İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

İspanya Başbakanı Sanchez ve Portekiz Başbakanı Montenegro elektrik kesintilerine neyin neden olduğunun henüz bilinmediğini açıkladılar. Sanchez, İspanya'da acil durum ilan edildiğini söyledi.

GÜNDEM 29.04.2025 08:27:00 0
İSPANYA VE PORTEKİZ

İspanya ve Portekiz bugün yaygın trafik ışıklarını devre dışı bırakan, yollarda ve havaalanlarında kaos yaratan ve on milyonlarca insanı karanlığa sürükleme tehdidinde bulunan bir elektrik kesintisi yaşadı ve milyonlarca kişi ani bir elektrik kesintisiyle elektriksiz kaldı. Elektrik kesintileri aynı zamanda Fransa ve Belçika'yı da etkiledi.

Portekiz'de resmi kaynaklar yerel medyaya, öğle saatlerinde yaşanan kesintinin ülke çapında olduğunu açıkladı. Benzer bir haber İspanya'dan da geldi. Madrid'in Barajas Uluslararası Havalimanı ve Lizbon'un Humberto Delgado Havalimanı elektriksiz kaldıktan sonra kapatıldı. Brüksel ile diğer Avrupa şehirlerinden İspanya ve Portekiz'e uçuşlar iptal edildi.

Kesintilerden telefon bağlantıları da etkilendi, iki ülkedeki sakinler mobil ağlara erişimlerinin olmadığını açıklandı. Portekiz'in şebeke operatörü, elektriğin geri getirilmesinin "karmaşık bir operasyon" olduğunu söyledi. Metrolarda insanlar mahsur kaldı. Trenler diğer durağa ulaşamadan tünellerde kapandı. Trafik lambaları tüm ülkede bir anda durdu.Sağlık sistemi de iki ülkede de ani kesintiden kötü etkilendi. Ameliyatlar zorunlu olarak iptal edildi.


Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, "Altta yatan nedeni ve durumun etkisini anlamak için İspanya ve Portekiz'in ulusal yetkilileriyle ve ENTSO-E (Avrupa elektrik iletim sistemi operatörlerinin şebekesi) ile temas halindeyiz. Yürürlükteki AB mevzuatına göre sistemin işleyişini geri yüklemek için protokoller var" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Enerji ve Konut Komiseri Dan Jargensen X üzerinde yaptığı paylaşımda "Büyük elektrik kesintisinin ardından, İspanya ve Portekiz'in sistemlerini tekrar rayına oturtmalarına destek olmaya hazırız" dedi.

015'ten 2024'e kadar Portekiz başbakanı olan Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, "Bunun bir siber saldırı olduğuna dair bir kanıt yok" dedi ama kesintinin nedenin hala belirsiz olduğunu da hatırlattı. Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Teresa Ribera da İspanya'nın Radio 5'ine kesintiye neden olan kasıtlı bir eylem olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Madrid Belediye Başkanı José Luis Martinez Almeida, yurttaşlarından hareketlerini en aza indirmelerini ve yalnızca gerçekten acilse acil servisleri aramalarını istedi. Ayrıca insanları acil durum görevlileri için yolları temizlemeye çağırdı. Günün ilerleyen saatlerinde, Madrid'in acil durum hizmetleri sağlayıcısı ülke hükümetini ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı ve ülkeden orduyu konuşlandırmasını istedi.

İspanya Nükleer Güvenlik Konseyi'nden (NSC) yapılan açıklamada, ülkedeki elektrik kesintilerine rağmen nükleer reaktörlerin "güvenli durumda" olduğu ifade edildi.
NSC açıklamasında, kesintinin ardından reaktörlerin otomatik olarak durarak acil durum jeneratörlerinin devreye girdiği belirtildi.

İspanyol basını El Pais'in haberine göre İspanya hükümeti, elektrik dağıtım şirketi Red Electrica ile acil durum toplantısı gerçekleştirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid'deki La Moncloa Sarayı'nda yaptığı açıklamada, ülkede öğle saatlerinden bu yana yaşanan geniş çaplı elektrik kesintileri nedeniyle "elektrik krizi" ilan ettiklerini duyurdu. Sanchez, kesintinin nedenlerinin henüz belirlenemediğini, tüm olasılıkların araştırıldığını belirtti.

Endülüs, Extremadura ve Madrid bölgeleri, Sivil Savunma Sistemi Kanunu kapsamında öngörülen 3. seviye acil durum planı çerçevesinde yönetimlerini merkezi hükümete devretmeyi talep etti. Sanchez, hükümetin bu talepleri kabul ettiğini, gerekirse diğer bölgeler için de aynı adımı atacaklarını söyledi.Sanchez, elektrik kesintisi devam ederken seyahatlerin en aza indirilmesi çağrısı yaparak, yalnızca resmi bilgilere uyulması gerektiğine dikkati çekti.

Kısmen devlete ait olan İspanyol operatörler, öğleden sonra İber yarımadasının kuzeyinde, güneyinde ve batısında voltajı kurtarmaya başladı. Kurtarma işlemi, her jeneratör bağlandığında şebekenin bazı kısımlarının aşırı yüklenmesini önlemek için ancak kademeli olarak gerçekleştirilebildi.

Portekiz başbakanı Luís Montenegro, sorunun İspanya'da başladığını söyledi. Montenegro, elektrik kesintisinin nedenini kesin olarak söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Portekiz'in REN'i, "nadir görülen bir atmosferik fenomenin" sıcaklıklarda ciddi bir dengesizliğe neden olduğunu ve bunun da yaygın kapanmalara yol açtığını söyledi.
REN şunları söyledi:
"İspanya'nın iç kesimlerindeki aşırı sıcaklık değişimleri nedeniyle, çok yüksek gerilim hatlarında (400 kV) anormal salınımlar yaşandı; bu fenomene 'indüklenen atmosferik titreşim' adı verildi. Bu salınımlar, elektrik sistemleri arasında senkronizasyon arızalarına neden oldu ve bu da birbirine bağlı Avrupa şebekesinde art arda gelen bozulmalara yol açtı."

  • BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

46 ÇOCUĞA İSTİSMARLA GÜNDEME GELMİŞTİ: ENSAR VAKFI'NDAN "OKULLARDA DİN EĞİTİMİ" PROGRAMI

HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

GECE YARISI ZAMMI: AKARYAKIT FİYATLARI BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİ

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

HATAY’DA YİNE SEL: “HİZMET GELECEK” DENİLDİ, ALTYAPI HÂLÂ YOK

İMAMOĞLU'NUN SOSYAL MEDYA HESABINA İKİNCİ DEFA ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

ARINÇ CEZAEVİNDE: “DEMİRTAŞ VE KAVALA BU ÜLKENİN YENİDEN KUCAKLAŞMASINI İSTİYOR”

CHP’Lİ ÜNSAL: KADIN BAŞKAN OLARAK  ZORBALARA İZİN VERMEYECEĞİM!

“ANKARA’DA ELÇİLİK KRİZİ: ESAD ÖDEMEMİŞ, ŞARA ÇÖZÜM ARIYOR!”

“MERKEZ BANKASI ANKETİNDE ALARM: YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YENİDEN YÜKSELDİ!”

“ANKARA’DA YÜREK YAKAN TÖREN: 20 ASKER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI”

HATAY’DA STRATEJİK HAMLE: HBB MECLİSİ BORÇLANMAYI AÇTI, BEDESTEN’İ KİRAYA VERDİ!

SAVCILIK AÇIKLADI: DÖRT ŞİRKETE DAHA KAYYUM ATANDI

MENZİL’DE SİYASİ FAY HATTI: ERDOĞAN–ARINÇ REKABETİ DERİNLEŞİYOR!

ROJİN’İN ÖLÜMÜNDE SARSICI İDDİA: ATLETİNDE BAŞKA BİR KADININ KANI!

ORTAKÖY’DE ZEHİR ZİNCİRİ: İKİ ÇOCUĞUN ARDINDAN ANNE DE HAYATA TUTUNAMADI!

32 MİLYARLIK AKIŞ DEŞİFRE EDİLDİ: DEV PLATFORM TMSF DENETİMİNDE!

ÖZEL’İN GİZLİ TANIK ÇIKIŞI YARGIYI HAREKETLENDİRDİ: BAŞSAVCILIK YALANLADI!

ERHÜRMAN ANKARA’DA KONUŞTU: RUM TARAFI BİZİ YOK SAYDIKÇA KRİZ DERİNLEŞİR!

TÜRK YANGIN UÇAĞI HIRVATİSTAN’DA DÜŞTÜ: BAKIM İÇİN GİTTİ, KARA HABERLE DÖNDÜ!

DİLOVASI’NDA ÖLEN KADINLARIN ÇALIŞTIĞI FABRİKANIN PATRONU TANIDIK ÇIKTI!

SİLİVRİ’DE KAOS: İBB DAVASI ADALET SİSTEMİNİ TIKADI!

İSTANBUL YİNE SALLANDI! MERKEZ ÜSSÜ SİLİVRİ!

MHP’Lİ BAŞKANDAN SKANDAL HAREKET! KAN PARASINI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILAMIŞ!

AZİZ İHSAN AKTAŞ CİNSEL TACİZDEN SABIKALI ÇIKTI

Yükleniyor


HATİMOĞULLARI: “DEVLETİN ALEVİ’Sİ YAPAMAYACAKSINIZ – BİZİ BİÇİMLENDİREMEZSİNİZ!

“İBB İDDİANAMESİ: ‘ORMAN KANUNU’NA MUHALEFET’LE YARGILIYORLAR, AYNI SUÇU AKP’Lİ BELEDİYELER İŞLEYİNCE SES ÇIKMADI!”

TELE 2 HABER, KAYYUMUN YAYINA SON VERDİĞİ SAATTE ALKIŞLARLA YAYINA BAŞLADI

ERGÜNEŞ FIRTINASI: SEÇİLEMEYEN HSK ÜYESİ, JET HIZLA AKP İLÇE BAŞKANI!

'İSTANBUL İDDİANAMESİ' İNTERNET SİTESİ VE X HESABI ERİŞİME ENGELLENDİ

KIBRIS İÇİN TARİHİ DİPLOMASİ: ALMANYA DEVREYE GİRİYOR

EV SAHİBİ OLMA UMUDU: SOSYAL KONUTTA BAŞVURULAR YAĞIYOR

  • Pazar 17.3 ° / 8 ° false
  • Pazartesi 18.3 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 20.1 ° / 8.6 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7