İKİ YIL ÜST ÜSTE İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilecek.

GÜNDEM 22.08.2024 08:12:00 0
İKİ YIL ÜST ÜSTE İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.
Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

KİRALANACAK TARIM ARAZİLERİNİN TESPİTİ
Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlıkça sağlanacak.
İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos'a kadar olan süre dikkate alınacak.

Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek.
Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınmak sureti ile o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.

Parselin bir kısmında işlenmeyen arazinin tespit edilmesi durumunda bu kısımlar işlenmeyen tarım arazisi kapsamında değerlendirilebilecek.
Kira bedeli, Komisyon tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Komisyon, kesinleşen kiralanacak tarım arazileri listesini, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde yedi gün süre ile ilan edecek.

İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

ÖNCELİKLİ GRUPLAR BELLİ OLDU

Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene, öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde ise diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak.
Kiraya verilecek tarım arazisi, sözleşme tarihinden itibaren on beş gün içinde arazi teslim tutanağı ile kiracısına teslim edilecek.
Kiralanan tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.
Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde, kira bedelleri Bakanlıkça belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak. Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri ve ferileri hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak.

Kiracı, kiraladığı tarım arazisini Yönetmeliğe ve kira sözleşmesine aykırı kullanması durumunda, arazi maliklerinin haklarının saklı kalması kaydıyla, takip eden yılda bu Yönetmelik kapsamında yapılacak kiralamalara teklif veremeyecek.

TARIM ARAZİLERİNİN RAYİÇ KİRA BEDELİNİN TESPİTİ

Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç adet kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek.
Emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar ve hissedarlar arası kiralama, sosyal nedenlerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilecek.
 


  • BIST 100

    9904,79%-0,78
  • DOLAR

    33,92% 0,21
  • EURO

    37,90% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2729,68% -0,16
  • Ç. ALTIN

    4453,97% 0,00

İKİ YIL ÜST ÜSTE İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

CHP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ BAŞINDAN VURULMUŞ HALDE ÖLÜ BULUNDU

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Mazerete bağlı olarak tercih ettiği eğitim kurumuna atanamayan öğretmenlerimizin atamalarını gerçekleştireceğiz

Manisa'da hamile kadına şiddet... AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Sokak ortasında eşi tarafından darbedilen hamile bir anneye yönelik şiddeti lanetliyoruz"

Tarım ve Orman Bakanlığı işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek

Ankara-Bolu sınırında orman yangını devam ediyor... İki köyden 123 vatandaş tahliye edildi

Devlet BahçeliDemparti ve AYM'yi hedef aldı...

Alman polisine göre, Avrupa’ya yasa dışı geçişler artıyor

Şenyaşar ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme talebi karşılanana kadar TBMM'de eyleme devam edecek

Dönemin MHP'li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Bilge Sitesi davasında yargılanacak...

Ekrem İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu'na ziyaret

Mansur Yavaş: Yangına, 44 araç ve 66 personelle müdahale ediyoruz

Ankara-Bolu arasındaki yangın sürüyor....

EREN ERDEM CHP'DEN İSTİFA ETTİ

Milli Eğitim Bakanlığı 30 okuldan isimlerini değiştirmelerini istedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’dan orman yangınlarının ardından "imar" yanıtı: Yanan alanların imara açılması mümkün olmayacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü: Türk vatandaşlığı kazanan Suriye uyruklu kişi sayısı 238 bin 768

16 yaşındaki Emir'in öldürülmesiyle ilgili 4 çocuk tutuklandı

ACILI AİLELER TEPKİLİ: BU KATİLLERİN YARGILANMASINI İSTİYORUZ

SOYLU'NUN DOKUNULMAZLIK DİLEKÇESİNE MECLİS'TEN YANIT

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANININ MAKAM ODASI HACZEDİLDİ!

AYHAN BORA KAPLAN DOSYASINDA ADI GEÇEN KİŞİ EVİNİN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ

16 YAŞINDAKİ GENÇ PAYLAŞTIKLARI FOTOĞRAF NEDENİYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Sayıştay Eleme Sınavı’nın başvuruları başladı

CHP MİLLETVEKİLİ İLGEZDİ: BAKANLIK KAYNAKLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ DİNİ VE MESLEKİ EĞİTİM VEREN OKULLARA AYRILDI

Mahmud Abbas, Gazze ziyaretinin İsrail saldırılarını durdurmayı amaçladığını söyledi

Chicago’da Filistin yanlısı protestoculara polisten sert müdahale

PAZARA ALIŞVERİŞE GELEN VATANDAŞ: TÜRKİYE’NİN HALİ NE OLACAK ?

Eskişehir’de işçiler hükümete seslendi: İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur

SOKAK RÖPORTAJINDA TUTUKLANAN DİLRUBA Y. HAKKINDA TAHLİYE ...

Yükleniyor


İKİ YIL ÜST ÜSTE İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ KİRAYA VERİLECEK

CHP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ BAŞINDAN VURULMUŞ HALDE ÖLÜ BULUNDU

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Mazerete bağlı olarak tercih ettiği eğitim kurumuna atanamayan öğretmenlerimizin atamalarını gerçekleştireceğiz

Manisa'da hamile kadına şiddet... AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Sokak ortasında eşi tarafından darbedilen hamile bir anneye yönelik şiddeti lanetliyoruz"

Tarım ve Orman Bakanlığı işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek

Ankara-Bolu sınırında orman yangını devam ediyor... İki köyden 123 vatandaş tahliye edildi

Devlet BahçeliDemparti ve AYM'yi hedef aldı...

  • Perşembe 35 ° / 21.8 ° Güneşli
  • Cuma 36.8 ° / 19.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 34.3 ° / 19.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Beşiktaş 2 2 0 0 4 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 2 6
3.Eyüpspor 2 1 0 1 3 4
4.İstanbul Başakşehir 2 1 0 1 2 4
5.Fenerbahçe 2 1 0 1 1 4
6.Rizespor 2 1 0 1 1 4
7.Sivasspor 2 1 0 1 1 4
8.Konyaspor 2 1 1 0 0 3
9.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
10.Samsunspor 2 1 1 0 -1 3
11.Göztepe 2 0 0 2 0 2
12.Trabzonspor 1 0 0 1 0 1
13.Kasımpaşa 2 0 1 1 -1 1
14.Hatayspor 2 0 1 1 -1 1
15.Alanyaspor 2 0 1 1 -2 1
16.Antalyaspor 2 0 1 1 -2 1
17.Kayserispor 1 0 1 0 -1 0
18.Adana Demirspor 2 0 2 0 -2 0
19.Bodrum FK 2 0 2 0 -4 0