AYDA 100 BİN TL’LİK ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), İskenderun Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik enerjisine katkıda bulunacak olan ‘Hatay Güneş Enerji Santrali’nin temel atma töreni gerçekleşti

İSKENDERUN 17.01.2020 16:31:35 0
AYDA 100 BİN TL’LİK ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Zararlı gazların salınımını engelleyerek küresel iklim değişikliği probleminin ortadan kalkmasına, kurumun bütçesine katkıda bulunmasına ve enerjide tasarrufu sağlayacak projenin temel atma görenine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk, HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, Meydan Mahalle Muhtarı Ramazan Güneş, Daire Başkanları, şube müdürleri, yüklenici firma yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir ve HATSU olarak daha çok elektrik üretimine ihtiyaç duyduklarını belirten HBB Başkanı Savaş, “Çünkü bizim 13,5 milyon civarında her ay elektrik faturası ödeyen bir HATSU’muz vardı. Onun da 10/1 kadar Büyükşehir Belediyemiz elektrik faturası ödüyordu. Anlayacağınız sizin vermiş olduğunuz su faturalarının %65 i elektrik faturası olarak TEDAŞ’a veya TEİAŞA’a geri dönüyordu. Biz bununla ilgili çalışmalar yapıp, sizin vermiş olduğunuz o su faturalarının geri hizmete dönmesi adına elektrik üretmek için seferberlik yaptık. Bu tesisimiz ile de yaklaşık ayda 100 bin TL’lik elektrik üreteceğiz” dedi. 

Doğal şartlarda güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ile olmadı hidro enerjiyle bu enerjilerden nasıl faydalanıp, elektrik üretiriz, nasıl bizim faturalar aşağı çekeriz yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Savaş, “Aşağı çektiğimiz ölçüde de paraları hizmet yönünde harcarız. Hem Büyükşehir hem de HATSU borç ödemek için uğraşıyor. HATSU’nun da ayakta durması, yatırım yapabilir durumda olması ve size temiz, hijyenik aynı zamanda bol su üretmesi gerekiyor. Bunun için HATSU’nun giderlerini azaltmak, gelirlerini arttırmak ve bununla birlikte yatırımları belli bir seviye yükseltmek gerekiyordu. Bunun çalışmalarını yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

5 yıllık bir süre içinde 9 atıksu arıtma tesisini kazandırdıklarını belirten Başkan Savaş, Bu 9 arıtma tesisinin iyi elektrik harcadığına dikkat çekerek, “Biz elektriği harcayalım ama bu kadar imkanı olan bu şehirde de üretelim. Hem size temiz su verelim hem de imkanlarımız ölçüsünde atık sularımızı, kirli sularımızı temizleyecek enerjiye sahip olalım. Onun için buradayız. Bu tesisimiz inşallah yakın zamanda bitip enerji üretmeye başlayacaktır” dedi.


 

HATSU’NUN BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNACAK
 

Güneş Enerji Santrali projesi ile ilgili teknik bilgiler aktaran Genel Müdür Çaparali, Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans İhale Birimince ihalesi yapılmış ve 595 bin 428 Euro bedelle Seha Mühendislik A.Ş. ve İzfen Enerji Şirketi ortak girişim ile sözleşmeye bağlandığını belirtti.
Santralin kurulum maliyetinin yüzde 85’i olan 506 bin 114 Euro hibe programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından ve yüzde 15’i olan 89 bin 314 Euro’nun HATSU Genel Müdürlüğünce karşılandığını belirten Çaparali, Güneş Enerji Santrali çevre dostu olan güneş ışığını güneş enerji panelleri ile elektrik enerjisine çevireceğini ifade ederek, “günümüzde artan enerji maliyetlerine karşı güneş enerji panelleriyle üretilen elektrik enerjisi, kurumumuzun bütçesine katkıda bulunacaktır” dedi. 

Santralin 780 kiloWatt kurulu güce sahip olacağına ve yılda 1 milyon 316 bin kiloWattSaat elektrik enerjisi üreteceğine dikkat çeken Çaparali, GES sisteminde her bir panelin gücü 275 Watt olacağını ve toplamda 2920 adet güneş enerji paneli kullanılacağını belirtti. 
Üretilen elektrik enerjisi sayesinde HATSU’nun yılda yaklaşık 1 milyon ile 1 milyon 200 bin TL arasında tasarruf sağlayacağını belirten Çaparali, 14 dönüm alan üzerine kurulacak olan Güneş Enerji Santralinin, 20 Mayıs 2020 tarihinde enerji üretmeye başlaması planlandığını ifade etti.

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

TRAFİKTE KURALLAR BAŞTAN YAZILDI: CEZA YAĞMURU BAŞLADI

MOBBİNGE UĞRADIĞI İDDİA EDİLEN BAŞKOMİSER İNTİHAR ETTİ! VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

ADAYLIK YOLU MAYINLI TARLA: DEĞİRMENCİ İDDİALARIN GÖLGESİNDE

ERDOĞAN: “ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVASI OLACAK, İDEOLOJİ SAHASI DEĞİL”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NE AVRUPA ŞOKU! İMAMOĞLU KARARI KÜRESEL KRİZE DÖNÜŞTÜ

ONLYFANS’A DEV OPERASYON: 300 MİLYONLUK MAL VARLIĞINA EL KONULDU

GÜRLEK ARBEDE SORUSUNU KESTİ ATTI: “CEVAP VERMEK İSTEMİYORUM”

ERDOĞAN PROGRAMI BOĞAZİÇİ’NDE HAYATI DURDURDU

KARALAR TAHLİYESİNE YAPILAN İTİRAZ REDDEDİLDİ

VALİ MASATLI: SÜRECİ TİTİZLİKLE TAKİP EDİYORUZ

ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

DEM PARTİ’DEN BEŞTEPE AÇIKLAMASI: “UZLAŞIYLA YASAL ÇERÇEVE ŞART”

EKONOMİDE ALARM ZİLİ Mİ? TCMB ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI

ÖZARSLAN TRANSFER İDDİALARINA SERT YANIT VERDİ

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

KABİNEDE ZİNCİRLEME REVİZYON İDDİASI: DÖRT KRİTİK BAKANLIK MASADA

İÇİŞLERİ’NDE DEVİR TESLİM: YERLİKAYA’DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZ – “BEN ÖZGÜRLÜĞE GİDİYORUM”

İMAMOĞLU: “DEVLET GELENEĞİMİZ VE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA”

AMASYA’DA BİYOGAZ TESİSİNDE FACİA: METAN GAZINDAN ZEHİRLENEN 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

TBMM’DE GÜRLEK GERGİNLİĞİ: YEMİN TÖRENİNDE YUMRUKLU KAVGA ÇIKTI

AKP’DEN BELEDİYELERE YENİ YASA HAZIRLIĞI: YETKİLER DARALABİLİR, DENETİM ARTABİLİR

ÖZGÜR ÖZEL’DEN GÜRLEK ATAMASINA SERT ÇIKIŞ: “PARTİMİZE OPERASYONUN MİMARI BAKAN YAPILDI”

POYRAZ KARAYEL VE HATIRLA SEVGİLİ’NİN UNUTULMAZ OYUNCUSU ARSLAN’DAN KAHREDEN HABER

BAKANLIKLARDA GECE YARISI DEPREMİ: ADALET’E GÜRLEK, İÇİŞLERİ’NE ÇİFTÇİ

KEÇİÖREN’DE TRANSFER KRİZİ: ALTINOK, ÖZARSLAN’I İHALE ÜZERİNDEN HEDEF ALDI

KADIN BELEDİYE BAŞKANININ KIYAFETİYLE DALGA GEÇEN İYİ PARTİLİ TUTUKLANDI

İSTİFA KARARI ANKARA’YI KARIŞTIRDI: ÖZARSLAN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR GÜNDEMDE

Kiralık Araç, Sahte Plaka, ÇOCUK TETİKÇİ: Şişli’de Suç Zinciri

Yükleniyor


ÖKTEM: GELECEK NESİLLERE VİZYONLU BİR İSKENDERUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

YILMAZ’DAN GÖREV SİNYALİ: “MECLİS ‘DEVAM’ DERSE BİR DÖNEM DAHA HAZIRIM”

YÜZYILIN FELAKETİ UNUTULMADI: İSKENDERUN’DA DUYGU DOLU ANMA YÜRÜYÜŞÜ

İSKENDERUN’DA GENÇ KADIN SOSYAL MEDYADA KANDIRILDI, TECAVÜZE UĞRADI

BELEDİYE PERSONELİ ARTIK TERZİLİK YAPIYOR: İSKOOP ATÖLYELERİNDE GÜNDE 600 PARÇA ÜRETİM!

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NDE YENİ DÖNEM: BAŞHEKİMLİK KOLTUĞUNA ADEM SARI OTURDU!

İSKENDERUN BELEDİYESİ’NDEN 2026 İÇİN BÜYÜK HEDEFLER

  • Pazar 18.3 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19 ° / 8 ° Güneşli
  • Salı 17.5 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12