CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limak Port Limanı’na gemilerle gelen canlı anguslar sonrası kenti esir alan ve İskenderun’un en önemli sorunu haline gelen kötü kokuyu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Limak Port Limanı bölgesinden yayılan ve tüm İskenderun’u kapsayan kötü koku ve son zamanlarda Hatay genelinde türeyen canlı hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen ‘Afrika sineği’ ve deli dana hastalığı şikayetlerinin arttığını belirterek İskenderun halkınn mağduriyetini dile getirdi. Şahin, koku nedeniyle insanların evlerinde oturamadığını, lokantalarda yemek yiyemedğini ve İskenderun’un turizm konusunda zarara uğradığını belirterek, yapılan tüm başvuru ve şikayetlerin sonuçsuz kaldığını, İskenderun halkının mağdur duruma düştüğünü söyledi.
CHP’li Şahin yaptığı açıklamada ‘‘Canlı hayvan gemilerinden kaynaklanan kötü koku bölgedeki mahalli idari amirlikler ve STK’ların da gündemine gelmiş, yapılan toplantılarda ortaya çıkmıştır ki koku, gemilerde biriken hayvan dışkısı ve ölü hayvan (leş) yoğunluğundan kaynaklı olduğu anlaşılmış bu şekilde de basına yansımıştır. Normal şartlarda gemiler limanlara yaklaşmadan önce uluslararası sularda boşaltılan bu atık, gemilerin -yakıt maliyetini düşürmek adına- rotalarını kıyı sulardan belirlemesi ve ülke sularındaki sıkı sahil güvenlik denetimlerinden dolayı atığı boşaltamamaları sonucu, İskenderun Limak Port Limanı’na giriş yapmadan en az 5 günlük atığın gemilerle limana yanaştırılması anlamına gelmektedir. Bu da hem hayvan dışkısı ve leş kokusu nedeniyle ilçeyi yaşanmaz hale sokup halkı isyan noktasına getirmekte hem de insan ve canlı hayvan sağlığı ciddi tehlikeye girmekte, bakretiyel hastalıklar baş göstermektedir. İskenderun bölgesinde deli dana hastalığının tekrar ortaya çıktığını duyuyoruz. İskenderunlu evinde oturamaz, lokantalarda yemek yiyemez hale geldi. Tarif edilecek bir koku değil bu, ilçe gerçekten yaşanmaz bir halde. Yetkililer ise her türlü şikayet ve başvuruyu görmezden geliyor. Gemiler anguslarla beraber bu hayvanların dışkıları ve ölü hayvan leşleri içindeyken limana yanaşıyor. Gemilerden şehre yayılan koku insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutta. Türkiye’de tarım ve hayvancılığı bitirmek isteyen politikalar izleyen AKP iktidarı bu yetmiyormuş gibi bir de ülkemizi yurt dışından et ithal eden bir ülke durumuna düşürdü. Bu ithalatı da doğru düzgün yapmayarak toplum ve çevre sağlığını ciddi tehlikeye atacak mikrop yuvası bu gemilerin limanlarımızda denetimsiz olarak girip çıkmasına göz yumuyor. Çevre Bakanı ve tüm yetkilileri göreve davet ediyorum; derhal İskenderun’daki bu angus getiren gemilere gerekli denetimler yapılmalı ve şehri felç eden kokuya bir çözüm bulunmalıdır.’’ dedi.
Suzan Şahin’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzere verdiği yazılı soru önergesinde sorduğu sorular işe şöyle;
1)Canlı hayvan girişinin yapıldığı İskenderun Limak Port Limanı’nda oluşan kokunun önlenmesi için ne gibi denetimler ve çalışmalar yapılmaktadır?
2)Canlı hayvan taşıyan gemilerin ilaçlama yapma ve dışkı/ölü hayvan atığı temizlik prodedürü nedir? Denetimi hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır? Bu denetim uygulamaları nelerdir?
3)Denetimler sonucu kural ihlali görülen gemiler olmuş mudur? Olmuş ise kaç gemiye cezai yaptırım uygulanmıştır? Bu yaptırımlar nelerdir?
4)Canlı hayvan taşıyan gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Bakanlığınızın kokuya neden olan ve toplum sağlığını olumsuz etkiyen bu atıklar konusundaki tasarrufu nedir?
5)İskenderun Limak Port Limanı’na Latin Amerika ülkelerinden gelen angus cinsi sığırlarla berber gelen ‘Afrika sineği’ ve diğer parazitler için ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Varsa uygulama ve denetim mekanizması nasıl çalışmaktadır? Son zamanlarda Hatay ilinde görülen ani hayvan ölümleri ve deli dana hastalığının sebebi bu gemilerden gelen Afrika sineği ve/veya diğer bakretiler midir?
6)Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir?
7)Limanda sunulan hizmetler ve bahsi geçen gemilerin denetimi hangi kurallar ve standartlar gözetilerek yapılmaktadır? Bakanlığınız kurumlarının rutin denetleme yöntemleri nelerdir?
8) Çevre, insan ve toplum sağlığını tehdit eden boyutta oluşan koku sorunu ile ilgili her hangi bir çalışma var mıdır? Var ise hangi kurumlar ne gibi faaliyetler yürütmektedir?
9)İskenderun Limak Port Limanı’na canlı angus gelişinin başladığı tarihten itibaren bölge ve çevre hastanelere başvuran hastalar ve denetimlerde ‘deli danası’ hastalığı vakası görülmüş müdür?
9659,96%1,15
34,62% 0,20
36,21% -0,23
2917,65% 0,00
4950,44% 0,00