İSRAİL ORDUSU: NASRALLAH ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğünü ileri sürdü.

GÜNDEM 28.09.2024 12:29:00 0
İSRAİL ORDUSU: NASRALLAH ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusundan gerçekleştirilen açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda öldürüldüğü iddia edildi. İsrail medyası, Beyrut'un güneyinde bulunan Dahiye bölgesine düzenlenen ve 6 binanın yerle bir olduğu hava saldırılarında Nasrallah'ın öldürüldüğü ihtimaline vurgu yaptı.

İsrail ordusu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Hizbullah terör örgütünün lideri ve kurucularından Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın Güney Cephesi Komutanı Ali Karki ve diğer Hizbullah komutanlarıyla birlikte IDF tarafından ortadan kaldırıldığını duyurdu. IDF ve İsrail güvenlik kurumlarından alınan kesin istihbaratın ardından IDF savaş uçakları Beyrut'un Dahieh bölgesinde bir konutun altında yer alan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahına hedefli bir saldırı düzenledi. Saldırı, Hizbullah'ın üst düzey komuta kademesi karargâhta faaliyet gösterirken ve İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terörist faaliyetler yürütürken gerçekleştirildi.” ifadelerine yer verildi.

Hassan Nastallah 32 yıllık Hizbullah Genel Sekreterliği döneminde çok sayıda İsrailli sivil ve askerin öldürülmesinden ve binlerce faaliyetin yürütülmesinden sorumlu olduğu iletilirken “Dünyanın dört bir yanında çeşitli milletlerden sivillerin öldürüldüğü terör saldırılarının yönetilmesi ve yürütülmesinden sorumluydu. Nasrallah örgütün merkezi karar mercii ve stratejik lideriydi. Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah terör örgütü, 8 Ekim'de İsrail Devleti'ne karşı savaşında Hamas terör örgütüne katıldı. O tarihten bu yana Hizbullah, İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik sürekli ve sebepsiz saldırılarını sürdürerek Lübnan Devleti'ni ve tüm bölgeyi daha büyük bir gerilimin içine çekmektedir." ifadeleri kaydedildi ve İsrail'in devleti ve halkına karşı terörizmi teşvik eden ve bu yönde faaliyet gösteren herkese karşı operasyonlarına devam edeceği iletildi.

Hizbullah tarafından ise İsrail’in Beyrut’a yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları ve can kayıplarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.İsrail ordusu, gece boyunca başta Lübnan'ın başkenti Beyrut olmak üzere ülkenin güneyi ve doğusuna saldırılar düzenledi. Lübnan’ın güneyinde Hizbullah'ın füze birimi komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail'in öldürüldüğü açıklanırken Beyrut'a akşam gerçekleştirilen ilk saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi ise yaralandı.

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde, Tel Aviv yönetiminin, Nasrallah'ın saldırıya uğrayan bir sığınakta olduğu ve oradan sağ çıkmasının mümkün olmadığı, saldırıda yaralanmış olabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

İsrail ordu radyosuna açıklamalarda bulunan bir kaynak ise, "saldırının düzenlendiği noktada bulunan birisinin sağ çıkmasının zor olduğunu" ileri sürerken Walla internet sitesine konuşan bir kaynak "Nasrallah'ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu" belirtti.

Diğer yandan, İsrail ordusundan yapılan son dakika açıklamasında Nasrallah’ın öldüğü duyuruldu. İsrail basınında daha önce yazılan haberlerde, söz konusu saldırının hedefinin Nasrallah olduğu ve ordunun, Hizbullah liderinin orada olup olmadığını araştırdığı ifade edilmişti.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA GELDİ!
İsrail'in Nasrallah’ın öldürüldüğü iddiası üzerine Hizbullah konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, "İnkar etmiyoruz, doğrulamıyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

HASAN NASRALLAH KİMDİR?
Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960 tarihinde Beyrut'ta dünyaya geldi. Nasrallah, Lübnan'ın güneyinde bulunan Sur kenti sakini babasının iş bulmak için geldiği Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde doğdu ve Lübnan iç savaşını başladığı 1975 yılında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı.

Irak ve İran'daki Şii merkezlerinde “havza” adı verilen okullarda dini eğitim alan Nasrallah, daha sonra Lübnan'a döndü ve Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musevi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü.İsrail 1982'de Lübnan'ı işgal ettiğinde Hizbullah’a katıldı. Abbas Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinin ardından ise 12 Şubat 1992 tarihinde Hizbullah'ın genel sekreteri oldu.

İsrail - Lübnan Savaşı sırasında 14 Temmuz 2006 tarihinde Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro, İsrail'in attığı bombalarla imha edilirken Nasrallah, saldırıdan sağ olarak kurtuldu. 2020 yılında Hizbullah'ın güney Lübnan'ın 22 yıl süren İsrail işgalinden kurtarılmasında ve ardından Temmuz 2006 savaşında İsrail'e karşı oynadığı rol Nasrallah’a bir prestij kazandırırken 2006 Lübnan Savaşı'nın galibi, birçok Orta Doğu ülkesinde Hizbullah olarak görüldü. Fakat 2011 yılında patlak veren Suriye isyanının bastırılmasında Hizbullah'ın Beşar Esad’ın yanında yer alması Nasrallah’a bu popülerliğini büyük oranda kaybettirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı gerçekleştirmesi üzerine Nasrallah'ın ismi yeniden gündeme gelirken Nasrallah, Filistin’in mücadelesini desteklemek amacıyla Lübnan'ın güneyinde İsrail'e karşı bir cephe açıldığını açıkladı.Nasrallah açılan bu cephenin Filistin’e destek cephesi olduğuna dikkat çekerek İsrail ile topyekün bir savaşa girmek istemediklerini de ima etti.

 

  • BIST 100

    9337,63%-1,47
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    42,02% 1,08
  • GRAM ALTIN

    3719,98% 2,30
  • Ç. ALTIN

    6098,78% 0,75

'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

DİN DERSİ ÖĞRETMENİNİN CEP TELEFONUNDAN 20 ÖĞRENCİSİNİN PORNOGRAFİK GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

BAHÇELİ 'ERKEN SEÇİM YOK' DEDİ, CHP KURULTAYINI HEDEF ALDI

ÖMER ÇELİK'TEN DEM PARTİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA…

CHP'Lİ ŞEHİTKAMİL BELEDİYE BAŞKANI, PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ

EKREM İMAMOĞLU'NUN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ EDİLDİ

HBB, HASTA VATANDAŞLARIN YANINDA

COLANİ, TÜRKİYE'YE GELİYOR

SİLİVRİ'YE YENİ BİNA YAPILACAK

MAHİR POLAT, ADLİ TIP KURUMU'NA SEVK EDİLİYOR

TRUMP’IN TARİFELERİ KÜRESEL PİYASALARI KIPKIRMIZI YAPTI!

İSTANBUL'UN GÖBEĞİNDE MASKELİ İNFAZ: BİRİ HAMİLE 2 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Yükleniyor


'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

  • Çarşamba 22.4 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.1 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 16.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41