19 ARALIK KATLİAMININ 20. YILINDA SESLENİYORUZ. KATLİAMIN FAİLLERİNİ YARGILAYIN, CEZASIZLIĞA SON VERİN!

İskenderun İnsan hakları Şube Başkanı Coşkun Selçuk;Bugün 19 Aralık Katliamının 20. Yıldönümü. Türkiye Cezaevlerinde F Tipine geçiş ve tecrit koşullarını protesto etmek amacıyla açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlülere karşı

İSKENDERUN 20.12.2020 18:04:31 0
19 ARALIK KATLİAMININ 20. YILINDA SESLENİYORUZ. KATLİAMIN FAİLLERİNİ YARGILAYIN, CEZASIZLIĞA SON VERİN!

Bu operasyonda 30 mahpus ve 2 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 300’e yakın mahpus yaralandı. Üstelik sonuçları itibarı ile insanlık suçunun işlendiği, insanların katledildiği operasyona “Hayata Dönüş” adı verilmişti. İnsan yaşamının önceliğinin gözetilmediği bu katliama dair aradan geçen 20 yıllık süre zarfında sorumlular yargılanmamış, failler cezasızlık politikası çerçevesinde korunmaya devam edilmektedir.
Birey olarak kişiliği olan insan, aynı zamanda toplumsal bir varlıktır. Bu nedenle hem insani hem de hukuki açıdan yaşama hakkı en temel insan hakkıdır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre “yaşama hakkı” dokunulmaz başat hak olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, yaşam hakkının korunması bağlamında devletlere hem pozitif hem de negatif yükümlülükler yüklemektedir. Bunlar; yaşam hakkının korunması noktasında tedbirleri alma ve hakları ihlal etmekten kaçınma yükümlülüğüdür. Ancak pratikte bu iki yükümlülük yerine getirilmemekte; yaşam hakkı ihlal edilmektedir.
İnsan Hakları Derneği,  2002 yılındaki Olağan Genel Kurulunda 19 Aralık Gününü “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan etmiştir. Cezaevleri; hak ihlallerinin en fazla yaşandığı kapalı mekanlardır. Mahpuslar bu kapalı mekanlarda sürekli olarak yeniden üretilen şiddet ve hak ihlalleri ile birlikte yaşamak zorunda bırakılmaktadırlar. Sağlığa erişim haklarının engellenmesi, insanlık onuruna aykırı olarak tek kişilik ring araçlarında kelepçeli olarak uzun saatler ve günler süren sevkler, çıplak arama, ayakta sayım, fiziksel ve psikolojik işkence, mahpusların başka mahpuslarca şiddet görmesine göz yumulması, ailelerinden çok uzakta yıllarca kalan mahpusların imkanlar olmasına rağmen ailelerine yakın cezaevlerine sevk taleplerinin kabul edilmemesi, sosyal hakların ortadan kaldırılması, iletişim, bilgi edinme ve kültürel hakların yok sayılması ve daha yüzlerce hak ihlali sayılabilir.
11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgınında kaynaklı olarak cezaevlerinde sağlık hakkı yeterince korunamamış, salgın hızla yayılmıştır. Virüsün dışarısı ile temas eden görevliler tarafından taşındığı düşünüldüğünde gerekli olan önlemlerin alınmasında eksik kalındığı ve gözetilmediği ortadadır. Zaten cezaevi koşullarından kaynaklı olarak pek çok kronik hastalığı olan mahpusların pandemi sürecinde tedavilerinin tam teşekküllü hastanelerde yapılmaması, infazlarının ertelenme taleplerinin karşılanmamasıyla büyük bir risk altındadırlar.
Cezaevlerinde hastalıklardan ve intihar vakalarından kaynaklı her yıl onlarca ölümler meydana gelmektedir. Tüm bu ölümler önlenebilir ölümlerdir. Devlet tarafından ruhsal ve bedensel bütünlüklerinin korunması gereken mahpusların ölümleri araştırılmamakta, sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmamakta ve bu da yaşam hakkının ihlal edilmesini sürekli hale getirmektedir.
2020 yılı içerisinde yalnızca tespit edebildiğimiz kadarıyla 50 mahpus yaşamını yitirmiştir. Yine tespit edebildiğimiz kadarıyla hapishanelerde 604’ü ağır olmak üzere 1605 hasta mahpus bulunmaktadır.
Dünden bugüne cezaevlerinde devam eden hak ihlalleri ve tecrit politikalarına karşı mahpuslar bugün de açlık grevi eylemi yapmaktadır. Mahpusların üzerindeki tecrit politikalarına son verilerek hak ihlalleri giderilerek sorun bir an önce çözülmelidir.
19 Aralık Katliamının yaşanmasında sorumluluğu olan failler yargılanmalı ve Zamanaşımı usulü ile uygulanan cezasızlık politikalarına son verilmelidir.
Mahpuslar üzerinde tüm sosyal haklarının ortadan kaldırılarak “özgürlüğünden mahrum bırakılması” cezasının üstüne sürekli olarak eklenen cezalandırmalar kaldırılmalı ve insan onuruna saygılı davranılmalıdır. Cezaevleri sivil denetim mekanizmalarına açılmalıdır. Tutuklu ve hükümlülere kötü muamele uygulayan görevliler hakkında etkin soruşturmalar yürütülmelidir.
Adil yargılanma, sağlık hizmetlerine erişim, yeterli beslenme, hijyen koşullarına, kültürel ve sosyal haklara, avukatları ve aileleriyle görüşebilme hakları sağlanmalıdır.
İnsan Hakları Savunucuları olarak yaşanan katliamların peşini bırakmayacağımızı ve yaşanan tüm hak ihlallerine karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine 

 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10892,95%-1,71
  • DOLAR

    41,68% 0,20
  • EURO

    48,96% 0,22
  • GRAM ALTIN

    5208,87% 1,00
  • Ç. ALTIN

    8581,54% 0,73

CHP’DEN BOLU'DA “MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR” MİTİNGİ

CHP İSTANBUL’DA SANDIK YENİDEN: 39. OLAĞAN İL KONGRESİ 19 EKİM’DE”

SAHTE SİTELER VE DOLANDIRICILAR İŞ BAŞINDA: TOKİ’DEN RESMİ AÇIKLAMA

İSG’YE DEĞER KATAN OYAK ÇİMENTO’YA ÇEİS’TEN ÜÇ ÖDÜL BİRDEN

OYAK ÇİMENTO’NUN 7 FABRİKASI İŞ GÜVENLİĞİNDE EN İYİ OLMA HEDEFİ İÇİN YARIŞTI

İNCE’DEN BABACAN’A:MİLLET UNUTMUYOR, HESAP GÜNÜ YAKLAŞIYOR!

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI İSTİFA ETTİ!

ÇOK TARTIŞILAN O FOTOĞRAFIN ARDINDAN DEM'Lİ EŞ BAŞKANLARDAN AYNI ANDA SELAHATTİN DEMİRTAŞ PAYLAŞIMI!

FATİH ALTAYLI’NIN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI

CHP’DE BİTMEYEN KOLTUK AŞKI: FOSİLLER, EMEKSİZLER VE GERÇEK DEĞİŞİM

HASTANE ODASINDA TUTUKLAMA KRİZİ: AYŞE BARIM İÇİN 24 SAATLİK ERTELEME

İTİRAFÇI OLARAK SERBEST KALDI: AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN TÜM MALVARLIĞINA EL KONULDU

27. AĞIR CEZA İTİRAZI KABUL ETTİ: BARIM İÇİN YENİDEN TUTUKLAMA

RADAR TUZAĞI İDDİALARINA YANIT: YERLİKAYA AMACIMIZ CAN KURTARMAK…

AYŞE BARIM'IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

ULUSLARARASI KRİZ: İSRAİL, GAZZE’YE YARDIM FİLO’SUNA SALDIRDI – 201 AKTİVİST GÖZALTINDA

GÖKÇEK’İN AUDİ SALTANATI: BELEDİYE PARASIYLA LÜKS ARAÇ KEYFİ!

RESMİ GAZETE KARARIYLA YAPTIRIM: İRANLI İSİMLER VE KURULUŞLARIN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

GAZZE'DE GÖREV YAPAN TRT MUHABİRİ İSRAİL SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ

“ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNİ ELEŞTİRDİ, NTV KAPIYI GÖSTERDİ”

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ON BİNLER: İMAMOĞLU’NA ÖZGÜRLÜK, TÜRKİYE’YE ADALET!

CHP İSKENDERUN İLÇE BAŞKANLIĞI: BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETİLİYOR!

CHP, TİP VE EMEP PROTESTOYLA AÇILIŞTA YOKTU: ERDOĞAN’DAN “MEŞRUİYET” VURGUSU

NEPAL'DE 2 YAŞINDAKİ ÇOCUK TANRIÇA SEÇİLDİ! AİLESİNDEN ALINIP TAPINAĞA YERLEŞTİRİLDİ

“TANIK HATIRLAMADI, MAHKEME TAHLİYE ETTİ: 248 GÜN SONRA BARIM’A ÖZGÜRLÜK”

GEZİ DAVASINDA AYŞE BARIM’A TANIK SANATÇILAR: “YÖNLENDİRMEDİ!”

BÜLENT ARINÇ'TAN 'İMAMOĞLU TUTUKSUZ YARGILANSIN' ÇIKIŞI: NEDEN SİLİVRİ'YE GİTMEDİĞİNİ DE AÇIKLADI

İSRAİL’İN YENİ SAVAŞ SUÇU GİRİŞİMİ: SUMUD FİLOSU ABLUKA ALTINDA

20 YIL ÜLKEYİ YÖNETEN JOSEPH KABİLA, SAVAŞ SUÇLARINDAN İDAMA MAHKÛM EDİLDİ

YENİ ŞAFAK’IN MANŞETİNDE EKONOMİ KRİZİ: HEDEFTE BAKANLIK VE MERKEZ BANKASI

Yükleniyor


BAŞKAN DÖNMEZ’DEN SAHADA YOĞUN MESAİ

İSKENDERUN’DA 12 İŞ YERİNE DENETİM: 27 YABANCI UYRUKLU ÇALIŞAN SINIR DIŞI

2025-2026 EĞİTİM YILI İSKENDERUN’DA COŞKUYLA BAŞLADI

İSKENDERUN BELEDİYESİ’NDEN 30 AĞUSTOS’TA FENER ALAYI YÜRÜYÜŞÜ DAVETİ

İSKENDERUN’A HANIMELİ DEĞİYOR: SOKAKLAR KADINLARIN EMEĞİYLE TEMİZLENECEK

PROTOKOL VE İŞ DÜNYASI GÖRKEMLİ DÜĞÜNDE BULUŞTU

  • Cuma 28.2 ° / 16.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 33.4 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Pazar 29.6 ° / 16.4 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2