Tarih: 12.03.2022 14:59

İHD İSKENDERUN ŞUBESİ  CEZAEVİ RAPORU

Facebook Twitter Linked-in

1-Ş. Y. :Trans kadın olarak cezaevine gelmiş Buerger hastasıdır. Ayağında yaralar var. Tedavi yetersiz kalıyor. Verilen ilaçlar iyileştirmediği gibi hijyen olmadığı için pansumanda fayda etmiyor. Normalde cezaevinde de revir koğuşunda yatması gerekiyor. Adli tıp 3. İhtisas kurulu 18.08.2021 tarih 14333 sayılı kararında reviri olan cezaevinde yatmalıdır kararı vermiş. Kendisi cezaevine Sağlık Bakanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na Adli Tıp Kurumu’na 14 Ocak ile 3 Mart tarihleri arasında dilekçeler yazmış. Dilekçelerinin gönderilmediğini, akıbeti hakkında bilgi verilmediği konusunda şikâyeti var. Rehabilitasyona ihtiyacı olmasına rağmen kurumdaki psikologla görüştürülmediğini söylüyor.  

2-E. G. Bipolar bozukluğu var. Tedavisinin engellendiğini söyledi.  

3-M. E.:  Trans birey .2019 yılında Alanya’da uyum süreci başlamış. Hormon alıyor kıyafetine karışıldığını, sürekli aşağılandığını ve bu nedenle fiziki temasta bulunduklarını söylüyor. Bel düzelmesi ve bel fıtığı var.  Doktora götürmüşler ancak ilaçları verilmiyor. Tedavisinin yapılmadığını ifade etti.

4-M.G.: Saçlarını zorla kestirdiklerini Sürekli gerekli gereksiz odasına girildiğini ve kaba dayağa maruz kaldığını söylüyor. 

5-C. K. : Trans birey. Zorla saçının kestirdiklerini E.G. ve Ş.Y. tarafından koğuşta istismar edildiğini söyledi. Hücrede kalıyor, koğuşa geçmek istiyor. Kargo almaya gittiğinde hücrede yatan başka bir adli mahkûm H. A. tarafından istismar edildiğini şikâyet etmesine rağmen cezaevi idaresinin H.A. yi Diyarbakır ‘a sürgün gönderdiğini ve olayın üstünü örtmek ve şikâyetinden vazgeçirmek için eziyet ettiğini ifade etti. Şikâyetini devam ettirmek istiyor. Bunun için güvende olmadığını düşünüyor. Kronik tansiyon ve şeker hastası, ilaçlarını verilmediğini ve revir taleplerinin kabul edilmediğini söyledi.

6-N. U. Daha öncede akıl hastanesinde yatmış. H. A.’nin istismarına uğrayan diğer kişi. O da şikâyetinden vazgeçsin diye psikolojik baskı yapıldığını söylüyor. Dilekçelerinin kayda alınmadığını psikologla görüştürülmediğini, hücrede kaldığını ifade etti. Güvende olmadığını düşünüyor. 

7- S. G. İHD ağır hasta listesindedir. 82 yaşında hafızası gittikçe kötüye gidiyor işitme kaybı da çoğalmış, cezaevi koşullarında kalması ve hastalığının tedavisi mümkün değildir.

               Hepsinin ortak şikâyetçi olduğu konu kendilerine karşı kullanılan dil, yemek ve sağlığa erişim konusunda sıkıntıları ortak ve kendilerini güvende hissetmiyorlar. Çünkü cezaevinin istismar konusunda tavrının olayın üstünü kapatmak yönünde olduğu iddia ediliyor. İskenderun T Tipi Cezaevi’nde sayıları artan LGBTİ+ mahpusların kişiliklerine saygı duyulması ve mahpusları küçük düşürecek davranışlar, istismar, şiddet kullanılması ve taciz edilmesine son verilmesi ve yapan görevliler hakkında gerekli işlemlerin yapılması idarenin sorumluluğundadır.                                                                                                                                          
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —