İHD İskenderun Şube Sekreteri Adil Bahtiyar düzenlediği basın toplantısında Hatay ın Belen İlçesinde başlayan ve Arsuz ve İskenderun da devam eden yangın ile ilgili hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.
İHD İskenderun şubenin mağdurlar ile görüşerek hazırladığını söylediği raporun ayrıntıları Şöyle:
Bu rapor Coşkun Selçuk, Ayten Kılınç ve Adil Bahtiyar’dan oluşan komisyonun yangın mağdurları ile yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucu hazırlanmıştır.
9 Eylül 2020 Çarşamba günü sabah saatlerinde başlayan yangın, 3 farklı ilçeye yayılarak yerleşim yerlerine ulaşmıştır.Yangın sonucu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 300-400 hektarlık bir orman alanını kapsadığı 7 daire, 11 müstakil ev ,14 iş yeri ,8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanının zarar gördüğü 70 vatandaşında duman ve alevden etkilenerek hastanede tedavi gördükleri belirtilmiştir. Ancak bu resmi verilere karşın Türkiye Ormancılar Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre yaklaşık 1000 hektarlık orman alanının zarar gördüğü belirtilmiştir. Komisyon olarak yaptığımız inceleme ve görüşmelerde hasarın resmi verilerden çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
İHD Komisyonu olarak kendi rızalarıyla görüşlerini paylaşmayı kabul eden( Mustafa Şevket Anlar, Ersen Korkmaz, Mazhar Bayam, Mevlüt Bulgur ve Hüseyin Güven) kişilerin görüşleri şu şekilde ele alındı;
1-Yangına yeterli müdahale ve tedbir alınıp alınmadığı
2-Maddi ve manevi zararların karşılanması
3-Yangın yerlerinin yeniden ağaçlandırılması
4-Sosyal medyada yangınla ilgili yorumların etkisi
5- Yangın sırasında yöneticilerin tutumu
Bu konularda görüşülenlerin aktardıkları şöyledir:
1.Görüşülen ve bilgileri alınan kişilerden Mustafa Şevket Anlar; kendisinin bulunduğu alanda çıkan yangına itfaiyenin çabuk müdahale ettiği ve bu sayede hayatlarını kurtardıklarını belirtti. Diğer görüşlerini aldığımız Mazhar Bayam, Ersen Korkmaz , Mevlüt Bulgur ve Hüseyin Güven’se yangına geç müdahale edildiği ve rüzgarın etkisiyle çok çabuk yayıldığını yangın söndürme helikopteri ve uçaklarının azlığı nedeniyle ayrıca yangın uçağı ve helikopterlerin gece müdahale edemediklerinden yangının daha geniş bir alana yayıldığını belirttiler. Yangının nedeninin büyük olasılıkla sabotaj olduğu konusunda ortak kanı oluştu.
2.Görüşmecilerden Ersen Korkmaz’ın yaşadığı sitede 10 dan fazla dairenin hasar aldığı, Mustafa Şevket Anlar’ın binasında yangın nedeniyle pencerelerin zarar gördüğü,diğer görüşmeciler bir hasara uğramadıklarını belirttiler. Ancak psikolojik olarak çok etkilendikleri ve büyük şok yaşadıklarını belirttiler.
3.Yanan yerlerin imara açılması veya maden ocaklarına tahsis edilmesinden endişe ettiklerini bu nedenle tekrar ağaçlandırılmasını istediklerini belirttiler.
4.Sosyal medyada kanıtlanmadan ve tam araştırılmadan çıkan söylentilerin halkı etkilediği hatta mahalleli- polis işbirliği içinde kendilerince şüpheli gördükleri kişileri dövdükleri Mazhar Bayam tarafından bildirilmiştir.
5.Yangının bazı bölgelerine hiç bir yöneticinin gitmediği ve halkı bilgilendirmediklerini aktardılar.
İHD Komisyonun yaptığı görüşme ve inceleme sonucunda şu öneriler açığa çıkmıştır:
1. Herkesin sağlıklı bir çevrede güvenlik içerisinde yaşama hakkı çerçevesinde gerekliönlemlerin alınması
2.Yangına müdahale için özellikle yangın söndürme uçağı ve helikopterlerinin arttırılması ve gece uçuşlarının sağlanması
3.Orman içinde su vanalarının arttırılması
4.Orman alanlarına iskan izninin verilmemesi
5.Yanan bölgelerin iskana veya maden alanı olarak tahsis edilmemesi ve ağaçlandırılması için gerekli tedbirlerin alınması
6.Sosyal medyanın çok etkili olduğu bu nedenle gerçek bilgilerin bir an önce devlet yetkilileri tarafından halka duyurulması
7.Yangın sırasında ve sonrasında devlet yetkilileri tarafından zarar görmüş kişilerin zararlarının tespit edilip karşılanması ve psikolojik destek sunulması yönündedir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55