Tarih: 09.11.2019 10:41

BALON BALIĞI TEDİRGİNLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda Türkiye’de görülmeye başlayan bilimsel ismi Arothron Meleagris olan balon balığının Akdeniz ve Ege denizlerinde yoğunlukla arttığı gözlendi. Kızıldeniz’den gelip, yerel balık popülasyonun dengesini de tehdit etmeye başlayan, Türk kamuoyunda teneke yiyen balık olarak da bilinen balon balığı İskenderun Körfezi’nde de yoğun şekilde görülmeye başladı. Balon balığı zehirli ve ölümcül sonuçlar yaratabildiği belirtiliyor.
Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Kızıldeniz’den gelen ve Süveyş kanalından Akdeniz’e giriş yapan ve bulunduğu yerde hızla üreyen balon balığının İskenderun Körfezi’nde de yoğun olarak görülmeye başlandığını belirterek “Balon Balıkları Körfezimizde her geçen gün çoğalıyorlar. Ekonomik değeri yok. Balıkçılara zararı fazlalaşıyor. En kısa zamanda önlem çareleri bulunması lazım” dedi.
Bu Balıkların artık amatör balıkçıların oltasına, gırgır ve trol balıkçılarının da ağlarına hayli fazla takılmaya başladığını belirten Celal Bilen “Bu tür balıkların çoğalması yerel popülasyonu da etkilediğini düşünüyoruz. Ekonomik değeri bulunmayan ve zehirli olmasının yanı sıra tehlikeli olan balon balıkları artık balıkçının ekmeğini de tehdit etmeye başladı. Oltalardan, ağlardan ve kafeslerden artık yoğun olarak bu balık çıkıyor. Körfez balıkçımız bu durumdan tedirgin” diye konuştu.     

 

DENİZLERİN TEK DİŞLİ CANAVARI 
En ilginç deniz canlıları arasında yer alan balon balığı, düşmanlarını uzak tutmak için su yutarak kendini şişirmesi ve tehlike anında kendini savunmak için zehir salgılaması ile biliniyor. Hint-Pasifik ve Doğu Pasifik Okyanusu’nda bulunan Balon balıkları tropikal bölgelerde, çoğunlukla mercan bakımından zengin resif ve lagünlerde yaşar. Yaşam alanları 3 – 24 metre arasında değişiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —