"Elden kira ödemesi"nde hem ev sahiplerinin, hem de kiracıların ceza ödemesinin önünü açan ve elden ödemelerde cezaları arttıran düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunun ardından kiralar için yarısı bankadan, yarısı elden ödeme döneminin bittiği ifade edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlandı.
Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde mükellefler ve mükellef olmayanların muamelelerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin banka, diğer finansal kuruluşlar veya posta idarelerinden alınan belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğunu getirildiği belirtildi.
KİRANIN YÜZDE 10'U ORANINDA CEZA KESİLECEK
Yeni düzenlemeye uymayanlara ise kira bedelinin yüzde 10'u oranında ceza kesileceği belirtildi.Tebliğ, aynı zamanda bu zorunluluğun kapsamı ile uygulama usul ve esaslarının belirlenmesi konusunda Bakanlığa yetki verildi.
KİRADA YARISI BANKADAN GERİSİ ELDEN DÖNEMİ SONA ERİYOR
Sektör temsilcileri, “Artık kira vergisi ödeyen, ödemeyen ya da daha düşük gösterenler ortaya çıkacak. Örneğin, daha düşük vergi ödemek için’20 bin TL elden, 10 bin TL bankadan’ ödemeler istenemeyecek. Çünkü sözleşmeler kayda alınıyor. Ayrıca enflasyon üzerinden yapılan fiyat artışları da bu sayede tespit edilebilecek. Böylelikle fahiş artışlar da önlenmiş olur” diyerek neden kiraların bölünmemesi gerektiğini ifade etmiş oldu.
ELDEN ÖDEMELERDE CEZALAR ARTIRILACAK
Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydı bulunmayanların gerçekleştirdikleri iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirileceği belirtildi.
Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin de tevsik kapsamında yer alacağı aktarıldı.
Eski uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu getirilmişti. Tebliğle konut kiralarında bu sınırın kaldırıldığı belirtildi. Tüm ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirileceği ifade edildi.
CEZA ÜST SINIRI 20 MILYON LIRAYA YÜKSELTİLDİ
Yürürlükten kaldırılan tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında ise kiracıya ceza verilmiyordu.
Mecliste temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken söz konusu ceza tutarlarının artırıldığı belirtildi.
KESİLECEK CEZA 5 BİN TLDEN AZ OLMAYACAK
Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceği ifade edildi. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacağının altı çizildi.
Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak biliniyordu. Ayrıca kiracının ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyeceği aktarıldı.
Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya yükseltildi.
Diğer taraftan, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"in de 1 Eylül 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği aktarıldı.