Tarih: 05.06.2018 13:29

ANAYASANIN 56. MADDESİ İHLAL EDİLMEKTEDİR

Facebook Twitter Linked-in

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, ülkede uygulanan bilime aykırı politikalar sonucunda sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, dereler birer rant alanı haline dönüştüğü, yeraltı ve yerüstü su kaynakları, hava ve toprağın kirletilerek, çevre sorunlarının arttığını söyledi.

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, ‘Anayasanın 56. Maddesi olan herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip’, hükmü ile insanların en temel hakkı olan yaşam hakkının ancak sağlıklı ve dengeli bir çevrede gerçekleşebileceğini belirttiğine dikkat çekti.

Kara şöyle devam etti: “Ülkemizin, mevcut ve planlanan kirli ve eski teknolojiler olan termik santraller, nükleer santraller, çimento fabrikaları ve demir çelik fabrikaları ile gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüştürülmesiyle, Sularımızın HES projeleriyle ticarileştirilmesiyle, Dağlarımızın taş ve maden ocakları ile tahrip edilmesiyle, GDO lu Hibrit tohumlarla Gıda politikamızın tamamen dışa bağımlı hale getirilmesiyle, meralarımızın yok edilmesiyle tarımımızın ve hayvancılığımızın bitme noktasına getirilmesiyle, turizm adına ormanlarla kaplı kıyılarımızın betonlaştırılmasıyla, yaşam hakkımızı koruyan Anayasanın 56. Maddesi ihlal edilmektedir”

Bu ihlalin karşısında hukuk kurallarının işletilmemesi mevcut sorunların çözümsüz ve büyümesine neden olduğunu vurguladığı açıklamada Kara “Var olan sorunları çözümlenemez hale getirmekte ve büyümesine neden olmaktadır. Dünyayı çok büyük felaketlere götüren Küresel ısınma ve İklim değişikliği Ülkemiz içinde için de çok büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Devlet ve yatırımcılar başta olmak üzere herkesin insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesini istiyoruz. Yaklaşan 24 Haziran Seçimleri dolayısıyla; Cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarımızdan aşağıda belirttiğimiz taleplerin yerine getirilmesini istiyoruz; Son beş yılda, kanunlar değiştirilerek yasallaştırılan çevre ve doğal alanlara yönelik yıkımlar derhal durdurulmalı, kanunlar, doğayı ve çevreyi eksiksiz koruyan bir yapıya çıkartılarak uygulama ve denetleme alanları genişletilmelidir” diye konuştu.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —