KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİNDE TARİHİ REKOR
2022'nin ilk 6 ayında Türkiye'ye 17,5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi oldu. Bu rakam rekor olarak kayıtlara geçti.
Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, 2021 yılının ilk yarısında 13,3 milyar dolar olan cari açık 2022’nin aynı döneminde 32,4 milyar dolarla tarihteki en yüksek ikinci seviyeye ulaşırken, kaynağı belirsiz para girişindeki rekor dikkat çekti.
Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün açıkladığı verilere göre, kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan’ kaleminde haziranda 4 milyar dolarlık yüksek giriş kaydedildi.
Böylece 2022’nin ilk altı ayındaki kaynağı belirsiz para girişleri toplamda 17,5 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, 6 aylık bazda rekor olarak kayıtlara geçti. Geçen senenin ilk altı ayında kaynağı belirsiz girişler 6,8 milyar dolar olmuştu.
Yıllık bazda net hata noksan kaleminde giriş rekoru, 22,7 milyar dolarla 2018 yılında görülmüştü. 2017'de ise 8,8 milyar dolarla en yüksek çıkış kaydedilmişti.
AÇIKLAR REZERV VE NET HATA NOKSANLA KAPATILDI
Haziranda 3,5 milyar dolarlık cari açık ve finas hesabındaki 2,5 milyar dolarlık çıkış 4 milyar dolarlık net hata ve noksan girişi ve 2 milyar dolarlık rezervle finanse edildi.İlk 6 aydaki 32,4 milyar dolarlık açık ise 2,6 milyar dolarlık finans hesabı girişi, 17,5 milyar dolarlık net hata ve noksan girişi ve 12,3 milyar dolarlık rezervle finans edildi.
NEDENİ NE?
TCMB metinlerinde ‘net hata noksan' kalemi için “Verilerin değişik kaynaklardan elde edilmesi, değerleme, ölçme ve kayıt zamanı farklılıkları yaratmakta; sonuç itibarıyla oluşan farklar Net Hata ve Noksan (NHN) kalemine ‘kalıntı' şeklinde yansımaktadır. Bu kalem, finans hesabından, cari işlemler hesabı ve sermaye hesabının çıkarılmasıyla elde edilmektedir” ifadeleri yer alıyor.
Ödemeler dengesi istatistikleri ve dolayısıyla net hata ve noksan kalemi de, hem geçici nitelikteki verilerin zaman içinde kesinleşmesi hem de yeni bir kaynaktan veri derlenmeye başlanması nedeniyle geriye dönük olarak güncelleniyor.
İthalat ve ihracattaki gümrük ve banka kayıtlarındaki farklılıkların yanı sıra turizm gelir ve giderlerinin izlenebilmesi için yürütülen anket çalışmaları sonucunda hesaplanan gelir veya gider, bankaların döviz varlıklarına artış veya azalış olarak yansımamışsa, aradaki fark ‘net hata noksan' kalemine yansıtılıyor.
Yastık altında saklanan para ve değerli metallerin sisteme giriş ve çıkışları da kaynağı belirsiz giriş ve çıkışlar olarak kayda geçiyor.Sermaye girişlerinin zayıfladığı, TL'de değer kayıplarının yaşandığı, vergi ve varlık barışı olduğu dönemlerde yerleşiklerin yurtdışı mevduat kaynaklı sermaye hareketlerinin artması da net hata ve noksan kaleminde rakamları artırıyor.Türkiye'de yerleşik kişilerin yurtdışı mevduat verilerinin kapsanmasındaki eksiklikler ve Türk sahipli yabancı bayraklı gemiler ve navlun verileri de net hata ve noksan kaleminde etkili oluyor.
-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,31% 0,04
-
EURO
51,27% -0,09
-
GRAM ALTIN
6502,04% -1,81
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
İlgili Haberler
TRUMP’TAN AVRUPA’YA SERT SÖZLER: “KORKAKLAR, ABD’SİZ NATO KAĞITTAN KAPLAN”
POMPADA ŞOK! MOTORİNE 5,18 TL ZAM: FİYATLAR 70’İ AŞTI
“AYNI SAVAŞA İKİ FARKLI SÜRE!” Netanyahu’dan Çifte Mesaj Krizi
ANTALYA’DA KORKUNÇ YANGIN: ANNE VE 5 ÇOCUĞU YAŞAMINI YİTİRDİ
MİLLET İRADESİ MİTİNGİNE MÜDAHALE: GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2’Sİ TUTUKLANDI!
BAKAN GÜLER HATAY’DAN SESLENDİ: TÜRKİYE TEYAKKUZDA, HER TÜRLÜ TEDBİR MASADA!
İSKENDERUN’DA SU KRİZİ: ŞEBEKEYE KİRLİ SU KARIŞTI
YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN ULUSLARARASI BAŞARI: ILGIN DEVRİM BOURNEMOUTH UNİVERSİTY’DE
“DANIŞTAY DEVREYE GİRDİ! MEB’DEN ‘RAMAZAN GENELGESİ’ İÇİN SAVUNMA İSTENDİ”
“BAKAN ÇİFTÇİ AÇIKLADI: BAYRAMDA ‘RADAR TUZAĞI’ YOK”
“TRUMP’TAN İRAN’A AÇIK TEHDİT: GÜNEY PARS’I TAMAMEN YOK EDERİZ”
“MAÇ BİTTİ, KRİZ BAŞLADI: LIVERPOOL–GALATASARAY MAÇINA İNCELEME”
“BODRUM’DA SKANDAL İDDİA: ÖZBEK KADINI İNŞAATA GÖTÜRÜP İSTİSMAR ETTİLER”
“AKP’SİZ BAYRAM” CHP 17 PARTİYLE GÖRÜŞECEK, KRİTİK TERCİH GÜNDEMDE
“4 TAŞINMAZIM VAR” DEDİ, BELGEYİ GÖSTERDİ! GÜRLEK’TEN MAL VARLIĞI ÇIKIŞI
CHP’DEN AKIN GÜRLEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İBB DAVASINDA YARGILAMA SÜRÜYOR: 107 TUTUKLU BAYRAMDA CEZAEVİNDE
KUŞADASI BELEDİYESİ’NDE YENİ SÜREÇ: BAŞKAN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
İBB DOSYASINDA KRİTİK GELİŞME: MAHİR POLAT’A EV HAPSİ KALDIRILDI
Yükleniyor
ADANA’DA PANİK YARATAN SİRENLER: İNCİRLİK ÜSSÜ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ
“KANUN DAR GELİYOR” EMNİYETTE YENİ DÖNEMİN SİNYALİ
“AYNI SAVAŞA İKİ FARKLI SÜRE!” Netanyahu’dan Çifte Mesaj Krizi
ANTALYA’DA KORKUNÇ YANGIN: ANNE VE 5 ÇOCUĞU YAŞAMINI YİTİRDİ
MİLLET İRADESİ MİTİNGİNE MÜDAHALE: GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİDEN 2’Sİ TUTUKLANDI!
YÜKSELİŞ KOLEJİ’NDEN ULUSLARARASI BAŞARI: ILGIN DEVRİM BOURNEMOUTH UNİVERSİTY’DE
- Cuma 16.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 15.9 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
- Pazar 13.2 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu




