KIŞ AYLARINDA DA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Kış aylarının gelmesiyle birlikte pek çoğumuzun yaşam tarzı, beslenme ve su tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Hangi mevsimde olursak olalım sağlığımızı korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmek gerekiyor.

SAĞLIK 7.01.2023 10:58:00 0
KIŞ AYLARINDA DA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Bu alışkanlıkların başında da yeterli miktarda su ve sıvı tüketmek geliyor.

Su başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içerisinde bulunan görünür/görünmez su, "sıvı" olarak tanımlanır ve bireyin günlük sıvı gereksinimi bu kaynaklarla karşılanır. Su ve diğer içecekler hücrelerin, dokuların ve organların çalışması, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılması ve vücut ısısının düzenlenmesinde önemli rol oynar.

Hücrelerin yaşamsal işlevlerini yerine getirmesinde vücudun su dengesinin korunması oldukça önemlidir. Bu dengenin korunmasına "hidrasyon" denir. Vücudun solunum, idrar, ter ve dışkı ile kaybettiği suyu içecekler ve yiyecekler ile yerine koyması ve hidrasyonun sağlanması önemlidir. Bu denge korunamaz ve vücuttan su kaybı gerçekleşirse buna “dehidratasyon” denir ve ileri düzeyde dehidratasyon sağlığı tehdit edebilir.

 Vücuttan su nasıl ve ne miktarda atılır?

Biyolojik atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve vücut ısısının sürdürülmesi için bir günde yaklaşık olarak böbreklerden 1500 ml, deriden 500 ml, bağırsaklardan 300 ml ve solunumla 300 ml olmak üzere toplam 2.5 litre sıvı kaybı olur. Egzersiz, fiziksel aktivite, terleme, idrar ve vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda ve ishalde sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinimde de artış olur ve vücuttaki dengeyi korumak için kaybedilen bu suyun yerine konması gerekir. Kaybolan sıvının karşılanabilmesi için beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama hissi gelişir. İshalde suyla birlikte su dengesinde rolü olan sodyum, potasyum gibi mineraller de yitirildiğinden susama hissi oluşmayabilir.

 Bu önerilere kulak verin

Her gün 6-8 bardak, 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Yeterli miktarda su ve sıvı tüketmediğinizi düşünüyorsanız susama hissinizi beklemeden gün içinde su tüketmeye özen gösterin. Suyu görebileceğiniz yerlerde, masanızda, aracınızda, çantanızda bulundurmak su tüketimini hatırlamaya yardımcı olabilir. Çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi vücuttan su atımına yol açabilir. Çay ve kahve tüketimini ılımlı düzeyde tutup aynı oranda su tüketmeye özen gösterin. Su içmekte zorlanıyorsanız suyunuzu daha sıcak ya da soğuk tüketebilir, suyun içine limon dilimleri, salatalık, nane, tarçın gibi taze sebze, meyveler ve baharatlar ekleyerek içimi daha keyifli hale getirebilirsiniz. Telefonunuza su içmeyi hatırlatan farklı uygulamalar indirebilir, günlük sıvı alımınızı da değerlendirebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: AYLARINDA İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
  • BIST 100

    9117,32%-2,80
  • DOLAR

    38,01% 0,09
  • EURO

    41,97% 0,72
  • GRAM ALTIN

    3702,41% -0,21
  • Ç. ALTIN

    6129,23% 0,00

HBB, HASTA VATANDAŞLARIN YANINDA

COLANİ, TÜRKİYE'YE GELİYOR

SİLİVRİ'YE YENİ BİNA YAPILACAK

MAHİR POLAT, ADLİ TIP KURUMU'NA SEVK EDİLİYOR

TRUMP’IN TARİFELERİ KÜRESEL PİYASALARI KIPKIRMIZI YAPTI!

İSTANBUL'UN GÖBEĞİNDE MASKELİ İNFAZ: BİRİ HAMİLE 2 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

SİYASETTE 'CUNTA' GERİLİMİ: 'HADSİZ', 'SUÇLU' KELİMELERİ HAVADA UÇUŞTU!

2 NİSAN BOYKOTUNUN ETKİSİ: SONUÇLAR YAYIMLANDI

ÖZGÜR ÖZEL'İN A TAKIMI BELLİ OLDU: DİKKAT ÇEKEN 'KILIÇDAROĞLU' DETAYI

TİCARET BAKANLIĞI YURT DIŞINA LİMON SATIŞINI YASAKLADI

AKP’Lİ BELEDİYE PERSONELİ POLİSLERİ BÖYLE TEHDİT ETTİ…

BAKANLAR VE AKP'Lİ YÖNETİCİLER ÖZGÜR ÖZEL'E TEPKİ…

EKREM İMAMOĞLU ERDOĞAN’A SESLENDİ…

BAKAN FİDAN'DAN CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL'E TEPKİ…

EDİZ HUN'DAN TUTUKLU GENÇLERE DESTEK

ÖZGÜR ÖZEL:İMAMOĞLU'NUN TUTUKLANMASI İÇİN OKYANUS ÖTESİNDEN İCAZET ALDILAR

ÖZGÜR ÖZEL YENİDEN GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

CHP'NİN MİTİNG TAKVİMİ BELLİ OLDU!

ÖZGÜR ÖZEL KÜRSÜDEN DUYURDU: BERKAY GEZGİN PM LİSTESİNE ALINDI

ARA TATİL SONA ERİYOR: DERS ZİLİ YARIN ÇALACAK

CHP 21. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI "İRADE MİLLETİNDİR" SLOGANIYLA TOPLANDI

ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNDE İĞNEYLE KAZDIĞIMI ERDOĞAN KÜREKLE KAPATIYOR"

AVUKATLARDAN 'HUKUKA SAYGI' YÜRÜYÜŞÜ

ÖZEL'İN DAVET ETTİĞİ KILIÇDAROĞLU'NDAN KURULTAY KARARI

İMAMOĞLU ’SON ÇIRPINIŞLARI’ DEDİ, 86 MİLYONA SESLENDİ…

ZAFER PARTİSİ YÖNETİCİSİNDEN 'ERDOĞAN İTTİFAK TEKLİFİNDE BULUNDU' İDDİASI

NACİ GÖRÜR 'DEPREMİN ELİ KULAĞINDA' DİYEREK UYARDI…

EMNİYET'TEN 'GÖZALTINDAKİ KADINLARA ÇIPLAK ARAMA VE CİNSEL TACİZ' AÇIKLAMASI

TUNÇ SOYER 'KURULTAY' KARARINI AÇIKLADI: ADAY OLACAK MI?

EPDK DUYURDU: ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM!

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Pazartesi 25.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.4 ° / 12.5 ° false
  • Çarşamba 22.4 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
8.Göztepe 27 10 9 8 10 38
9.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
10.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41