‘Sağlıkta Gelişim Günleri’ toplantısının ilki, İskenderun Gelişim Hastanesi - Tosyalı Holding Eğitim İşbirliği ile düzenlendi.
Tosyalı Holding Osmaniye OSB Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya; Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Songur, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Saliha Ezgi Oymak ve Acil Servis Uzmanı Dr. Gürkan Alagöz konuşmacı olarak katıldı.
“Doğru uygulama hayat kurtarır”
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Uzm. Dr. Gürkan Alagöz, katılımcılara maket yardımıyla ‘Temel Yaşam Desteği Uygulamaları’ ile ilgili uygulamalı eğitim verdi. Konuşmasında, ‘Temel Yaşam Desteği’ konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Uzm. Dr. Gürkan Alagöz, “Temel yaşam desteği; solunumu veya kalbi durmuş kişiye, yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlamak üzere, herhangi bir cihaz kullanılmadan yapılan müdahalelerdir. Burada ana amacımız; 112 Acil Servis aranmadan önce doğru ve bilinçli şekilde yapılan temel yaşam desteği ile ani kalp durması sonrası hayatta kalma oranının artmasına katkı sağlayabilmektir. Özellikle bilmenizi istiyoruz ki, temel yaşam desteği için zaman çok önemlidir ve doğru uygulama, hayat kurtarır ” açıklamasında bulundu.
“Erken teşhis hayat kurtarır”
‘Kanser Hastalıkları ve Tedavi Yaklaşımları’ konusu hakkında katılımcılara bilgiler veren Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Saliha Ezgi Oymak, kanserin tüm dünyada en ölümcül ikinci hastalık olduğunu belirterek; sağlıklı yaşamanın ve erken tanının kanserin etkilerini azaltabileceğini ifade etti.
Hastane bünyesinde gerçekleştirdikleri uygulamalar hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Saliha Ezgi Oymak, “Gelişim Hastanesi bünyesinde 2014 yılından bu yana Radyasyon onkolojisi ve tıbbi onkoloji hizmeti verilmektedir. Gelişim Hastanesi ve Başkent Üniversitesi işbirliğinin ardından Radyasyon Onkolojisi Birimi’ne, yeni radyoterapi cihazı alınmıştır. Yeni teknik uygulamalarımızdan, geçen yıldan bu yana toplam 400 yeni hasta faydalanmıştır. Yıl içinde toplam 570 yeni tedavi, 8600 fraksiyon radyoterapi uygulaması gerçekleştirildi. Tecrübe ve teknolojinin bir arada bulunduğu ünitemizde radyoterapi uygulamalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz” dedi.
Bu faktörler kalp hastalıkları riskini arttırıyor!
Beş aydan bu yana Gelişim Hastanesi bünyesinde hizmet veren KVC Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Songur ise, koroner arter hastalığının tanısı hakkında bilgiler vererek, koroner kalp hastalıkları ve bypass sonrası yaşam hakkında katılımcıları aydınlattı.
Doç. Dr. Songur, kalp hastalıklarına neden olan faktörlerden söz ederek, “Dünyada her yıl gerçekleşen 55 milyon ölümün 14 milyonu iskemik kalp hastalığı nedeninden kaynaklanmaktadır. Her gün yaklaşık 22000 kişi her saat ise 1000 kişi bu hastalık nedeniyle kaybedilmektedir. İnsanlar yaşlandıkça da bu risk de artmaktadır. 60 yaşından önce koroner kalp hastalığı yaşayan bir ebeveyn olması, kişide riski artırır. Kontrolsüz hipertansiyon veya yüksek tansiyon, arterlerin kalınlaşmasına ve daralmasına neden olur ve kan akışını azaltır. Yüksek kan kolesterolü, plak oluşma riskini artırır ve bu, aterosklerozu daha olası hale getirir. Egzersiz eksikliği, işlenmiş et, trans yağlar ve fast food tüketimi dâhil olmak üzere, sağlıksız beslenme ve diğer faktörler bu riski artırır. Uzun süreli duygusal ve zihinsel stres, arterlerin hasarıyla bağlantılıdır. Tip2 diyabet ve obezite gibi metobolik sendrom bileşenleri, koroner kalp hastalığı riskini artırır. Sigara kullanımı, riski artırır. Tütün, iltihaplanmayı artırabilir ve koroner arterlerde daha fazla kolesterolün çökelmesine neden olabilir. Günde 20 sigara içen bir kadın, hiç sigara içmemiş bir kadına göre altı kat daha fazla risk taşır. Düzenli olarak sigara içen erkekler, asla sigara içmeyen erkeklerle karşılaştırıldığında risk üç kat daha yüksektir” açıklamasında bulundu.
Gelişim Hastanesi bünyesinde 120’nin üzerinde sorunsuz ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Çetin Murat Songur, bypass ameliyatı hakkında da bilgiler vererek, “Bypass ameliyatları, eskisi kadar riskli ameliyat değil. Artık hastalarımızı ameliyattan dört gün sonra taburcu edebiliyoruz. Hasta, ameliyattan bir ay sonra ise normal hayatına dönebiliyor” dedi.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00