Tarih: 27.07.2024 11:44

İSKENDERUN BEFESA İŞÇİLERİ GREVDE: ZAM İSTİYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren İspanyol sermayeli Befesa Silvermet İskenderun Çelik Tozu Geri Dönüşümü A.Ş. işçileri, hakları için grev kararı aldı.
2021 yılında, işyerinde yetkili sendikadan istifa eden işçiler, sendikalarını Birleşik Metal-İş olarak değiştirmişti. Ancak, işyerindeki sendika yetkisi ile ilgili hukuki süreç üç yıl süren bir mücadeleye dönüştü.

Sendikalaşma iradelerini koruyan işçiler, mahkeme sürecinin tamamlanmasını sabırla bekleyerek, Birleşik Metal-İş ile toplu sözleşmeli çalışma düzenine kavuşmayı umuyorlardı. Dava sürecinin tamamlanmasının ardından, 12 Şubat 2024 tarihinde toplu sözleşme görüşmeleri başlamıştı. Ancak, bu müzakerelerden bir sonuç alınamaması üzerine işçiler, işverenin sunduğu teklifin gerçekçi olmadığını belirterek grev kararı aldı.

3 Temmuz'da yapılan değerlendirmeler sonucunda, 26 Temmuz itibarıyla 59 işçi ile birlikte grev başlatıldı.

Birleşik metal iş sendikasından yapılan açıklama şöyle:

Befesa’da    çalışan işçiler, 2021 yılında işyerinde yetkili sendikadan istifa ederek sendikamız Birleşik Metal-İş’e üye oldular.

Ancak yetki itirazı neticesinde işyerinde hukuksal süreç üç yıl boyunca devam etti. Üyelerimiz, sendikalaşma iradelerine sahip çıkarak sendikaları Birleşik Metal-İş’le toplu sözleşmeli bir çalışma düzenine kavuşmak için mahkeme sürecinin sona ermesini sabırla beklediler.

Dava sürecinin sona ermesinin ardından Befesa’da toplu sözleşme görüşmeleri başladı. 12 Şubat 2024 tarihinde başlayan müzakereler sonucunda toplu sözleşme sürecinin masada sonuçlanmasına dair tüm çabalarımız sonuçsuz kaldı. Üyelerimizle yaptığımız değerlendirme neticesinde, işverenin verdiği teklifin Befesa işçilerinin gerçekliğinden uzak olduğu değerlendirmesini yaparak 3 Temmuz’da fabrikada grev kararımızı ilan ettik ve 26 Temmuz itibarıyla da Befesa’da 59 üyemizle birlikte grevimizi başlatıyoruz.

Befesa fabrikası, İskenderun bölgesinde demir çelik fabrikalarının çelik tozu geri dönüşümünü yapıyor. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da birçok geri dönüşüm tesisi bulunan İspanya merkezli şirket; çelik tozu, tuz cürufları ve alüminyum kalıntılarının yanı sıra ilgili lojistik ve diğer ilgili endüstriyel hizmetlerin geri dönüşümünü de sağlıyor. Befesa işçileri kurşun, nikel, cıva gibi metallerin bulunduğu fabrika ortamında zorlu ve ağır koşullarda çalışıyor.

Bunun yanında Befesa işçileri, üç yıl süren yetki mahkemesi nedeniyle toplu sözleşme hakkına kavuşamamış, dolayısıyla işçilerin ücretleri erimiş ve asgari ücret seviyesine gelmiştir. Önemli ekonomik kayıplara uğramış Befesa işçilerinin ücretlerine, birinci altı aylık dönem için % 82 zam yapılması talebimize karşılık, işverenin son zam teklifi %27,7 olmuştur. İşverenin bu teklifi, bize grev silahımızı kullanmaktan başka çare bırakmamıştır.

Ülkemizde hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve uygulanan IMF destekli kemer sıkma politikalarının sonucunda gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yoksulluk giderek derinleşirken, sermayedarlar kârlarına kâr katmaya devam ediyor. İşçi sınıfımız, açıkladığı şaibeli enflasyon verileriyle ekmeğimizi küçülten TÜİK’in bile artık gizleyemediği bu gerçekliğin içerisinde yaşamaya çalışıyor.
Bu ağır yoksullaşma tablosu içerisinde, toplu sözleşmelerle üyelerimizin ücretlerini korumak, ekonomik ve sosyal haklarını bir adım ileri taşımak, onların sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışmasını sağlamak için mücadele ediyoruz.

Befesa’da da üyelerimizin beklentilerini ve taleplerini karşılamayan toplu sözleşme teklifine karşı grev pankartımızı coşkuyla asıyoruz. Befesa işçilerinin haklı talepleri karşılanana kadar grevimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Direne direne kazanacağız!

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —