Tarih: 28.09.2024 12:29

İSRAİL ORDUSU: NASRALLAH ÖLDÜRÜLDÜ

Facebook Twitter Linked-in

İsrail ordusundan gerçekleştirilen açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılarda öldürüldüğü iddia edildi. İsrail medyası, Beyrut'un güneyinde bulunan Dahiye bölgesine düzenlenen ve 6 binanın yerle bir olduğu hava saldırılarında Nasrallah'ın öldürüldüğü ihtimaline vurgu yaptı.

İsrail ordusu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Hizbullah terör örgütünün lideri ve kurucularından Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın Güney Cephesi Komutanı Ali Karki ve diğer Hizbullah komutanlarıyla birlikte IDF tarafından ortadan kaldırıldığını duyurdu. IDF ve İsrail güvenlik kurumlarından alınan kesin istihbaratın ardından IDF savaş uçakları Beyrut'un Dahieh bölgesinde bir konutun altında yer alan Hizbullah terör örgütünün Merkez Karargahına hedefli bir saldırı düzenledi. Saldırı, Hizbullah'ın üst düzey komuta kademesi karargâhta faaliyet gösterirken ve İsrail Devleti vatandaşlarına karşı terörist faaliyetler yürütürken gerçekleştirildi.” ifadelerine yer verildi.

Hassan Nastallah 32 yıllık Hizbullah Genel Sekreterliği döneminde çok sayıda İsrailli sivil ve askerin öldürülmesinden ve binlerce faaliyetin yürütülmesinden sorumlu olduğu iletilirken “Dünyanın dört bir yanında çeşitli milletlerden sivillerin öldürüldüğü terör saldırılarının yönetilmesi ve yürütülmesinden sorumluydu. Nasrallah örgütün merkezi karar mercii ve stratejik lideriydi. Hasan Nasrallah liderliğindeki Hizbullah terör örgütü, 8 Ekim'de İsrail Devleti'ne karşı savaşında Hamas terör örgütüne katıldı. O tarihten bu yana Hizbullah, İsrail Devleti vatandaşlarına yönelik sürekli ve sebepsiz saldırılarını sürdürerek Lübnan Devleti'ni ve tüm bölgeyi daha büyük bir gerilimin içine çekmektedir." ifadeleri kaydedildi ve İsrail'in devleti ve halkına karşı terörizmi teşvik eden ve bu yönde faaliyet gösteren herkese karşı operasyonlarına devam edeceği iletildi.

Hizbullah tarafından ise İsrail’in Beyrut’a yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları ve can kayıplarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.İsrail ordusu, gece boyunca başta Lübnan'ın başkenti Beyrut olmak üzere ülkenin güneyi ve doğusuna saldırılar düzenledi. Lübnan’ın güneyinde Hizbullah'ın füze birimi komutanı Muhammed Ali İsmail ve yardımcısı Hüseyin Ahmed İsmail'in öldürüldüğü açıklanırken Beyrut'a akşam gerçekleştirilen ilk saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi ise yaralandı.

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde, Tel Aviv yönetiminin, Nasrallah'ın saldırıya uğrayan bir sığınakta olduğu ve oradan sağ çıkmasının mümkün olmadığı, saldırıda yaralanmış olabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

İsrail ordu radyosuna açıklamalarda bulunan bir kaynak ise, "saldırının düzenlendiği noktada bulunan birisinin sağ çıkmasının zor olduğunu" ileri sürerken Walla internet sitesine konuşan bir kaynak "Nasrallah'ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu" belirtti.

Diğer yandan, İsrail ordusundan yapılan son dakika açıklamasında Nasrallah’ın öldüğü duyuruldu. İsrail basınında daha önce yazılan haberlerde, söz konusu saldırının hedefinin Nasrallah olduğu ve ordunun, Hizbullah liderinin orada olup olmadığını araştırdığı ifade edilmişti.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA GELDİ!
İsrail'in Nasrallah’ın öldürüldüğü iddiası üzerine Hizbullah konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, "İnkar etmiyoruz, doğrulamıyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

HASAN NASRALLAH KİMDİR?
Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960 tarihinde Beyrut'ta dünyaya geldi. Nasrallah, Lübnan'ın güneyinde bulunan Sur kenti sakini babasının iş bulmak için geldiği Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burc Hamud bölgesinde doğdu ve Lübnan iç savaşını başladığı 1975 yılında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı.

Irak ve İran'daki Şii merkezlerinde “havza” adı verilen okullarda dini eğitim alan Nasrallah, daha sonra Lübnan'a döndü ve Emel Hareketi'nin lideri Abbas Musevi'nin kurduğu okulda öğrenim gördü.İsrail 1982'de Lübnan'ı işgal ettiğinde Hizbullah’a katıldı. Abbas Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinin ardından ise 12 Şubat 1992 tarihinde Hizbullah'ın genel sekreteri oldu.

İsrail - Lübnan Savaşı sırasında 14 Temmuz 2006 tarihinde Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği büro, İsrail'in attığı bombalarla imha edilirken Nasrallah, saldırıdan sağ olarak kurtuldu. 2020 yılında Hizbullah'ın güney Lübnan'ın 22 yıl süren İsrail işgalinden kurtarılmasında ve ardından Temmuz 2006 savaşında İsrail'e karşı oynadığı rol Nasrallah’a bir prestij kazandırırken 2006 Lübnan Savaşı'nın galibi, birçok Orta Doğu ülkesinde Hizbullah olarak görüldü. Fakat 2011 yılında patlak veren Suriye isyanının bastırılmasında Hizbullah'ın Beşar Esad’ın yanında yer alması Nasrallah’a bu popülerliğini büyük oranda kaybettirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı gerçekleştirmesi üzerine Nasrallah'ın ismi yeniden gündeme gelirken Nasrallah, Filistin’in mücadelesini desteklemek amacıyla Lübnan'ın güneyinde İsrail'e karşı bir cephe açıldığını açıkladı.Nasrallah açılan bu cephenin Filistin’e destek cephesi olduğuna dikkat çekerek İsrail ile topyekün bir savaşa girmek istemediklerini de ima etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —