İTSO’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, TOBB MEYBEM yetkilisi, Nihan Ökmen, ‘Tehlikeli ve çok tehlikeli Mesleklerde alınması zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesinin Belgelendirme süreci’ ile ilgili sine vizyon destekli olarak teknik bilgiler verdi.
Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasına yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmazı; “Odamız ve odamızın ortak olduğu Doğu Akdeniz ABİGEM Anonim Şirketi tarafından düzenlenen Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Alınması Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesinin Belgelendirme Süreci konulu toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum.
Bilindiği üzere, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 4 Nisan 2015 tarihinde kabul edilerek yasalaşmıştır. Kanun değişikliğiyle, iş dünyasını yakından ilgilendiren bazı kararlar alınmış belge zorunluluğu getirilen meslekler olduğu ve Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanların bundan sonraki süreçte çalıştırılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Kanun değişikliğiyle yenilenen Mesleki yeterlilik sisteminin orta ve uzun vadede işsizliğin azalması, istihdamın gelişmesi ve rekabet gücünün artmasıyla ülke ekonomisinin güçlenmesine katkı sağladığını düşünüyoruz. Belgelendirilmiş kalifiye işgücü istihdamının artmasını ve daha kaliteli ürün ve hizmet sunumunu yaygınlaştırarak yaşam standartlarımızın yükselmesini de desteklediğine inanıyoruz.
Bu noktada, Hatay’da bu sistemin daha yaygın hale getirilmesi, çalışanların ve firmaların kanuni yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri amacıyla, geçtiğimiz günlerde TOBB Meybem A.Ş. ile Doğu Akdeniz ABİGEM A.Ş. arasında, iş protokolü imzalanmıştır. Bu işbirliğinin, Hatay’daki çalışanlara ve işverenlere, Mesleki Yeterlilik Belgesi alımı konusunda yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
Ardından söz alan TOBB MEYBEM (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri) yetkilisi Nihan Ökmen; “Mesleki yeterlilik ve belgelendirme sürecinde sınavlar, Sabit sınav alanları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Meslek Liseleri, Baksan Mesleki Eğitim Merkezi, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi kaynak atölyesi.
Gezici sınav alanları ise Firma şantiye, fabrika eğitim merkezi gibi kurumsal taleplerde değerlendirilmektedir. Sınav belgelendirme süreci ise, başvuru, başvurunun değerlendirilmesi, sınav planlaması, teorik sınav, performans sınavı ve belgelendirme olarak değerlendirilmektedir. TOBB MEYBEM sınav ve belgelendirme hizmetlerinde ise, TÜRKOK ISO 17024 ‘Personel belgelendirme sistemi’ Akreditasyonu MYK’dan sınav ve belgelendirme yetkesi, İnşaat, Asansör, makine ve metal sektöründü sınav yetkisi alanlarını kapsamaktadır” dedi.
TOBB MEYBEM yetkilisi, Nihan Ökmen, Yeni sistem baş vurusuna da açıklık getirerek; “Bu baş vurularda en az 10 kişilik talepler geçerli olmaktadır. Ücret iadeleri firmalara yapılır, adayların 3 sınav hakları bulunmaktadır.
Listeye ekleme, listeden çıkartma yapılmaz. Bu sistemin iş verenlere neler kazandırdıkları ise, sınav ücretlerinin tamamı geri ödeniyor, 31.12.2019 tarihine kadar işsizlik sigortası fonu, SGK iş veren prim teşviki (611 sayılı kanun). Bu sistemde mevcut çalışan belge alırsa firma SGK iş veren primini 12 ay ödemiyor. Yeni İstihdam belgesi olan işçi işe alınırsa, firma SGK iş veren primini 54 ay ödemiyor. 81 meslekte zorunluluk getiren bu sistemde, 40 meslekte MYK belgesi zorunlu hale getirildi.
İnşaat, Otomotiv, Kaynak ve Doğalgaz gelmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.İTSO’da düzenlenen Tehlikeli ve çok tehlikeli Mesleklerde alınması zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesinin Belgelendirme süreci’ konulu bilgilendirme toplantısına, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, TOBB MEYBEM yetkilisi Nihan Ökmen, ABİGEM Direktörü İdil Teoman, İTSO Meclis üyeleri, İTSO Genel sekreteri Figen Gül Dönmez ve İTSO üyeleri katıldılar.