KADINLARDAN LAİKLİK MİTİNGİ

Bursa’da laiklik mitingi gerçekleştiren Sol Feminist Hareket, 'Karanlığa meydan okuyoruz' pankartıyla Kent Meydanı’na doğru sloganlar eşliğinde yürüdü.

GÜNDEM 29.09.2024 16:17:00 0
KADINLARDAN LAİKLİK MİTİNGİ

Mitingde, Bursa Sol Feminist Hareket adına konuşan Buket Avcı Güler, "Burada yükselen mücadele 22 yıllık karanlığın karşısında direnenlerin mücadelesidir" dedi. 73. gündür direnişlerini sürdüren Polonez işçileri mitingde dayanışma çağrısı yaptı.

Ülke, iktidar ve tarikatlar eliyle gerici kuşatma altına alınırken SOL Feminist Hareket Bursa’da laiklik mitingi gerçekleştirdi."Karanlığa meydan okuyoruz' pankartı açan kadınlar, saat 14.00’te Fomara Meydanı’nda buluşarak Kent Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş esnasında “Laiklik için ayağa kalk”, “Fetvalar sizin sokaklar bizim”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Yaşasın feminist mücadelemiz” sloganları atan kadınlar meydanda kurulan kürsüden taleplerini iletti.

SOL Feminist Hareket temsilcisi kadınların yanı sıra Tek Gıda İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan ve 73 gündür direnen Polonez işçisi kadınlar, VELİDER ile ekoloji mücadelesi yürüten kadınlar da söz aldı.

SOL Feminist Hareket adına konuşan Buket Avcı Güler, şu ifadeleri kullandı:
“Öncelikle bugün burada hep birlikte olmaktan çok mutluyuz. Yaklaşık bir ay önce bu mitingi örgütlemek için duyduğumuz heyecanı bugün de duyuyoruz. Yazdığımız mektubu ilk okuduğumuzda hissettiğimiz neyse bugün de onu hissediyoruz. Aslında bugün burada yükselen mücadele 22 yıllık karanlığın karşısında direnenlerin mücadelesidir. Bugün burada yükselen mücadele karanlığa meydan okuyanların laiklikten ve kazanımlarından vazgeçmeyenlerin mücadelesidir.

Bugün buraya gelenlerin hepsinin aynı histe ve inançta olduğuna eminiz. Daha birkaç hafta önce kadın öğretmenin kapısını tekmeleyenlere karşı buradayız biz. Mezuniyet töreninde etek boyu kriteri koyanlara, başı açık öğrencileri hedef alanlara karşı buradayız. Yoksulluğa mahkum edilmiş kadınlar için, taşımalı eğitim kaldırıldığı için okula gidemeyen çocuklar için, daha 4 yaşında sübyan mekteplerine mahkum edilip cemaat-tarikat düzeninin ortasına terkedilen çocuklar için buradayız biz. Bursa'da da ülkenin dört bir yanında olduğu gibi mantar gibi türeyen cemaat tarikat yuvalarına karşıdır mücadelemiz. Daha 2 hafta önce Altınşehir Mahallesi'nden yükselen ses bizim sesimizdir. İstanbul Sözleşmesi bizimdir diye haykıranlarız biz! Bu sokaklar tanır bizi ve mücadelemizi.

Her gün ev içi emeği yok sayılanlar için, ne kadar başarılı olsa da sadece kadın olduğundan terfi alamayanlar için buradayız biz. Fabrikalarda emek veren, emekli olsa da geçinemediği için çalışmak zorunda kalan, ama emeğinin karşılığını asla alamayan emekçi kadınlar için buradayız biz! Direnen Barutçu işçileri için, Eker Süt İşçileri için, Fernas işçileri için, Polonez işçileri için buradayız biz! Aylardır taban maaş hakkı için direnen özel sektör öğretmenleri için buradayız! İş kazalarında kaybettiğimiz emekçiler için buradayız, MESEM'de hayattan koparılan çocuklar için buradayız biz! Bugün Bursa'dan 22 yıllık karanlığınıza meydan okuyor, sizin yarattığınız düzene hodri meydan diyoruz! Hiçbir kadın yalnız yürümeyene, hiçbir çocuk yalnız büyümeyene dek sürecek mücadelemiz! Tüm Bursalıları örgütlü mücadelemize güç vermeye davet ediyoruz.”
Emek alanından konuşan Şengül Demirbaş Kalkanlı, "29 Aralık 2005’te ise Özay Tekstil’de patronun işten kaytarmamaları için üzerine kapıları kapadığı, yanarak can veren beş kadın işçiyi unutmuyoruz. Öz İplik İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Barutçu Tekstil direnişçilerinin onurlu mücadelesini selamlıyoruz. Yıllarca az maaşla çok iş istenen, sendikaya üye olarak haklarını almak istediklerinde ise performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkarılan Teknomiks işçisi kadınları selamlıyoruz. Tarlalarda güneşin altında emek veren, hayatlarının çoğunu mevsimlik işlerde güvencesiz çalışarak geçiren tarım işçisi kadınları selamlıyoruz. Merdiven altı tekstil atölyelerinde uzun saatler güvencesiz çalışmak zorunda kalan kadın işçileri selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.

VELİDER adına konuşan Songül Gündoğdu ise “Biz veliler olarak bu yıl da okullarda kayıt ücretleri, okulların temizlik problemi, sınıf mevcutları, beslenme sorunu gibi pek çok meseleyle boğuşuyoruz. 22 yıldır ülkemizde önceki iktidarlardan daha farklı, kendi dünya görüşüne göre bir ülke yaratmak isteyen, kendi arzularına uygun bir toplum inşa etmeye çalışan bir iktidar var. Bu amaçlarına ulaşmak için ÇEDES, tarikatlarla yapılan protokoller ve Maarif Modeli gibi çeşitli yöntemler deniyorlar. Bizler laikliği, bilimsel eğitimi savunmaya devam edeceğiz. ÇEDES’e, tarikatlara, MESEM’e, Maarif Modeli’ne karşı mücadelemiz her koşulda devam edecek” dedi.
Mitingde Tek Gıda İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan, 73 gündür mücadelelerini sürdüren ve gözaltılara rağmen direnmeye devam eden Polonez işçisi kadınlar da söz aldı. Polonez işçisi Ayla ve Sırma, mitinginde dayanışma çağrısı yaptı.Mitingdeki konuşmaların ardından Grup Kucaklaşma konseri başladı.
 

Anahtar Kelimeler: KADINLARDAN LAİKLİK MİTİNGİ
  • BIST 100

    9948,51%5,78
  • DOLAR

    39,81% -0,22
  • EURO

    46,84% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4220,25% 0,48
  • Ç. ALTIN

    6644,83% -1,42

İMAMOĞLU; SÖZDE DEĞİL, PRATİKTE HALKIN YANINDA OLACAK BİR YÖNETİM PLANLIYORUZ

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

HATAY’DA ORMAN YANGINI YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI: 1800 KİŞİ KURTARILDI

VALİ MASATLI: "CAN KAYBI YOK, ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR"

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

ERDOĞAN’DAN EKONOMİ VE SİYASET MESAJI“SAKİN SULARA GEÇİŞ ZAMAN ALACAK”

İKTİDARIN KALEMLERİ DÖNDÜ: AHMET HAKAN KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

HATAY ANTAKYA’DA ORMAN YANGINI

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN DAVA ÖNCESİ NET MESAJ

BİR GÜNDE 77 YANGIN MEYDANA GELDİ

FETÖ GÖLGESİNDE ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI..

CHP’DE DERİN KULİS: CEYLAN’A TELEFONLA DİZAYN TEKLİFİ!

SADECE 2 EV KURTULDU, BÖLGE TAMAMEN KÜL OLDU: FELAKET ŞEHİR ŞEHİR YAYILIYOR

CHP'NİN DUAYEN BAŞKANI'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK AĞIR SÖZLER!

NARİN CİNAYETİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK RAPOR HİNDİSTAN'DAN

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA NET REST

ÖZGÜR ÖZEL 'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ' DEDİĞİ AN ALKIŞ TUFANI KOPTU! ALMANLAR AYAKTA ALKIŞLADI

ERZURUM'DA TAŞ OCAĞI GÖÇTÜ: 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İMAMOĞLU "YANILMAMIŞIM" DİYEREK PAYLAŞTI

KILIÇDAROĞLU'NDAN “GENEL BAŞKAN NEREDEYSE MERKEZ ORASIDIR” ÇIKIŞI

MOTORİNE ZAM GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL: NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK!

Yükleniyor


ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISI SONRASI KONUŞTU: ASLİ GÜNDEMİMİZDEN KOPMUYORUZ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KURULTAY DAVASI TEPKİSİ…

TANAL’DAN LÜTFÜ SAVAŞ ÇIKIŞI: "AKP’NİN TRUVA ATI GİBİ DAVRANMAK CHP’YE İHANETTİR!"

KURULTAY DAVASINDA KARAR 8 EYLÜL’E KALDI: CHP'DEN SERT TEPKİ

ÇOCUKLARIN GÖZÜ ÖNÜNDE SKANDAL: KILIÇLI SALDIRGAN TUTUKLANDI

TÜRKİYE ALEV ALEV: SADECE ORMANLAR DEĞİL, GELECEK YANIYOR!

  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 35 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Perşembe 35.4 ° / 19.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2