Suriye'de Kuzey ve Doğu Suriye'deki özerk Kürt yönetimi, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Şam'da kurulan cihatçı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) yönetiminin kullandığı üç yıldızlı Suriye bayrağına dair kararını açıkladı.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki özerk bölgenin Suriye coğrafyasının bir parçası belirterek, Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) yönetiminin kullandığı üç yıldızlı Suriye bayrağı buralara de asılacağını duyurdu.
Açıklamada, "Yeşil, beyaz ve siyah zemin üzerine 3 yıldızlı bağımsızlık bayrağı, Suriye halklarının yeni dönemde öne çıkan ulusal birlik, onur ve özgürlük umutlarını temsil etmektedir. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgeleri, Suriye coğrafyasının bir parçasıdır. Çünkü özerk yönetim bölgeleri Suriye’nin kadim halklarını içinde barındıran bir yurttur. Bu temelde Demokratik Halklar Meclisi olarak Özerk Yönetim’e bağlı tüm meclis, kurum ve yönetimlerin bulunduğu tüm kantonlarda Suriye bayrağını kullanacaktır” ifadelerine yer verildi.
BAAS DÖNEMİ ÖNCESİ KULLANILAN BAYRAK
Üç yıldızlı Suriye bayrağı, ülkenin Baas rejimi öncesi kullandığı bayraktı. Esad yönetimini devirmeyi hedefleyen cihatçılar, iki yıldızlı bayrak yerine bu bayrağı kullanıyordu.
Suriye'nin yeni geçiş yönetiminin başbakanı Muhammed el-Beşir, 10 Aralık'ta Şam'daki ilk toplantısını yaptı. Beşir'in arkasında iki bayrak vardı; ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeşil, beyaz ve siyah renkli Suriye "devrim bayrağı" ile siyahla kelime-i tevhid yazılı beyaz bayrak.
AFGANİSTAN'DAKİ TALİBAN'IN BAYRAĞINA BENZİYOR
Suriye'nin bazı bölgelerini kontrol eden Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) tarafından resmi olarak kullanılan bu ikinci bayrak; Taliban'ın, 2021'de Afganistan'da kontrolü yeniden ele geçirmesiyle tekrar yürürlüğe giren bayrağına benziyor.
HTŞ LİDERİ NE DİYOR?
HTŞ lideri Ebu Muhammed Golani (artık Ahmed eş-Şera ismini kullanıyor), Suriyelilere, ülke içindeki tüm azınlık mezhepleri temsil eden birleşik bir hükümet olacağına ve hiçbir grubun zulüm görmeyeceğine dair güvence vermeye çalışıyor.
9916,22%2,52
35,27% 0,17
36,73% 0,28
2978,58% 0,54
4799,36% 0,00