DEPREM VE TUSUNAMİ RİSKİ…

DEPREM VE TUSUNAMİ RİSKİ…

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem gerçeğine dikkat çektiği Hatay’da, 7’den büyük depremler ile Doğu Akdeniz’in de tusunami tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. İskenderun Ticaret ve Sanayi

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Sigortacılar Derneği Başkanı Yasin Keleş, Türk Kızılayı İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay, İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.  
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’ın ve İskenderun’un deprem gerçeğini vurgulayarak “Hatay’ın deprem tarihçesi sabıkalı! İskenderun ve çevresinin deprem potansiyelini kabul etmemiz gerekir. 1822’ye kadar 19, yüzyılın sonuna kadar pek çok deprem olmuş. Bakın 300 bin ölümlü, 260 bin ölümlü, 80 bin ölümlü büyük depremler var. Geçmişte o kadar büyük depremler, gerçekler varken Hatay ve İskenderun çevresinde büyük depremler olmaz demek aymazlıktır. Bu gerçeği görmek gerekiyor. 19. yüzyıldan sonra 20. Yüzyılda aynı depremlerin devam ettiği Hatay ve çevresinde de bana göre gecikmiş depremler var. Yani 7’den büyük depremler olması gerekiyor, olmamış!” diye konuştu. 
 
Yapılan araştırmalarda Akdeniz’in devamını oluşturabilecek bir okyanusun var olduğu ve Hint Okyanusuna bağlandığını aktaran Prof. Ersoy, “Bu kapanmış bir okyanus. Okyanusun tabanını düzenli olarak nerede görebiliriz? Okyanusun en altından magmadan, en üstüne kadar olan tüm kesitini Hatay’da görebiliyoruz. Bakın bu bile Hatay’ın jeoturizm potansiyeli, bilimsel araştırma ve incelemeler açısından çok önemli. Hatay’ın toprakları bu yönden çok kıymetli, dünyanın en yaşlı kayaçları Amanosların altında çıkıyor. İnsanlığın görüp görebileceği en büyük laboratuvar buradadır” dedi. 

Tusunami tehlikesi…

Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İskenderun Körfezi için de tusunami tehlikesi oldugunu belirterek “İskenderun Körfezi için de tusunami tehlikesi var. Tarihsel kayıtlarda da tusunamiden söz ediliyor. Türkiye’deki kıyıları kazdık, İskenderun’u da kazdık. Türkiye kıyıları ve İskenderun körfezi de tusunamiye yatkın. Dolayısıyla bu gerçeği de kabul etmek gerekiyor. Japonlarla birlikte Samandağ kıyılarını kazdığımızda 1822 depreminin tusnamisinin izlerini bulduk. İşte 20 metre 30 metre bizim kıyılarımızda olmaz doğru, ancak pasifikte Japonya’nın olduğu yerde olur. Bilinmiyor ki; tusunami ya da selin su derinliği çok fazla olması gerekmiyor, yarım metre yeterli. Çünkü saf bir su gelmiyor içinde pek çok moloz var. Pek çok insan suyun içinde taşıdığı molozlar sebebiyle ölüyorlar”dedi.