Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklanan ve ardından tahliye edilen Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, tutuklanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, katıldığı bir televizyon programında “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor” ifadeleri üzerine hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınmıştı.
Kolivar, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve daha önce attığı tweetler yüzünden ‘Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Avukatı aracılığıyla yapılan itiraz sonucu Kolivar'ın tahliye edilmesine karar verilmişti.
Kolivar, tahliyesinden sonra ilk basın açıklamasını, avukatı Bilge Çiftçi ile birlikte, İstanbul Bayrampaşa’daki sendika binasında gerçekleştirdi.
AVUKATI AÇIKLAMA YAPTI
Avukat Çiftçi, Kolivar’ın tutuklanma süreci sırasında bazı kişilerin çeşitli iddialarda bulunduğunu söyleyerek, “Bazı şahıslar müvekkilim ve başkanı olduğu sendikası hakkında birtakım gerçek dışı ve mesnetsiz iddialarda bulunmuştur. Bunları basın mensupları önünde yapmıştır. Müvekkilimin fırıncı olmadığı, fırınının olmadığı, bu işle iştigal etmediği halde bu konuyla ilgili söylemlerde bulunmasının anlamsız olduğu, sendikasının olmadığı, içi boş bir sendikası olduğu iddialarını gündeme yansıtmıştır” dedi.
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”
“Müvekkilim küçük yaşlardan beri fırıncılık işiyle iştigal etmekte” ifadelerini kullanarak sözlerini sürdüren Çiftçi, “Hala faal olan bir fırını bulunmaktadır. Bunlarla ilgili tüm evraklar mevcuttur. Bu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem müvekkilimin şahsı hem de başkanı olduğu sendikası adına ayrı ayrı suç duyurularında bulunduk. Kişilerin cezalandırılmaları için tüm sürecin yakından takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
“O AÇIKLAMAYI TÜBİTAK’TAN OKUMUŞTUM”
Tutuklanma sürecine ilişkin konuşan Kolivar, açıklamasına şöyle devam etti:
O açıklamada ‘Türk milleti’ demiyorum, ‘toplumlar’ diyorum. Bunları ben TÜBİTAK’tan okumuştum. Eğer benim dediklerim suçsa, o zaman TÜBİTAK da yargılanmalı.
Beni buradan yargılayamadılar, başlık ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olarak değişti… (Eski sosyal medya paylaşımlarını kastederek) Ben sadece ‘Diploması yok’ dedim.
Zaten diploması olsaydı Türkiye’nin her yerine diploma afişi asılırdı. Diploma sormanın suç olduğunu bilmiyordum… Ben hiçbir millete hakaret etmem. Ama millet başka, toplum başka.
“MAYA YÜZDE 300 ZAMLANDI, EKMEK YÜZDE 54”
Ekmek üretimindeki girdi maliyetlerindeki artıştan da dert yanan Kolivar, “Maya geçen sene Kasım ayında 75 liraydı. Şimdi 350 lira. Zam oranı yüzde 300. Ekmeğin geçen sene ağustos ayında kilosu 12.5 liraydı. Şimdi 19.46 lira. Zam oranı yüzde 54” dedi.
“EKMEĞİN PAHALI OLUŞUNUN BİR SEBEBİ DE YEREL YÖNETİMLER”
Kolivar açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kolivar, “Halkın pahalıya ekmek tüketmesinin asıl sorumlusu kim? Siz sorumlu olsaydınız istifa eder miydiniz?” sorusuna şöyle cevap verdi:
O makamda olmadan bir şey diyemem… Ekmeğin pahalı oluşunun esas sebebi yerel yönetim… Bu kadar ruhsatsız fırın açtırmasaydı…
Biz İstanbul’da 125 kuruş iskonto veriyoruz. Ekmeğin 4’te 1’ini markete, bakkala veriyoruz. Böyle bir şey olur mu? Bunlar olmasa bu pahalılık olmayacak, vatandaş da ucuz ekmek yiyecek.
“EKMEĞİN İÇİNE 33 KALEM MAL GİRİYOR”
Girdi maliyetlerinin bu artışa neden olduğunu söyleyen Kolivar, “Bakkala verdiğimiz 125 kuruş, onun ayağına gitmemiz, arabası, şoförü, sigortası… Bunlar olmasa 3-4 ayda bir zam yapacağımıza bu süre 1 seneye uzar. Bir ekmeğin içine 33 kalem mal giriyor. Çöp vergisinden tut tabela vergisine kadar. Sadece un, tuz, maya değil ki…” dedi.
“EKMEK FİYATI İLÇEDEN İLÇEYE DEĞİŞMELİ”
İstanbul’da kira fiyatlarının semtten semte farklılık gösterdiğini de vurgulayan Kolivar, “Yetkililer, ‘İstanbul’un her yerinde ekmek 5 lira’ diyor. Ya böyle bir saçmalık olur mu? Ekmek fiyatlarının ilçeden ilçeye farklı olması lazım” önerisini dile getirdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55