İSPANYA VE PORTEKİZ'DE ELEKTRİK KRİZİ: NEDENİ BULUNAMADI

İspanya Başbakanı Sanchez ve Portekiz Başbakanı Montenegro elektrik kesintilerine neyin neden olduğunun henüz bilinmediğini açıkladılar. Sanchez, İspanya'da acil durum ilan edildiğini söyledi.

GÜNDEM 29.04.2025 08:27:00 0
İSPANYA VE PORTEKİZ

İspanya ve Portekiz bugün yaygın trafik ışıklarını devre dışı bırakan, yollarda ve havaalanlarında kaos yaratan ve on milyonlarca insanı karanlığa sürükleme tehdidinde bulunan bir elektrik kesintisi yaşadı ve milyonlarca kişi ani bir elektrik kesintisiyle elektriksiz kaldı. Elektrik kesintileri aynı zamanda Fransa ve Belçika'yı da etkiledi.

Portekiz'de resmi kaynaklar yerel medyaya, öğle saatlerinde yaşanan kesintinin ülke çapında olduğunu açıkladı. Benzer bir haber İspanya'dan da geldi. Madrid'in Barajas Uluslararası Havalimanı ve Lizbon'un Humberto Delgado Havalimanı elektriksiz kaldıktan sonra kapatıldı. Brüksel ile diğer Avrupa şehirlerinden İspanya ve Portekiz'e uçuşlar iptal edildi.

Kesintilerden telefon bağlantıları da etkilendi, iki ülkedeki sakinler mobil ağlara erişimlerinin olmadığını açıklandı. Portekiz'in şebeke operatörü, elektriğin geri getirilmesinin "karmaşık bir operasyon" olduğunu söyledi. Metrolarda insanlar mahsur kaldı. Trenler diğer durağa ulaşamadan tünellerde kapandı. Trafik lambaları tüm ülkede bir anda durdu.Sağlık sistemi de iki ülkede de ani kesintiden kötü etkilendi. Ameliyatlar zorunlu olarak iptal edildi.


Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, "Altta yatan nedeni ve durumun etkisini anlamak için İspanya ve Portekiz'in ulusal yetkilileriyle ve ENTSO-E (Avrupa elektrik iletim sistemi operatörlerinin şebekesi) ile temas halindeyiz. Yürürlükteki AB mevzuatına göre sistemin işleyişini geri yüklemek için protokoller var" ifadeleri yer aldı.

Avrupa Enerji ve Konut Komiseri Dan Jargensen X üzerinde yaptığı paylaşımda "Büyük elektrik kesintisinin ardından, İspanya ve Portekiz'in sistemlerini tekrar rayına oturtmalarına destek olmaya hazırız" dedi.

015'ten 2024'e kadar Portekiz başbakanı olan Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, "Bunun bir siber saldırı olduğuna dair bir kanıt yok" dedi ama kesintinin nedenin hala belirsiz olduğunu da hatırlattı. Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Teresa Ribera da İspanya'nın Radio 5'ine kesintiye neden olan kasıtlı bir eylem olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Madrid Belediye Başkanı José Luis Martinez Almeida, yurttaşlarından hareketlerini en aza indirmelerini ve yalnızca gerçekten acilse acil servisleri aramalarını istedi. Ayrıca insanları acil durum görevlileri için yolları temizlemeye çağırdı. Günün ilerleyen saatlerinde, Madrid'in acil durum hizmetleri sağlayıcısı ülke hükümetini ulusal acil durum ilan etmeye çağırdı ve ülkeden orduyu konuşlandırmasını istedi.

İspanya Nükleer Güvenlik Konseyi'nden (NSC) yapılan açıklamada, ülkedeki elektrik kesintilerine rağmen nükleer reaktörlerin "güvenli durumda" olduğu ifade edildi.
NSC açıklamasında, kesintinin ardından reaktörlerin otomatik olarak durarak acil durum jeneratörlerinin devreye girdiği belirtildi.

İspanyol basını El Pais'in haberine göre İspanya hükümeti, elektrik dağıtım şirketi Red Electrica ile acil durum toplantısı gerçekleştirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid'deki La Moncloa Sarayı'nda yaptığı açıklamada, ülkede öğle saatlerinden bu yana yaşanan geniş çaplı elektrik kesintileri nedeniyle "elektrik krizi" ilan ettiklerini duyurdu. Sanchez, kesintinin nedenlerinin henüz belirlenemediğini, tüm olasılıkların araştırıldığını belirtti.

Endülüs, Extremadura ve Madrid bölgeleri, Sivil Savunma Sistemi Kanunu kapsamında öngörülen 3. seviye acil durum planı çerçevesinde yönetimlerini merkezi hükümete devretmeyi talep etti. Sanchez, hükümetin bu talepleri kabul ettiğini, gerekirse diğer bölgeler için de aynı adımı atacaklarını söyledi.Sanchez, elektrik kesintisi devam ederken seyahatlerin en aza indirilmesi çağrısı yaparak, yalnızca resmi bilgilere uyulması gerektiğine dikkati çekti.

Kısmen devlete ait olan İspanyol operatörler, öğleden sonra İber yarımadasının kuzeyinde, güneyinde ve batısında voltajı kurtarmaya başladı. Kurtarma işlemi, her jeneratör bağlandığında şebekenin bazı kısımlarının aşırı yüklenmesini önlemek için ancak kademeli olarak gerçekleştirilebildi.

Portekiz başbakanı Luís Montenegro, sorunun İspanya'da başladığını söyledi. Montenegro, elektrik kesintisinin nedenini kesin olarak söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.
Portekiz'in REN'i, "nadir görülen bir atmosferik fenomenin" sıcaklıklarda ciddi bir dengesizliğe neden olduğunu ve bunun da yaygın kapanmalara yol açtığını söyledi.
REN şunları söyledi:
"İspanya'nın iç kesimlerindeki aşırı sıcaklık değişimleri nedeniyle, çok yüksek gerilim hatlarında (400 kV) anormal salınımlar yaşandı; bu fenomene 'indüklenen atmosferik titreşim' adı verildi. Bu salınımlar, elektrik sistemleri arasında senkronizasyon arızalarına neden oldu ve bu da birbirine bağlı Avrupa şebekesinde art arda gelen bozulmalara yol açtı."

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

TÜRKİYE YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

ERDOĞAN’DAN TARIM VE EKONOMİ MESAJLARI

GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA NET REST

ÖZGÜR ÖZEL 'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ' DEDİĞİ AN ALKIŞ TUFANI KOPTU! ALMANLAR AYAKTA ALKIŞLADI

ERZURUM'DA TAŞ OCAĞI GÖÇTÜ: 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İMAMOĞLU "YANILMAMIŞIM" DİYEREK PAYLAŞTI

KILIÇDAROĞLU'NDAN “GENEL BAŞKAN NEREDEYSE MERKEZ ORASIDIR” ÇIKIŞI

MOTORİNE ZAM GELDİ

ÖZGÜR ÖZEL: NE BUTLAN OLACAK NE KAYYUM OLACAK!

İMAMOĞLU ÖZGÜR ÖZEL İÇİN HEM DESTEK VERDİ HEM DESTEK İSTEDİ

KILIÇDAROĞLU’NA BİR ÇAĞRI DA ALEVİLERDEN: BU KİRLİ OYUNU BOZABİLİRSİNİZ

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'E ÇOK KRİTİK ÜÇ İSİMDEN DESTEK

DEVA PARTİSİ'NDEN 2 MİLLETVEKİLİ BİRDEN PARTİDEN AYRILDI

KAMU İŞÇİLERİ GREV DEDİĞİ GÜN DİYANET'TEN MANİDAR HUTBE…

TUNÇ’TAN ELEŞTİRİLERE YANIT: “TÜRKİYE DEMOKRATİK BİR HUKUK DEVLETİDİR

KILIÇDAROĞLU’NA VEKİL DESTEĞİ BEKLENENDEN ÇOK AZ

YAVAŞ'TAN KILIÇDAROĞLU'NA 'SİYASETİ BIRAKIRIM' RESTİ

CHP’DE TARİHİ KRİZ: İMAMOĞLU’NDAN KILIÇDAROĞLU’NA İHANET ÇIKIŞI”

İŞTE "YENİ ORTA DOĞU": AFİŞİ ASILDI, HARİTASI YAPILDI

KILIÇDAROĞLU'NA 'TATİL TEKLİFİNE' BELEDİYEDEN YANIT: DOLUYUZ

İMAMOĞLU YARGI MENSUPLARINA SESLENDİ…

BAKAN TEKİN 'YAKALADIK' DEDİ… LGS SORULARINI SIZDIRAN DÖNERCİ ÇIKTI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN RTÜK'ÜN CEZALARINA TEPKİ...

BODRUM'DA BİR MEKANDAKİ ADİSYON DUDAK UÇUKLATTI!

ALTAYLI "DEDİKODU" DİYE AKTARDI: BUNU İKİ AYRI YERDEN DUYDUM…

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA ÇOK NET KAYYUM MESAJI!

FATİH ALTAYLI SİLİVRİ'DE KARŞILAŞTIĞI AYŞE BARIM'IN SON HALİNİ ANLATTI

DİSİPLİNE SEVK EDİLEN BELEDİYE BAŞKANI CHP'DEN İSTİFA ETTİ

Yükleniyor


GAZETECİ İRFAN DEĞİRMENCİ GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU’NDAN PARLAMENTER SİSTEM SÖZÜ: ÇÜNKÜ MİLLET BÖYLE İSTİYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA NET REST

ÖZGÜR ÖZEL 'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ' DEDİĞİ AN ALKIŞ TUFANI KOPTU! ALMANLAR AYAKTA ALKIŞLADI

ERZURUM'DA TAŞ OCAĞI GÖÇTÜ: 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İMAMOĞLU "YANILMAMIŞIM" DİYEREK PAYLAŞTI

  • Pazar 35.4 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 34 ° / 17.5 ° Güneşli
  • Salı 35.6 ° / 19.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2