MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. TCMB 2024 yıl sonu enflasyonunu yüzde 38'den yüzde 44'e çıkardı.

EKONOMİ 8.11.2024 11:36:00 0
MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

Başkan Karahan'ın açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor.
İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Bu yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor. Enflasyonun ana eğilimi öngördüğümüzden yavaş.
Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz.
Küresel talep görünümü emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirim süreçlerine başladı.
Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösterdi. Üçüncü çeyrekteki arz göstergeleri iç taleple uyumlu seyretti.
Üçüncü çeyrekte çıktı açığı geriledi. Çıktı açığının üçüncü çeyrekteki gerilemesini yılın son çeyreğinde de sürdürdüğünü değerlendiriyoruz. Talep koşullarındaki gerilemeyle fiyat artışının genele yayılımı zayıflıyor. Çıktı açığı dezenflayonun önemli bir bileşeni olacak.
Üçüncü çeyrekte birikimli cari açığın azalacağını öngörüyoruz. Cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.

"ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YAVAŞLAMA SÜRÜYOR"

Enflasyonun ana eğilimini yakından takip ediyoruz. Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Hizmet enflasyonundaki iyileşme öngörülerimizden daha yavaş.
Üçüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda okula dönüş etkili oldu. Okula dönüşün tamamlanmasıyla göreli fiyat uyarlaması büyük ölçüde tamamlandı.
Hizmet enflasyonuna kira ve kira dışı olarak bakılmasının sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Kira enflasyonundaki atalet öngörülerimizden yüksek olduğunu değerlendiriyoruz.
Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybediyor. Kiraya ilişkin öncü göstergeler ise, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ediyor.

Sanayi tarafında firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme görüyoruz. Genel itibariyle temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ediyor.
Çıktı açığının ile yayılım endeksi arasında pozitif ilişki söz konusu.
Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte, tüm sektörlerin beklentileri kademeli bir biçimde geriliyor.
Beklentilerdeki iyileşmenin hızı henüz arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

Sıkı parasal duruşu makroihtiyati adımlarla destekliyoruz. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz.
Kredilerde dalgalanmanın önüne geçtik.

Dönemsel olarak ortaya çıkan likidite fazlasını sterilize ediyoruz. Likidite koşullarını, muhtemel gelişmeleri göz önünde bulundurarak yakından izliyoruz. Araç setimizi etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

"TL VARLIKLARA İLGİ VE GÜVEN ARTIYOR"
-Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz, mevduat faizlerinin, Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde kalmasını sağlayacak.

-Aldığımız makroihtiyati önlemler ve sıkı para politikası duruşumuz ile tüketici kredilerinde büyüme zayıflayarak daha ılımlı bir patikada hareket ediyor.

Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz ve KKM bakiyesinin azaltılmasına yönelik uygulamaların etkisiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin ve güvenin arttığını görüyoruz. Sıkı para politikası duruşumuzla birlikte yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor.

-Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceği bir görünümü esas aldık.

-Enflasyon tahminlerimizde güncelleme yaptık. Enflasyonun, 2024 yıl sonunda yüzde 44’e gerileyeceğini öngörüyoruz. 2025 ve 2026 yıllarında enflasyonun sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 12 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

 

  • BIST 100

    17926,01%0,21
  • DOLAR

    47,88% 0,11
  • EURO

    55,48% 0,39
  • GRAM ALTIN

    6759,08% 1,02
  • Ç. ALTIN

    10756,50% 0,30

İlgili Haberler


AKP’YE GEÇECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ: ÜMİT DİKBAYIR’DAN AÇIKLAMA

AKP’DE KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE YENİ TRANSFERLER...

SÜLEYMANCILAR İÇİN YILLAR ÖNCE YAPILAN “YENİ FETÖ” UYARISI YENİDEN GÜNDEMDE

CHP’Lİ KAHRAMANKAZAN BELEDİYE BAŞKANI AKP’YE KATILIYOR

PAYAS VE ERZİN OSB’LERDE YATIRIMLAR MASAYA YATIRILDI

HBB HAKİM PROJESİYLE İŞ GÜCÜ İHTİYACI VE MESLEK EĞİTİMİ BULUŞTU

ARINÇ’TAN SİSTEM VE PARTİ YÖNETİMİ ELEŞTİRİSİ: “KOLEKTİF AKILDAN ÇOK UZAKLAŞTIK”

MOTORİNDE VERGİ SIFIRLANDI AMA POMPA FİYATI YERİNDE KALDI

SÜLEYMANCILAR SORUŞTURMASINDA 49 GÖZALTI: 10 KİŞİ DAHA ARANIYOR

GÜNDEMAR ARAŞTIRMASI: YENİ PARTİ ÖNDE, AK PARTİ’DE 3,77 PUANLIK GERİLEME

121 YIL SONRA BİR İLK: AVRUPA’DA GÖKYÜZÜ KARARDI

EKREM İMAMOĞLU CHP’DEN İSTİFA ETTİ: “YENİ BİR YOL AÇIYORUZ”

TUGAY’IN AKP’YE GEÇECEĞİ İDDİASI GÜNDEMDEYDİ: KAYNAKLAR “GEÇMEYECEK” DEDİ

ÇERÇEVE YASA SONRASI DEMİRTAŞ TARTIŞMASI: “YASA KAPSAMINDA”

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ÇERÇEVE YASA AÇIKLAMASI: “HİBRİT BİR MODEL GELİŞTİRDİK”

ÇERÇEVE YASA ERDOĞAN’IN ONAYINA SUNULDU

KULİS: ERDOĞAN’DAN AKP’Lİ VEKİLLERE “CEMİL TUGAY” SORUSU

80 MADENCİNİN GÖZALTINA ALINMASININ ARDINDAN ANKARA’DA 15 GÜNLÜK YASAK

AKARYAKITA ÇİFTE ZAM: ZAM DALGASI SÜRÜYOR

ÇERÇEVE YASA TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDİLDİ

DERVİŞOĞLU’NDAN “ÇERÇEVE YASA” TEPKİSİ: “BU BİR TESLİMİYET BELGESİDİR”

 YENİDEN REFAH’TAN “ÇERÇEVE YASA” İÇİN “ÇEKİMSER” KARARI

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ‘ÇERÇEVE YASA’ AÇIKLAMASI: “BEN VE YÖNETİCİ ARKADAŞLARIM ‘EVET’ DİYECEĞİZ”

BUTLAN CHP’SİNDE ‘ÇERÇEVE YASA’ ÇATLAĞI: KILIÇDAROĞLU “TEREDDÜTSÜZ DESTEK” DEDİ, İLHAN KESİCİ OYUNU AÇIKLADI

ERDOĞAN’IN ESKİ HUKUK DANIŞMANINDAN ÇERÇEVE YASA TEPKİSİ

BENZİNE BİR ZAM DAHA: POMPA FİYATI DEĞİŞECEK

TUTUKLANAN MENDERES BELEDİYE BAŞKANI İLKAY ÇİÇEK CHP’DEN İSTİFA ETTİ

DEMİRTAŞ VE MIZRAKLI’DAN ÇERÇEVE YASA MESAJI: “BU SÜREÇ UCUZ PAZARLIKLARA DAYALI BİR AL VER SÜRECİ DEĞİLDİR”

RESMÎ GAZETE’DE EMNİYET DÜZENLEMESİ: BİNLERCE YENİ KADRO

YENİ PARTİ’DE ÇERÇEVE YASA TOPLANTISI: “HAYIR” OYU VE KATILMAMA GÜNDEMDE

Yükleniyor

loading

BRENT PETROL 83-84 DOLARA ÇIKTI: BENZİNE ZAM BEKLENTİSİ

BENZİNDE 4,35 TL’LİK İNDİRİM BEKLENTİSİ: “POMPA SATIŞ FİYATLARI DEĞİŞMEYECEK”

TÜİK TEMMUZ AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI…

TABELA YİNE DEĞİŞİYOR: OTOGAZA 2,45 TL ZAM BEKLENİYOR

BENZİNE 1,23 TL ZAM GELİYOR! FİYATLAR 70 TL SINIRINA DAYANDI

ALTIN FİYATLARINDA SERT YÜKSELİŞ: ATEŞKES İHTİMALİ PİYASALARI ATEŞLEDİ!

  • Cuma 33.6 ° / 22.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 33.5 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Pazar 33.8 ° / 22.3 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ARCA ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.TÜMOSAN KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
Reklam