İMAMOĞLU'NDAN 'AHMAK DAVASI' HAMLESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında hapis cezası ve siyasi yasak istenen 'ahmak davası' ile ilgili duruşmaya katılma dilekçesi verdi.

GÜNDEM 3.10.2024 11:54:00 0
İMAMOĞLU

İmamoğlu, dava hakkında ise "Bu dava, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin seçilmiş başkanı olarak bana değil, aziz milletimizin iradesine yöneltilmiş açık bir darbe girişimidir" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'ahmak davası' ile ilgili İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne duruşmaya katılma dilekçesi verdi.
Ekrem İmamoğlu ayrıca hakkında hapis cezası ve siyasi yasak istenen dava ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu, açıklamasında, "Kamuoyunda 'ahmak davası' olarak bilinen bu dava, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin seçilmiş başkanı olarak bana değil, aziz milletimizin iradesine yöneltilmiş açık bir darbe girişimidir" dedi.

"Bu dava, kesinlikle hukuki bir dava değil, siyasi bir davadır" diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: "Açıkçası belirli bir mahfillerde kurgulanmış ucuz bir siyasi mühendislik içeren bir projedir. 23 sene önce yasaklara karşıyız diyerek yola çıkan iktidar, İstanbul'da üç seçimdir bükemediği bileği entrikayla kırabilmenin hesabı içerisindedir."

İmamoğlu, şunları söyledi: "Tam saha bakanlarıyla, milletvekilleriyle, bürokratlarıyla siyaset yapanlar bir kez daha milletin sandıktaki tokadını yemiştir. Oturup nerede hata yaptığını anlamak yerine nasıl bir yanlış içerisinde olduğunu anlamak yerine, iktidarlarını sürdürmek için ne yazık ki yargı dahil her enstürmanı kullanmaktan başka hiçbir yok bulamamışlardır. Demokrasi tarihimizi ve büyük bedellerle elde ettiğimiz kazanımızlarımızı hiçe sayan bu dava kara bir lekedir."

İBB Başkanı İmamoğlu, şunları vurguladı: "Her türlü vesayetten ve siyasi yasaklardan çok çekmiş milletimiz, haklarının bir yargı darbesiyle ellerinden alınmak istediğinin de farkındadır. Ve halkımız süreci tüm vicdanıyla, adalet duygusuyla izlemektedir."

"Bir vesileyle söylemiştim, tekrar ifade etmek isterim; millet, İmamoğlu'nu nerede görmek istiyorsa, isterse, millet İmamoğlu'na neyi yakıştırmışsa, yakıştırıyorsa, İmamoğlu orada olacaktır" ifadesini kullanan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Bu, daha önce de böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Korkmayın. Ve ifade ediyorum ki; asla ve asla sürecin en büyük, en yüksek cesaretle tarafımızdan takip edildiğini de bütün yurttaşlarımın bilmesini isterim. Net ifade edeyim; milletin iradesine kafa tutmayın. Mertçe yarışalım. Bana sarf edilen ‘ahmak’ ifadesini kime iade ettiğim bellidir. Zaten o kişi bana, ben de ona dava açtım. ‘Ahmak’ ifadesinin suç olmadığı da Yargıtay kararlarıyla ortadadır.

Basında bu kararlar da yayınlanmıştır. Beni haklı bulan bilirkişi raporları da ortadadır. Dünyanın en zorlama siyasi yasak davasının artık Türkiye gündemini işgal etmesini ben is-te-mi-yo-rum. Umarım hak yerini bulacaktır. Hakkın yerini bulması için, emek harcayan ve harcayacak olan herkese, özellikle yargı mensuplarına, hakimlere, savcılara şükran duyuyorum. Milletimiz bu emekleri asla unutmadı, unutmayacak. Bugün yapmış olduğum bu başvuruyla, ben bir duruşmaya katılmak istediğimi tekraren talep etmiş bulunmaktayım."

İmamoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’ne sunduğu dilekçesinde, şu ifadeleri kullandı:
"Daha önce avukatlarım tarafından, 04.01.2022 tarihinde ve 03.09.2023 tarihinde duruşma talebinde bulunulmasına rağmen, bu talepleri kabul edilmedi. Bu kez, hakkımda verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına ilişkin olarak, adil yargılanma hakkımın açıkça ihlal edildiğini ve bu kararın, aşırı ölçüsüz ve daha ilk bakışta ‘adaletin açıkça reddi’ anlamına geldiğini, düşündüğüm için, bu talebi bizzat kendim ileri sürme gereği hissettim. Bu cezanın yalnızca şahsımı değil, temsil ettiğim toplumu ve kamu yararını da derinden etkileyecek sonuçları olacaktır. 31 Mart 2024 İstanbul yerel seçimlerinde tercihlerini ortaya koyan 11 milyon seçmenin iradesini geçersiz kılacak olan bu cezaya karşı, mahkemeniz huzurunda doğrudan savunma yapabilmemin, hukuka olduğu kadar, hukukun kaynağı olan milli iradeye de saygının bir gereği olduğuna inanıyorum.

Seçilmiş bir yöneticinin, görevini yapmaktan ve siyasi faaliyette bulunmaktan yasaklanmasının, evrensel hukuk ölçüleri ve kamu vicdanı karşısında meşru olabilmesinin temel şartlarından birinin, söz konusu yöneticiye kendini bizzat savunma hakkı tanınması olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, milli iradeye saygının ve Türk yargısına olan güvenin korunması için, mahkemeniz huzurunda doğrudan savunma yapabilmeyi ve ciddi endişelerimi ifade edebilmeyi istiyorum. Siyasi faaliyetten yasaklanma kararları, vatandaşın seçimlerde ortaya koyduğu ve bundan sonra koyacağı iradeyi yok sayma, etkileme, yönlendirme niteliğine sahiptirler. Bu tür kararların sonuçları, ceza verilmek istenen kişiyle sınırlı kalmaz, kalamaz. Kamuoyundaki hakim kanaati ben de paylaşıyor ve bu davanın ülkemizin geleceğini etkileyecek önemde olduğuna inanıyorum. O nedenle, yargılanma sürecinin bütünüyle adil yürütülmesi, sadece benim için değil, tüm ülkemiz için büyük bir önem taşımaktadır. Kamu hizmeti sorumluluğum çerçevesinde, adil yargılama hakkımın korunması için duruşma talebimin kabul edilmesinin, yalnızca şahsımın değil, Türk halkının da adalete olan inancını pekiştireceğine eminim.

Ayrıca, yerel mahkeme aşamasında sunulan mütalaalar gibi, istinaf aşamasında dosyaya sunulan ek uzman (Prof. Dr. Adem Sözüer ve Doç. Dr. Tolga Şirin’in) mütalaası, davanın seyrini köklü biçimde değiştirecek nitelikte yeni ve esaslı bir delil teşkil etmektedir. Bu mütalaanın adil yargılanma hakkımın sağlanabilmesi için detaylı bir şekilde incelenmesi ve ilgili uzmanların duruşmada dinlenmesi, hayati bir önem arz etmektedir. Uzmanların mahkemeniz huzurunda dinlenmesi ve kendilerine soru yöneltilmesi, savunma hakkımın etkili şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Önceki uzman mütalaalarının yanı sıra, Anayasa’ya aykırılık iddialarımızın da mahkemeniz nezdinde kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve bu iddiaların layıkıyla ele alınması gerekmektedir. Halk arasında ‘beyaz gömlek indirimi’ olarak bilinen, toplumsal infial yaratan olayların sanıklarına bile uygulanan takdiri indirim, basında siyasi iktidara dair söylediğim bir sözün, ‘mahkemeyi ciddiye almadığım’ şeklinde yorumlanması sonucunda, şahsıma uygulanmamıştır.

Hakkımda yapılan yargılama dahil olmak üzere, tüm yaşantım boyunca, özel hayatımda, iş hayatımda ve siyasi hayatımda her türlü hukuksal işlemlere, yargı makamlarına sorumlu bir vatandaş olarak yaklaştım. Bu hâl ve davranışlarım, adına karar verdiğiniz TÜRK MİLLETİ tarafından bizzat tasvip edilmiştir. Girdiğim dört farklı seçimde, milletimizin tarafıma teveccüh etmesi şerefine nail olmam buna en yüce kanıttır. Ben, bir suç işlemedim. Bu nedenle beraat etmem gereken bu davada, eğer bir cezaya hükmedilecekse, bu cezanın yüzüme tefhim edilmesinin hakkım olduğuna inancım tamdır. TÜRK MİLLETİ adına karar veren Sayın Mahkemenizin bu hususu dikkate alması gerekliliğini, durumu değerlendirebilmeniz için, yüz yüze gelebileceğimiz bir duruşmada, bu durumu bizzat ortaya koyma isteğimi takdirlerinize arz ediyorum."

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 31 Mart 2019 seçimlerinin YSK tarafından iptal edilmesi sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği yanıt üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla dava açılmıştı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” şeklindeki sözlerine bir gazetecinin sorusu üzerine yanıt vermişti. “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” diyen İmamoğlu hakkında YSK’nın o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyelerine hakaret edildiği iddiasıyla şikayette bulunmuştu.

Şikayet üzerine İmamoğlu hakkında dava açılmış, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti.Dava, son iki yıldır Türkiye'de "Temyiz Mahkemesi" olarak da kabul edilen Yargıtay'ın bir alt basamağı İstinaf Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.

Anahtar Kelimeler: İMAMOĞLU' 'AHMAK DAVASI' HAMLESİ
  • BIST 100

    16407,98%-1,86
  • DOLAR

    43,54% 0,05
  • EURO

    51,43% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6757,37% -2,19
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

YÜZYILIN FELAKETİ UNUTULMADI: İSKENDERUN’DA DUYGU DOLU ANMA YÜRÜYÜŞÜ

BABA-OĞUL TARTIŞMASI CİNAYETLE SONUÇLANDI: HATAY’I SARSAN OLAY

DRİFT, YARIŞ, AKROBASİ… TRAFİKTE KURALLARI ÇİĞNEYENE AĞIR YAPTIRIM

GÜNDEMİ SARSAN DAVADA TAHLİYE KARARI: 4 İSİM İÇİN TUTUKLULUK DEVAM

ALÇI’NIN DEPREMZEDE YORUMU KRİZ YARATTI: SİYASET VE MEDYA KARŞI KARŞIYA

SİYASİ DAVADA TARTIŞMA YARATAN DELİL: YAPAY ZEKÂ ÇEVİRİSİ İDDİANAMEYE GİRDİ

ARAMA TRAFİĞİ ÇÖKTÜ, WASHINGTON POST TARİHİNİN EN BÜYÜK KÜÇÜLMESİNİ YAŞIYOR

AKTAŞ DAVASINDA AKPOLAT SAVUNMA YAPTI: “İTİRAFÇI OLMAM İSTENDİ”

İMAMOĞLU, YANARDAĞ VE ÖZKAN HAKKINDA “SİYASAL CASUSLUK” DAVASI AÇILDI

ÖZGÜR ÖZEL HATAY’DAN DUYURDU: “İMAMOĞLU BURAYA CUMHURBAŞKANI OLARAK GELECEK”

MHP’Lİ FETİ YILDIZ DUYURDU: UMUT HAKKI KONUSUNDA UZLAŞI SAĞLANDI

NAGEHAN ALÇI’NIN “DEPREMZEDE REHAVETİ OLUŞMUŞ” SÖZLERİ SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI

MARAŞ’TA TARİHİ HESAPLAŞMA: "ORDUYU KIŞLADA TUTANLAR 35 BİN CANIN VEBALİNDEDİR!"

İSKENDERUN’DA GENÇ KADIN SOSYAL MEDYADA KANDIRILDI, TECAVÜZE UĞRADI

ŞİMŞEK’İN 20’LER MASALI TUTMADI: YIL ENFLASYONLA AÇILDI

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI: İLK DURUŞMADA İKİNCİ HAFTA BAŞLADI, TUTUKLULUKLAR İÇİN KRİTİK SÜREÇ

ESP’YE ŞAFAK OPERASYONU: EŞ GENEL BAŞKAN MURAT ÇEPNİ VE GAZETECİLER DAHİL ÇOK SAYIDA GÖZALTI

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

SİYASETTE YENİ DÖNEMİN ŞİFRESİ: ÖCALAN, DEMİRTAŞ, SURİYE VE TÜRKİYE

TOPUK SELAMIYLA GİRDİ, 26 GÜNDE ERDOĞAN’I RAHATSIZ ETTİ

EPSTEIN BELGELERİNDE TÜRK MEDYA PATRONU: “YARAMAZ AHMET” YAZIŞMALARI

İRAN GERİLİMİ DÜŞTÜ, MOTORİN ZAMMI RAFA KALKTI

KALE SİYASETİ BİTTİ: ÇORUM’DAN İKTİDARA TARİHİ MEYDAN OKUMA

 EMEKLİYE “İSVİÇRE’DE YAŞAMIYORSUN” DİYEN VEKİL, AYNI EMEKLİLER İÇİN 7 KEZ İMZA ATMIŞ

İMAMOĞLU İLE AYNI DOSYADAYDI: SORBONNE DİPLOMA İPTALİNİ KABUL ETMEDİ

ABD ADALETİ EPSTEIN DOSYALARINI AÇTI: TRUMP JÜRİ KOLTUĞUNDA GÖRÜLDÜ

MHP’Lİ İSİMDEN EMEKLİ ÇIKIŞI: “ANAM BİLE İSYAN EDİYOR”

HATAY İSKENDERUN VE İSTANBUL HAVALİMANI’NDA DEV UYUŞTURUCU OPERASYONU

YAĞIŞIN ARDINDAN GELEN GÖÇÜK: PAYAS’TA ALTYAPI ALARMI

AKARYAKITTA ZAM TSUNAMİSİ: ÜÇ GÜN, ÜÇ ZAM...

Yükleniyor


DRİFT, YARIŞ, AKROBASİ… TRAFİKTE KURALLARI ÇİĞNEYENE AĞIR YAPTIRIM

GÜNDEMİ SARSAN DAVADA TAHLİYE KARARI: 4 İSİM İÇİN TUTUKLULUK DEVAM

ALÇI’NIN DEPREMZEDE YORUMU KRİZ YARATTI: SİYASET VE MEDYA KARŞI KARŞIYA

SİYASİ DAVADA TARTIŞMA YARATAN DELİL: YAPAY ZEKÂ ÇEVİRİSİ İDDİANAMEYE GİRDİ

ARAMA TRAFİĞİ ÇÖKTÜ, WASHINGTON POST TARİHİNİN EN BÜYÜK KÜÇÜLMESİNİ YAŞIYOR

AKTAŞ DAVASINDA AKPOLAT SAVUNMA YAPTI: “İTİRAFÇI OLMAM İSTENDİ”

İMAMOĞLU, YANARDAĞ VE ÖZKAN HAKKINDA “SİYASAL CASUSLUK” DAVASI AÇILDI

  • Cuma 12.2 ° / 5.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 10.7 ° / 6.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.6 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9