Tarih: 30.03.2023 10:25

KAYIP YURTTAŞLAR SEÇMEN LİSTESİNE GİRDİ!

Facebook Twitter Linked-in

Kahramanmaraş’taki deprem felaketinden etkilenen depremzede Nur Delen, annesi, babası ve İlke Apartmanı’ndaki kayıp yurttaşların seçmen listesinde yer aldığını belirterek, “Bu nasıl olur?” diye sordu. Hukukçu Günday, “YSK seçim güvenliği için harekete geçmeli” çağrısında bulunurken, CHP’li Şahin hilelere işaret edip “Kimliksiz kişilere oy kullandırılmamalı” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından enkaz altında bulunamayan bazı kayıp vatandaşların Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçmen listesinde yer aldığı iddia edildi.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi öncesinde sandık güvenliği tartışmaları deavm ederken, söz konusu iddia endişeleri artırdı.
Hatay Antakya’da Güzelburç Mahallesi’nde yer alan İlke Apartmanı’nda yaklaşık 25 kişi depremin ardından bulunamadı. Babası İsmet Delen, annesi Canan Delen ve kardeşi Efe Delen’i arayan Nur Delen de annesinin ve babasının seçmen listesinde olduğunu iddia etti. Nur Delen, “Annem ve babam seçmen olarak gözüküyor. Apartmandaki kayıp 25 kişi de o şekilde gözüküyor. Avukatla gaiplik kararı da aldırdık. Nasıl oluyor da seçmen kaydında çıkıyorlar?” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR EZİYET YARATTI”

Cumhuriyet’ten Rengin Temoçin’e konuşan CHP Hatay Milletvekili avukat Suzan Şahin, AKP iktidarında çeşitli yöntemlerle seçim hilesi yapıldığını söyledi. Şahin, “Ölüm kayıtları savcılık tarafından nüfusa bildiriliyor ancak kayıp olanı öldüremezsiniz. Kendi isteğiyle mi, kazada mı, göçük altında mı kayıp? Çünkü mülkiyet, miras gibi haklarını da öldürmüş olursun. Gaip ilan etmek için kendi yakınlarının mahkemeye başvurması lazım” diye konuştu.

Gözlemcilerin kimliksiz kimseye oy kullandırmaması gerektiğini belirten Şahin, “Bu iktidar seçim konusunda da deprem bölgesindeki seçmenler için bir eziyet yarattı. Bu insanların evleri barkları yok, göçtüler. Kendi şehirlerini yönetecek kişileri kendileri seçmek istiyorlar. Onları AFAD götürdü ama seçim için getirme programı hazırlamıyor. Sandıklar çadır kentlerde mi kurulacak okullarda mı? Çadır kentlerdekileri tanımıyor kimse. Nüfus cüzdanındaki kişi mi? Denetlemek zorlaşıyor bu şartlarda” ifadelerini kullandı.

“DÜZEN YSK’NİN GÖREVİ”

Hukukçu Prof. Dr. Metin Günday ise seçim güvenliği açısından sıkıntı olduğunu belirterek “Kayıpların akıbeti ne oldu? Kayıpların yerine oy kullanılırsa ne olur? Anayasaya baktığımızda YSK’nin görevi, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimi düzen içinde yapma ve yaptırma. Her şeyden önce Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda harekete geçmesi ve gerekli işlemleri yapması gerekir” şeklinde konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —