Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), İskenderun Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik enerjisine katkıda bulunacak olan ‘Hatay Güneş Enerji Santrali’nin temel atma töreni gerçekleşti
Zararlı gazların salınımını engelleyerek küresel iklim değişikliği probleminin ortadan kalkmasına, kurumun bütçesine katkıda bulunmasına ve enerjide tasarrufu sağlayacak projenin temel atma görenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, Meydan Mahalle Muhtarı Ramazan Güneş, Daire Başkanları, şube müdürleri, yüklenici firma yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Büyükşehir ve HATSU olarak daha çok elektrik üretimine ihtiyaç duyduklarını belirten HBB Başkanı Savaş, “Çünkü bizim 13,5 milyon civarında her ay elektrik faturası ödeyen bir HATSU’muz vardı. Onun da 10/1 kadar Büyükşehir Belediyemiz elektrik faturası ödüyordu. Anlayacağınız sizin vermiş olduğunuz su faturalarının %65 i elektrik faturası olarak TEDAŞ’a veya TEİAŞA’a geri dönüyordu. Biz bununla ilgili çalışmalar yapıp, sizin vermiş olduğunuz o su faturalarının geri hizmete dönmesi adına elektrik üretmek için seferberlik yaptık. Bu tesisimiz ile de yaklaşık ayda 100 bin TL’lik elektrik üreteceğiz” dedi.
Doğal şartlarda güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ile olmadı hidro enerjiyle bu enerjilerden nasıl faydalanıp, elektrik üretiriz, nasıl bizim faturalar aşağı çekeriz yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Savaş, “Aşağı çektiğimiz ölçüde de paraları hizmet yönünde harcarız. Hem Büyükşehir hem de HATSU borç ödemek için uğraşıyor. HATSU’nun da ayakta durması, yatırım yapabilir durumda olması ve size temiz, hijyenik aynı zamanda bol su üretmesi gerekiyor. Bunun için HATSU’nun giderlerini azaltmak, gelirlerini arttırmak ve bununla birlikte yatırımları belli bir seviye yükseltmek gerekiyordu. Bunun çalışmalarını yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
5 yıllık bir süre içinde 9 atıksu arıtma tesisini kazandırdıklarını belirten Başkan Savaş, Bu 9 arıtma tesisinin iyi elektrik harcadığına dikkat çekerek, “Biz elektriği harcayalım ama bu kadar imkanı olan bu şehirde de üretelim. Hem size temiz su verelim hem de imkanlarımız ölçüsünde atık sularımızı, kirli sularımızı temizleyecek enerjiye sahip olalım. Onun için buradayız. Bu tesisimiz inşallah yakın zamanda bitip enerji üretmeye başlayacaktır” dedi.
HATSU’NUN BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNACAK
Güneş Enerji Santrali projesi ile ilgili teknik bilgiler aktaran Genel Müdür Çaparali, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans İhale Birimince ihalesi yapılmış ve 595 bin 428 Euro bedelle Seha Mühendislik A.Ş. ve İzfen Enerji Şirketi ortak girişim ile sözleşmeye bağlandığını belirtti.
Santralin kurulum maliyetinin yüzde 85’i olan 506 bin 114 Euro hibe programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından ve yüzde 15’i olan 89 bin 314 Euro’nun HATSU Genel Müdürlüğünce karşılandığını belirten Çaparali, Güneş Enerji Santrali çevre dostu olan güneş ışığını güneş enerji panelleri ile elektrik enerjisine çevireceğini ifade ederek, “günümüzde artan enerji maliyetlerine karşı güneş enerji panelleriyle üretilen elektrik enerjisi, kurumumuzun bütçesine katkıda bulunacaktır” dedi.
Santralin 780 kiloWatt kurulu güce sahip olacağına ve yılda 1 milyon 316 bin kiloWattSaat elektrik enerjisi üreteceğine dikkat çeken Çaparali, GES sisteminde her bir panelin gücü 275 Watt olacağını ve toplamda 2920 adet güneş enerji paneli kullanılacağını belirtti.
Üretilen elektrik enerjisi sayesinde HATSU’nun yılda yaklaşık 1 milyon ile 1 milyon 200 bin TL arasında tasarruf sağlayacağını belirten Çaparali, 14 dönüm alan üzerine kurulacak olan Güneş Enerji Santralinin, 20 Mayıs 2020 tarihinde enerji üretmeye başlaması planlandığını ifade etti.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00