İHD’DEN  GEZİ DAVASI AÇIKLAMASI

İskenderun İnsan Hakları Derneği Şube Eşbaşkanı  Ayten Kılınç:25 Nisan’da Gezi Parkı Davası’nda verilen vahim kararla yargının adalet dağıtıcısı olmaktan çıkıp siyasal iktidarın baskı aygıtına dönüştüğü ve adaletsizli

İSKENDERUN 29.04.2022 10:15:58 0
İHD’DEN  GEZİ DAVASI AÇIKLAMASI

HATAY/İSKENDERUN

İstinaf mahkemesi tarafından beraat kararının bozulmasının ardından 2021 yılında tekrar görülmeye başlayan Gezi Parkı davasının  görülen karar duruşmasında, bu ülkede adalet bizzat yargıçlar eliyle bir kez daha derin yara almıştır.
Duruşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 1637 gündür keyfi bir şekilde tutuklu olan Osman Kavala’nın hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs gerekçesiyle, takdir indirimi olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman’ın ise hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek gerekçesiyle 18’er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca yedi kişinin duruşma salonunda derhal tutuklanmasına karar verdi.

Bu kabul edilemez kararla sadece yaşadığımız ülke için değil tüm yeryüzü için adalet talep eden insan hakları savunucularına yargı eliyle zulmedilmiştir. Karar tümüyle akla, vicdana ve hukuka aykırıdır. Çünkü adeta bir komediye dönüşen yargılama sürecinin hiçbir aşamasında hak savunucuları hakkında cezalandırılmalarını gerektirecek, her türlü kuşkudan uzak, somut, kesin ve inandırıcı hiçbir delil ortaya konulamamıştır. Var olan tek delil ise Yargıtay içtihatlarına göre yasak kabul edilen kanuna aykırı dinleme kayıtlarıdır. Nitekim, mahkemenin karşı oy kullanan üyesi de “dosyada yer alan söz konusu dinleme kayıtlarının yasak delil mahiyetinde olduğunu, dolayısıyla da hükme esas alınamayacağını” karşı oy yazısında açıkça ifade etmiştir.

Kaldı ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Osman Kavala’nın Gezi olayları sırasında güç ya da şiddet kullandığına, şiddet içerikli fiilleri teşvik ettiğine ya da bu fiillere izin verdiği veya bu türden suç oluşturan hareketlere destek sağladığına ilişkin herhangi bir delil bulunmadığını ısrarla dile getirmektedir. Daha da ötesi AİHM, Osman Kavala hakkında suç olarak iddia edilen konuların tümüyle temel hak ve özgürlüklerin kullanımına ilişkin olduğunu belirterek Türkiye aleyhine ihlal kararı vermiştir. Ayrıca AİHM, Kavala’nın tutukluluğunun bir tedbir olmaktan öte, ulusal ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ve tamamen siyasi amaçlarla sürdürüldüğünü vurgulamaktadır.   

Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve diğer insan hakları savunucularına verilen “ceza”, yurttaş olmanın gereği olarak yapılan toplumsal ve demokratik “itiraz”ın cezalandırılmasından başka bir şey değildir. Bu kararla, yargının adalet dağıtıcısı olmaktan çıkıp siyasal iktidarın baskı aygıtına dönüştüğü ve adaletsizliğin kurumsallaştığı artık hiçbir şekilde örtülemeyecek kadar çıplak hale gelmiştir.
Gezi, nasıl ki yurttaşların hak ve haysiyet mücadelesinin ifade bulduğu tarihsel bir an ise; bu vahim karar da çok daha koyu bir karanlığa yönelişin tarihsel eşiğini oluşturmaktadır. Bu kararla birlikte zaten içinde yaşadığımız zor ve baskı ortamının daha da katmerleneceği ilan edilmiştir. Buna rağmen, şimdi acil görev ve sorumluluğumuz böylesi bir baskı ortamının bizleri teslim almasına izin vermemektir. Topluma reva görülen bu adaletsizliğin karşısında kayıtsız ve sessiz kalmamalıyız. Aksine insan hakları ve demokrasi ilkelerine sahip çıkmakta, hak siyaseti yapmakta ısrar etmeliyiz.
İnsan haklarına saygının, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün korunması için yıllardır mücadele eden bir kurum olarak, bu kararı en sert şekilde kınıyor ve reddediyoruz. Siyasal iktidara öncelikle Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesi’nin tüm hükümlerine uygun bir şekilde insan hakları savunucularını korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Yanı sıra siyasal iktidarı yargı üzerinde sürdürdüğü baskıya derhal son vermeye, Anayasa’ya ve başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) olmak üzere imzalanan uluslararası sözleşmelere ve bu bağlamda oluşan yükümlülükler gereği AİHM kararlarına uymaya davet ediyoruz.
Hak savunuculuğu cezalandırılamaz.
Hak savunucuları üzerindeki baskı ve yargısal tacizlere derhal son verilsin!
    

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

İlgili Haberler


CHP MİTİNGİNDE SERT ÇIKIŞ: ÖZEL’DEN YALIM GÖRÜNTÜLERİNE VE İKTİDARA TEPKİ

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANINDAN İSTİFA KARARI: “MAHKEME SONUCUNU BEKLEYECEĞİM”

BAHÇELİ SESSİZLİĞİ BOZDU: İZZET ULVİ YÖNTER NEDEN AYRILDI?

 ADAYLIĞINI AÇIKLAYAN İŞÇİ NEDEN HEDEFTE?

DONALD TRUMP: “SANIRIM İRAN’DA REJİMİ DEĞİŞTİRDİK… SIRADA KÜBA VAR”

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İZZET ULVİ YÖNTER İSTİFA ETTİ

AKIN GÜRLEK’TEN YARGI ELEŞTİRİLERİNE YANIT

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRDİ: YENİ DÜZENLEME RESMİ GAZETE’DE

MİLLİ EĞİTİM’DEN EK ATAMA DUYURUSU: BAŞVURULAR 28-30 MART’TA

ORTADOĞU’DAKİ SAVAŞIN FATURASI BÜYÜYOR

ABB’DE KRİTİK DOSYA: YARGI SÜRECİ BAŞLADI, TARTIŞMA BÜYÜYOR

İMRALI ZİYARETİ TAMAMLANDI: DEM PARTİ HEYETİ GERİ DÖNDÜ

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA KRİTİK GERİLİM: İRAN’DAN SERT MESAJ

CHP LİDERİNDEN OPERASYON TEPKİSİ: “SALDIRI ALTINDAYIZ”

3 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON:UŞAK BELEDİYE BAŞKANI VE ÜST DÜZEY İSİMLER GÖZALTINDA

TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ: HAMANEY İDDİASI, SOMALİLERE HAKARET

ORTADOĞU’DA KRİTİK GECE: RİYAD VE KUVEYT İÇİN SALDIRI İDDİASI

HATAY’IN GÜNDEMİ ANKARA’YA TAŞINDI

HER YAĞIŞTA AYNI KRİZ: HATAY’DA ALTYAPI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

A MİLLİ TAKIM ROMANYA’YI 1-0’LA DEVİRDİ: PLAY-OFF FİNALİNE YÜKSELDİK!

ERDOĞAN’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER: “MİLLET YÖNETİMDE BİZE GÜVENİYOR”

ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI UYUŞTURUCU DOSYASINDA KARAR: 4 KİŞİ TUTUKLANDI

İBB DAVASINDA SAHTE BASIN KARTI İDDİASI: GÖRÜNTÜ ÇEKEN KİŞİ TUTUKLANDI

OSMAN KAVALA AİHM’DE KONUŞTU: “TUTUKLULUĞUM SİYASİ VE AĞIR HAK İHLALİ”

GÜRLEK SESSİZLİĞİNİN NEDENİ BELLİ OLDU: ERDOĞAN’DAN TALİMAT

KÖRFEZ’DE GERİLİM TIRMANIYOR: 3 ÜLKE İRAN KAYNAKLI SALDIRILARA MÜDAHALE EDİYOR

TÜRKİYE’NİN MALİ KARNESİ MASADA: ŞİMŞEK’TEN RİSK AÇIKLAMASI

AKBELEN’DE 5 BİN ZEYTİN AĞACI İÇİN SÖKÜM KARAR

İSTANBUL AÇIKLARINDA KRİTİK OLAY: PETROL TANKERİNE DRON VE İDA SALDIRISI

KALBİMİZ SANTRADA: TÜRKİYE-ROMANYA MAÇINDA İLK 11’LER BELLİ OLDU

Yükleniyor

loading

ÖZÇELİK-İŞ İLE MMK ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANDI

İSKENDERUN’DA SU KRİZİ: ŞEBEKEYE KİRLİ SU KARIŞTI

İSKENDERUN’DA AİLE İÇİ TARTIŞMA ÖLÜMLE BİTTİ:EŞİNİ ÖLDÜREN KADIN TUTUKLANDI

ATAKAŞ’TAN EKONOMİK SAVAŞIN ORTASINDA EZBER BOZAN DURUŞ: "TEK BİR ÇALIŞANIMIZI BİLE İŞTEN ÇIKARMADIK!

ÜRETEN, DEĞER KATAN VE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN TÜM KADINLARIN YANINDAYIZ.

YIKIM BAŞLADI, BİNA BİR ANDA ÇÖKTÜ: İSKENDERUN’DA KORKU DOLU GECE

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

  • Pazar 16.5 ° / 10.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 15.5 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 16.9 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17