Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Suriyeli muhalif gruplar ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti arasında uzlaşma çağrısının ardından başlayan tartışma sürüyor.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Suriyeli muhalif gruplar ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti arasında uzlaşma çağrısının ardından başlayan tartışma sürüyor. Çavuşoğlu, sözleriyle ilgili açıklama yaparken, kendisine destek olan MHP lideri Bahçeli'ye de teşekkür etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik olası operasyonunu değerlendirdi. Çavuşoğlu daha önce “Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
Dışişleri Bakanı, bugün yaptığı açıklamada bu sözlerine de değinirken, ‘Kalıcı barış için bu anlaşmanın şart olduğunu söyledik. Rejim ve muhalefet uzlaşmalı dedik. Benim söylediğim buydu. Muhalefetin müzakere heyeti kurması amacı neydi? Bu müzakere heyetinin amacı, hükümetin geçiş sürecini Esad rejimi ile müzakere etmek. Biz rejimle muhaliflere ilk kez bir araya getirmeye çalışmıyoruz. Ama Suriye’de kalıcı bir istikrar için bunu söyledik. Söylemeye devam ediyoruz. Suriye ve Türkiye içinde bu işi kızıştırmak isteyenler sözlerimizi çarptırdı. Bu sözleri çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Onların da kim olduğunu biliyoruz. Bayrağımıza el uzatanların elleri kırılır.” dedi.
Çavuşoğlu, sözlerini “Rejim siyasi çözüme inanmıyor askeri çözüme inanıyor. Kalıcı bir çözüm siyasi çözümdür.” ifadesiyle sürdürdü.
BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR ETTİ
Suriye’de kalıcı bir barış için bunların gerçekleşmesi lazım diyen Çavuşoğlu, kendisine destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti.
Bahçeli, “Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur. Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan iş birliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir” ifadelerinde bulunmuştu.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55