MECLİS'TE 'BAŞÖRTÜSÜ' TARTIŞMASI!

TBMM Genel Kurul'da AKP'li vekiller ile CHP'li vekiller arasında 'başörtüsü' tartışması çıktı.

GÜNDEM 19.12.2024 11:18:00 0
MECLİS

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "15 yıl önce bitmiş bir problemi burada konuşarak hala başörtüsü üzerinden siyaset yapma, siyaset devşirme gayreti olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz" diye konuştu.
TBMM Genel Kurul,  Bütçe Kanunu'nun 11'nci maddesi görüşmelerinde 'başörtüsü' tartışmasına sahne oldu. AKP İstanbul Milletvekili Nilhan Ayan'ın, "Ülkemizde, maalesef, onlarca yıl kılık kıyafetle, okumak isteyen genç kızlarımızın başörtüsüyle uğraşıldı" sözleri üzerine CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız'ın, "Senin başörtünü de mi çıkardılar?" diye sordu.

Ayan ise, "Bir kadına şiddet uygulamadan dinlemeyi öğreneceksiniz, buna alışacaksınız; biz alıştıracağız sizi, merak etmeyin. Lafa gelince kültürden, sanattan, ilerlemeden bahsedersiniz ama kızlarımızı kazandıkları üniversitelerin kapılarından geri çevirirsiniz ve buna da, 'Çağdaşlık' dersiniz. Ben bugün Meclisimize, Genel Kurulumuza bakıyorum, Genel Kurulumuzdaki başörtülü kadın vekillerimizle gurur duyuyorum” dedi. Araya giren Mehmet Tahtasız da, “Biz de gurur duyuyoruz” diye seslendi.

LEYLA ŞAHİN USTA DA TARTIŞMAYA GİRDİ

Ayan'ın konuşması Genel Kurul'da tartışmalara neden olurken AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, "Maalesef, hani burada hep bir temiz dilden bahsediyoruz ya, Sayın Vekilimiz, hatibimiz konuşurken Sayın Vekil burada oturduğu yerden, 'Senin de mi başını açtılar, başörtünü çıkarttırdılar?' diye laf atıyor yani" diyerek tartışmayı büyüttü.

Usta'nın konuşması esnasında CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ile AKP Ankara Milletvekili Ahmet Fethan Baykoç arasında karşılıklı tartışma yaşandı. Milletvekilleri birbirlerini, 'Terbiyesiz ve saygısız' olarak nitelendirirken Usta, "Bizim vermiş olduğumuz mücadeleyi böylesine küçümsemek, böylesine bir laf atma mevzusu yapmanız kadar onur kırıcı bir şey olamaz. Bu, kesinlikle kabul edilemez, bu cümlenizden dolayı sizi esefle kınıyorum. Bu onurlu bir mücadeledir, burada bulunan bütün kadınlardan özür dilemeniz ve bu cümlelerin bir daha bu Genel Kurul’da duyulmaması için herkesin özen göstermesini hassasiyetle rica ediyorum" diye konuştu.

MURAT EMİR: BU TARTIŞMA BİTMİŞTİR

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de tartışmanın büyümesi üzerine söz istedi. Emir, "Sayın Usta ve AKP milletvekili arkadaşlar, sayın hatibi dikkatle dinledik. İçerisinde bizim asla kabul etmeyeceğimizi, bize ait olmayan, isnatların olduğu, hatta zaman zaman saldırganlaştığı ifadeler var. Dolayısıyla, bir tepki almasını bir yere kadar anlaşılabilir ama ne mutlu ki, ne mutlu ki Türkiye'nin gündeminde uzun yıllardır başörtüsü diye bir sorun kalmamıştır. Bu sorunun bitmiş olmasından dolayı da son derece memnunuz ve bu bitsin diye mücadele verenlerin içerisinde Cumhuriyet Halk Partililer olduğunu da gayet iyi biliyorsunuz. Ama bakın, şükür ki bu tartışmalar bitmiştir. Biz bu tartışmaları geri bırakmış olmaktan dolayı mutluyuz. Türkiye, kimsenin kimliğinden, inancından, yaşam biçiminden dolayı sorgulanmadığı dışlanmadığı bir sürece gerçekten hasrettir. Her alanda da bunu yaşama geçirmek için mücadeleyi vermeliyiz, hep birlikte vermeliyiz arkadaşlar" değerlendirmesinde bulundu.

USTA ÖZÜR İSTEDİ

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'in açıklamalarına cevap vermek için söz alan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Ben, sayın milletvekilinin söylemiş olduğu o cümleden dolayı bir özür borcunun olduğunu tekrar söylüyorum. Bakın, bunu konuşurken arkadan bir başka vekil de, 'Başörtüsünü siyasete alet etmenize engel olduk' diyorsunuz. Benim veya bir başkasının başörtüsünü siyasete alet ettiğimizi hiç kimse iddia edemez, kimse bu cümleyi burada kuramaz. Biz inancımızdan dolayı başımızı örttük, inancımızdan dolayı da bu mücadeleyi verdik. Hala aynı zihniyettesiniz maalesef, onun için iki defa özür dilemelisiniz. Bunlar kabul edilebilir cümleler değil. Özür dilemeyip hala yaptıkları yanlışın arkasında durmaktan, bu kadar utanmazlık olamaz. Bir özür borçlusunuz, bunu dileyin ve bu konu ancak böyle kapanır" ifadelerini kullandı.

"BAŞÖRTÜSÜ ÜZERİNDEN SİYASET DEVŞİRME GAYRETİ OLDUĞUNU İBRETLE İZLİYORUZ"

Genel Kurul'da tartışmalar yaşanırken bir kez daha söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Bu konuyu diledikleri kadar uzatabiliriz, bizim müktesebatımız buna yeter. AKP'nin siyasi yürüyüşünün içerisinde başörtüsü mücadelesinin, başörtüsü kavgasının çok önemli bir siyasi enstrüman olduğu ve birçok kere de siyasete alet edildiği Türkiye siyasi tarihini azıcık bilen herkesin malumudur. Bu konu tartışma dışıdır ama türban, başörtüsü siyasete alet edildi diye, üzerinden siyaset inşa edildi diye, üzerinden oylar toplandı diye biz kişisel hak ve özgürlük alanına giren bir konuyu bir tartışma konusu yapmak istemiyoruz, bunun tarafı değiliz. Son derece açık ve net, dolayısıyla siz hiç olmazsa bundan sonra başörtüsü siyasetini bırakın, gelin, burada bütçeyi konuşun. 15 yıl önce bitmiş bir problemi burada konuşarak hala başörtüsü üzerinden siyaset yapma, siyaset devşirme gayreti olduğunu hayretle ve ibretle izliyoruz" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul'da tartışmaların sürmesi üzerine birleşime 20 dakika ara verdi.
 

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,87% 0,27
  • EURO

    47,06% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4288,88% -0,12
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

GÖKÇEK LÜKS LOJMAN DAVASINI KAYBETTİ: “EVDEN ÇIKIYORUM”

HATAY'DA ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

İSKENDERUN’DA 1 TEMMUZ KUTLAMASI: ŞEHİTLER İÇİN MAVİ SULARA ÇELENK

SARAÇHANE'YE YASAK KOYMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI: ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA

MİTİNG SONRASI SARAÇHANE'DE POLİS MÜDAHALESİ

SARAÇHANE'DE GERGİN ANLAR! POLİSTEN CHP'Lİ VEKİLE MÜDAHALE

100. GÜNDE SARAÇHANE AYAKTA: ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARİHİ KONUŞMA!

MANSUR YAVAŞ'TAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'DAN LEMAN DERGİSİ AÇIKLAMASI: "MİZAH KİSVESİYLE YAPILAN AÇIK BİR KIŞKIRTMADIR"

HATAY’DA ALEVLERLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR!

ZAFER PARTİSİ’NDE YOL AYRIMI: BARTU SORAL İBB DİRENİŞİNE KATILIYOR!

‘100 KARASI’ TOPLANTISINDA ÖZGÜR ÖZEL ATEŞ PÜSKÜRDÜ

MUHAMMED YAKUT, ALMANYA'DA ÖLDÜ

BAHÇELİ 'YAPAY ZEKA, DUBLÖR' İDDİALARINA İLK KEZ YANIT VERDİ!

HATAY'DA İTFAİYE ARACI ALEVLERİN ARASINDA KALDI!

KENDİNİ MESİH İLAN EDEN TARİKAT LİDERİ HAPSİ BOYLADI

BAKAN IŞIKHAN'DAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ZAM AÇIKLAMASI

LEMAN'DAN HZ. MUHAMMED AÇIKLAMASI! İSTANBUL'DA DÜN GECE NELER OLDU?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR’E ŞAFAK VAKTİ BASKINI TUNÇ SOYER VE CHP’Lİ İSİMLER GÖZALTINDA

FİLİSTİN İÇİN 500 BİN EURO'YU TOPLADI, KARISINA HARCADI!

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

Yükleniyor


KALIN IRAK’TA, PKK SAHNEDE: SEMBOLİK TÖRENLE SİLAH TESLİMİ

MADIMAK KATLİAMI'NIN 32. YILI... SİVAS KATLİAMI HAFIZALARDA HÂLÂ CANLI

GÖZALTINDAKİ TUNÇ SOYER'DEN İLK GÖRÜNTÜ…

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE OPERASYON: GÖZALTI SAYISI 130'A YÜKSELDİ

SİGARAYA 10 LİRALIK VERGİ ZAMMI GELİYOR!

SARAÇHANE'YE YASAK KOYMASI BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI: ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA

MİTİNG SONRASI SARAÇHANE'DE POLİS MÜDAHALESİ

  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.1 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.3 ° / 18.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2