Türkiye’de depremle ilgili değerlendirmeleri ve yorumlarıyla dikkat çeken Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki İskenderun’da düzenlenen seminerde Hatay’ı bekleyen tehlike, risk ve önlemlere dikkat çekti.
Özel tasarlanmış Kâşif adlı Deprem eğitim TIR’ıyla Hatay’ın İskenderun ilçesine gelen Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Anemon otelde gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören ‘Deprem ve bina güçlendirmesi’ konusunda paylaşımlarda bulundu.
Aynı zamanda Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki Türkiye'deki insanların depremde heyecan, panik olduğunu belirterek “Çünkü depreme karşı bilgi yok, eğitim az! Onun için Japonya’da Anaokulunda, ilkokulda deprem eğitimi yapıyor. Japonya-Türkiye'de ilk defa çizgi roman olarak bir kitap hazırladım, depremde, depremden önce ne yapılması gerekir bunları anlatıyor kitap” dedi.
Kitapların özellikle anaokulları ve ilkokullarda eğitim amaçlı okutulması amacıyla Milli Eğitim bakanı ile görüşeceklerini ifade eden Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki “Türkiye'deki çocuklar için hazırladım. Bugün KYK şirketi ile beraber inşaat mühendisleri Müteahhitler ve mimarlarla inşa sektörünün insanlarına depremde daha iyi olmak için Japonya ve Türkiye'yi yansıtıp öyle yaparsak daha iyi olacak. Bunlar için birkaç örnek gösterip anlatmaya çalışacağım. Binaların nasıl yapılması gerektiği ile ilgili malzeme olarak da birkaç tane sis ve hidrolik dahil özel malzeme sizlere anlatacağım. Depremden sonra Hatay'a 5 defa geldim. Türkiye Uluslararası risk kalkanı içinde 130 hoca ile birlikte geldik” diye konuştu.
Hatay’ın yumuşak bir zemine sahip olduğuna işaret eden Yoshinori Moriwaki İnşaat sektörü bakımından inşaat bakımından zeminin çok kötü olduğunu belirterek “Sıvılaşma da olduğundan, ona göre inşaat yapmak lazım, Ancak böyle olmadığı için bu hale geldi, çok üzüldük. Hatay çok önemli bir kültür ve tarihi bir yer, o yüzden çok üzülüyoruz. Hatay’ı da içine alan Doğu Anadolu fay hattının ilerisinde, Suriye tarafına giden hattı var, Kıbrıs giden bir hat var, denizin içinde. Büyük bir ihtimalle bu hatta olabilir. Hatay için artık bitti ama denizin içinde deprem olabilir. 6.4'ten daha büyük bir deprem olabilir. Hasarlı binada yaşayan insan varsa dikkatli olmalı. 7'ye 6.8- 7'ye kadar olabilir. Denizin içinde olacağı için Tsunami etkisi de yaratabilir. Bir metre en kötü senaryo ise 3 metreye varan Tsunami gelebilir. Denize yakın seviyede en az 3 metre yukarıya gitmek lazım. İskenderun Mersin Alanya Antalya'ya kadar Tsunami efekte olabilir” şeklinde konuştu.
Doğu Anadolu fay hattının başlangıcı Elazığ, ara ara Bingöl de olabildiğine vurgu yapan Japon Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki “Bingöl fay hattı halen kırılmadı. Bingöl, Muş, Bitlis ve Van’a kadar o nokta, orada da deprem olabilir. Ama çok mesafe olduğu için Hatay o kadar efekte olmayacak. Van Siirt, Batman ve Diyarbakır da efekte olabilir” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55