Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, M.K.Ü. Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hatice Pamir ve ekibinin Kültür Bakanlığı adına yürüttüğü HBB'nin de önemli katkı sağladığı Roma Dönemine ait Hipodrom kazı çalı?
Tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya ilçesinde, Roma döneminde inşa edilen hipodrom ve tapınağın temelleri Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Hatice Pamir’in başkanlığındaki ekiple gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor.
Hatay Müzesi tarafından 2011 yılında Müze Kurtarma Kazısı olarak başlatılan çalışmaların 2013'te “Bakanlar Kurulu Kararlı Kazı” statüsüne alındığını ve halen Kültür Bakanlığına bağlı olarak sürdürülen kazı çalışmalarını Hatay Büyük Şehir Belediyesi olarak de destek veren Başkan Lütfü Savaş çalışmalar hakkında yerinde bilgi aldı.
Kazı Çalışmasının yapıldığı yer oldukça önemli Hipodrom ve çevresi, Antakya'nın en eski bölgelerinden biri, burası kentin kamusal merkezi olarak nitelendiriliyor. Antakya Hipodromu, kentte Roma dönemine ait en büyük ve en önemli yapılar arasında yer almakta.
Milattan önce 1. yüzyılda inşa edilen ve 80 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip olduğu düşünülen yapı, hem İstanbul Sultanahmet’te yer alan hipodromdan hem de Roma kentindeki Circus Maximus’tan daha önce inşa edildiği belirtiliyor.
Hipodromun doğusunda yer alan ve milattan sonra 2'inci yüzyıla tarihlenen tapınak yapısı ise Anadolu’da Roma dönemine ait en büyük podyumlu tapınaklar arasında yer alır.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55