Danimarka Mülteci Konseyi ile İTSO işbirliğiyle düzenlenen ‘Kobilere yönelik iş geliştirme önerileri’ konulu panel yoğun ilgi gördü.
Danimarka Mülteci Konseyi ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen ‘Kobilere yönelik iş geliştirme önerileri’ konulu panel yoğun ilgi gördü.
Panelin açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; “Odamız ile Danimarka Mülteci Konseyi işbirliğiyle düzenlenen ‘‘Türkiye, son 15 yılda ekonomik açıdan önemli aşamalar kat etmiş, ihracat miktarını %335 oranında artırmış, Gayri Safi Yurtiçi Hasılasını ise 3 katından fazla yükseltmiştir. Diğer yandan ülkemiz cari açık probleminin körüklediği orta gelir tuzağı ile/karşı karşıya kalmıştır. Bu problemin ise ancak, yenilikçi ve girişimci ruha sahip, cesur, yerli girdiye dayalı üretim ve ihracat yapabilecek KOBİ’lerle aşılabileceğini düşünmekteyiz.
Bilindiği üzere KOBİ’ler; değişen piyasa koşullarına hızla adapte olabilme yetenekleri, esnek ve dinamik üretim yapıları, işsizlik oranlarının azaltılmasındaki katkıları ve yeni iş alanları oluşturmadaki başarıları nedeniyle, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının temel taşlarıdır.
Ülkemizin kalkınma atılımlarının sürdürülebilir kılınmasının da, KOBİ’lerimize en uygun ticaret ve yatırım ortamının oluşturulması/ ve bu anlayışın, ekonomi yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi ile sağlanacağına inanıyoruz.
Danimarka Mülteci Konseyi Batı bölgesi Geçim Kaynakları müdürü Fatma Cüheydi, tercüman aracılığı ile yaptığı konuşmasında; “Bizler İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen bu toplantıya katılımlarınızı takdirle karşılıyoruz. Hepimiz daha ileriye doğru bir gelecek için çalışıyoruz. Bütün amacımız geleceği daha iyi geliştirmektir. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına çok teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyetinin Suriyelilere yapmış olduğu desteklerin yanı sıra Türkiye’deki tüm çalışan cemiyetlere teşekkür ediyorum. Hasseten ABİGEM ve projeye maddi katkıları sağlayanlara da teşekkür ediyorum.
Danimarka Mülteci Konseyi ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Bu devletler arasında bir kuruluştur her hangi bir kar amacı yoktur. Bütün amacı bu mültecilerin kalkınmasıdır. Gelen afetlerden zarara uğramış kişileri desteklemektir. Bu zor şartlarda onlara daha fazla yardımcı olabilmektir. 2013yılından bu yana Danimarka Mülteci meclisi bulunmaktadır ve özellikle Suriyeli mültecilere katkı sağlamaktadır.
Biz 4 ilde çalışma yapmaktayız. Bunlar, Hatay, Kahramanmaraş, Urfa ve Kilis bütün işimiz Türkiye içerisinde ve sınırlarda bulunan Suriyelileri daha ileriye doğru götürmek ve onlara katkı vermek amacıyla bulunmaktayız. 5 tane eğitimlerimiz var. Bu gün bu toplantının düzenlenmesinde emeği olan ve bizleri burada konuk eden İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Dış Ticaret Eğitmeni Danışman Murat Odacı, Dış Ticaret teslim şekilleri, İhracatta Lojistik operasyon, ihracatta müşteri bulma hedefleri, İhracat yöntemi ve süreci ile ilgili sine vizyon destekli bilgiler verdi. Türkiye’nin Ortadoğu’ya yakın olmasının önemli bir avantaj olduğuna vurgu yapan Dış Ticaret Eğitmeni Murat Odacı, günümüzde şu an için oldukça önem kazanan yurt dışından yeni müşteriler bulmak ve işletmemizi yurt dışına açmak noktasında sizlere bir yol haritası çizmek istiyoruz.
Firmalarımızın durum analizi yaparak içinde bulunduğumuz durumu iyi tetkik etmek onun dışında rakiplere, diğer firmalara bakmak lazım. Böylelikle içinde bulunduğumuz durumu tam anlamıyla analiz ettikten sonra kendimize bir hedef ve strateji belirlemeliyiz. Bu bağlamda Hatay ve İskenderun Ortadoğu’ya yakınlığı ile önemli bir pazara sahiptir, Bu pazarın daha da geliştirilmesi lazım” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Son olarak söz alan Ekonomist Mert Yıldız, “2018 yılı Türkiye Ekonomisi’ hakkında katılımcılara Ülkemizde ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi 2018 yılında Türkiye’nin dolar kurunun ani yükselmesi ve piyasalardaki fiyatların artışları ile krizi önemli derecede hissettiğine dikkat çeken Yıldız; ” Bir yıl içerisinde yüzde 55’e varan değer kaybı söz konusu olmuştur. Bu da Türkiye’de bir ekonomik krizi algısı oluşturmuştur. Vatandaşın alım gücü azalmıştır. Ancak son aylarda doların hızla düşmesi ile piyasalarda olumlu sinyaller vermeye başlamıştır. Temennimiz 2019 yılında bu sıkıntıların azalması yönündedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz Danimarka Mülteci Konseyi Batı bölgesi Geçim Kaynakları müdürü Fatma Cüheydiye, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Dış Ticaret Eğitmeni Danışman Murat Odacı, ya ve Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu Başkanı Ercan Yıldırım Ekonomist Mert Yıldız’a günün anısına plaket takdim ettiler.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55