Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarın ekonomi politikasına yönelik eleştirilerde bulundu.
Şimşek, “Sürekli para basılıyor. ‘Zam yapmayın’ demekle enflasyon düşer mi” diye sordu.
Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen ay Erdoğan'la tesis açılışına katılması siyasi kulislerde farklı yorumlara neden olmuştu. SÖZCÜ, Erdoğan-Şimşek buluşmasının perde arkasını ortaya çıkardı. Şimşek'in Erdoğan'la yan yana fotoğrafı için “Ben istemedim” dediği öğrenildi.
Şimşek, 16 Aralık 2022'de Enerji Bakanlığı'nın düzenlediği “Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış Törenine” katıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte kurdele kesti. Erdoğan'ı karşılama töreninde de bulunan Şimşek'in yıllar sonra Erdoğan'la fotoğraf vermesi, akıllara, “Nurettin Nebati'nin yerine Şimşek mi geliyor?” sorusunu getirdi. Şimşek ise “Dönmem. Ancak bana bir görev verilse bile bana bırakmaz, dönmemin bir anlamı olmaz” dedi. Şimşek'in o buluşmaya dair şunları söylediği öğrenildi:
ADAMLARI AYARLADI
Şimşek'in, Erdoğan'la yan yana açılış yaptığı ve protokolde ön sırada yer aldığı fotoğraf için yakın çevresine “Ben istemedim, adamları (Erdoğan'ı kastediyor) ayarladı” dediği öğrenildi. Dolar ve faiz artışlarının yaşanan ekonomik sıkıntıları açıklamaya yetmeyeceğini savunan Şimşek, “Büyük tsunami geliyor. Dünyada birçok ülke parayı, yatırımı çekiyor. Bizde öyle bir durum söz konusu değil” dedi.
SÜREKLİ PARA BASILIYOR
Enflasyonun ineceği tezlerine katılmadığını da belirten Şimşek, iktidarın ekonomi politikasını ise şöyle değerlendirdi: “Sürekli para basılıyor, halen de basılacak gibi görünüyor. Böyle enflasyon mu düşer? BİM'e, A-101‘e baskı yapmakla, ‘Fiyatları indirin, zam yapmayın' demekle enflasyon düşmez. Bildiğim bir marketin kar marjı sadece yüzde 4. Nereye kadar ‘Zam yapmayın' diyebilirsiniz.”
Şimşek, yeniden ekonominin başına geleceği veya başka bir görev alacağı yönündeki yorumlara da şu karşılığı verdi: “Dönmem. Ancak bana bir görev verilse bile (Erdoğan'ı kastediyor) bana bırakmaz, bırakamaz. O yüzden dönmemin bir anlamı olmaz.”
9121,78%1,00
34,51% 0,15
36,45% 0,29
2959,15% 0,83
4929,17% 0,00