IĞDIR’DA KIZAMIK, HATAY’DA HEPATİT A VAKALARINDA ARTIŞ!

Iğdır’da kızamık, Hatay’da ise Hepatit A vakalarında artış var. Aşının önemine dikkat çeken hekimler Sağlık Bakanı Koca’ya seslenerek “Seçim çalışmalarında sokaklarda gördüğümüz Bakan’ın esas işine dönmesini bekliyoruz” dedi.

GÜNDEM 11.04.2024 12:11:00 0
IĞDIR’DA KIZAMIK, HATAY’DA HEPATİT A VAKALARINDA ARTIŞ!

Ülkenin birçok noktasında yurttaşlar farklı salgın hastalıklarla mücadele ediyor. Hatay ve çevresinde Hepatit A giderek yaygınlaşırken, Iğdır ve çevresindeki illerde ise Kızamık vakalarında artış var.
Iğdır Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesi’nde görevli bir doktorun testlerinde kızamık görülmesi üzerine hastane bahçesine mücadele ve kontrol için triaj üniteleri kuruldu. Hastanenin acil bölümüne gelen hastalar triaj ünitesinde kontrol edilmeden hastaneye alınmazken hastaneye maske takma zorunluluğu da getirildi. Aşılama çağrısı yapan hekimler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek “Sorduk, yanıt alamadık. Seçim çalışmalarında sokaklarda gördüğümüz Bakan’ın esas işine dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Hekimler ayrıca kentlerde artan kızamık vakalarına ilişkin verilerin de şeffaf bir şekilde açıklanmasını istedi.
VERİLER AÇIKLANSIN
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, salgın hastalıklara yönelik aşı çağrısı yaptı. Kırımlı, birçok kentte yurttaşlara kızamık tanısı konulduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Sağlık Bakanlığı’nın elinde kızamık vakalarına ilişkin veri var ama açıklamıyor. Önceden veriler Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılıyordu ama artık onu da gizliyorlar. Iğdır’da hastane önünde triaj ünitesi kuracak kadar bir yoğunluk varsa ve insanlar kızamık mı diye kontrol ediliyorsa o bölgenin aşılanmaya ihtiyacı vardır. Burada bir salgın var. Türkiye’nin dört bir yanından tek tek hastalığı duyuyoruz ama Iğdır’daki artık salgına döndü. Kızamığın ölümcüllüğünü de insanlar unutmaya başladı. Ölümlerin varlığını da biliyoruz. Bakanlık buna da sessiz kalıyor. Sokağa çıkıp aşı kampanyası yapılması lazım. Aşı karşıtlığı artıyor.”
Kırımlı, kızamık aşısının 1-4 yaş arasında yapıldığını, 9-12 yaş arasındaki çocuklara da ek doz yapıldığını söyleyerek “Bayramdan sonra okullar açılacak. Okullarda yayılma riski de çok yüksek. Çocuklar ölebilir” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın daha önce zatürreye karşı aşı çağrısı yaptığını anımsatan Kırımlı, kızamık için de çağrı yapılması gerektiğini söyledi.
HEPATİT A AŞILARI EKSİK
Hatay’daki Hepatit A vakalarındaki artışa ilişkin de Kırımlı şunları söyledi: “Hastalığı hastanede öğrenmemiz artık bir gecikme olduğunu gösteriyor. Hastaneye gelen hastalar bu grubun sadece yüzde 1-2’sini oluşturuyor. Toplumda 50-100 katı var ve bu hastalara ulaşmamız lazım. Koronada da böyle olmuştu. Hepatit A aşılarımız ülke genelinde eksik ve erteleye erteleye aşıları yapıyoruz. Yerli aşımızı üretecektik ama o da yapılmadı. Her şeye kaynak bulunuyor ama aşıya kaynak bulunmuyor.”
VAKA SAYISI 40 KAT ARTTI
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgın hastalıklara ilişkin yayımladığı verilerde Türkiye’de kızamık vakalarında yaşanan artış dikkat çekti. 2022’de 127 olarak görülen vaka sayısı 2023’te 40 kat artarak 4 bin 559’a çıktı.
 

  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,96% 0,06
  • EURO

    40,95% 0,00
  • GRAM ALTIN

    3807,60% 0,22
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

KILIÇDAROĞLU ADAYLIK SİNYALİ VERDİ, SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI

İMAMOĞLU HAKKINDAKİ MASAK RAPORU: AKLAMA VE TERÖRE İLİŞKİN TESPİT YOK

VOLKAN KONAK İÇİN SON GÖREV MAÇKA'DA

CEM KÜÇÜK ÖNCE İHBAR ETTİ SONRA "İFADEYE ÇAĞIRILACAKLAR" DEDİ

AKP'Lİ KURMAYLARI RAHATSIZ EDEN GENEL BOYKOT BAŞLADI

MHP'Lİ FETİ YILDIZ’DAN BOYKOT AÇIKLAMASI: 2 SORUŞTURMA BİRLEŞTİRİLDİ

SİVAS'TA YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ: 2 KİŞİ ÖLDÜ, 23 KİŞİ YARALANDI

ÖZGÜR ÖZEL'DEN HİSARCIKLIOĞLU’NA: SEN KİME HİZMET EDİYORSUN?

AKARYAKIT FİYATLARINA REKOR ZAM GELİYOR

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU'NDAN 'BOYKOT' ÇAĞRILARINA TEPKİ

BAKAN YERLİKAYA: BOYKOT ÇAĞRISI, EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞIMIZA YÖNELİK BİR SABOTAJDIR

HATAY’DA JANDARMA PERSONELİ VE KIZ ARKADAŞI SAHİLDE ÖLÜ BULUNDU

HATAY'DA KUYUMCUDA 100 BİN TL'LİK ALTIN BİLEKLİK HIRSIZLIK ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

HATAY’DA SEYİR HALİNDEKİ OTOMOBİLİN ÜZERİNDE ALKOL TÜKETEN ŞAHSIN KEYFİ PES DEDİRTTİ

İHRAÇ EDİLEN TEĞMENLERİN KOMUTANLARI TSK’YA GERİ DÖNMEK İÇİN DAVA AÇTI

EKREM İMAMOĞLU'DAN BOYKOT ÇAĞRISI: MİLYONLARCA VATANDAŞIMIZI DAHİL OLMAYA DAVET EDİYORUM

SKANDAL İDDİA: GENÇLİĞE HİTABE'Yİ OKUYAN ÖĞRENCİLER OKULDAN ATILDI

SEVDA TÜRKÜSEV'İN 'İMAMOĞLU' PAYLAŞIMI GÜNDEM OLDU! SOSYAL MEDYA YIKILDI

BAHÇELİ'DEN 'SOKAK' AÇIKLAMASI

ALİ YERLİKAYA BAYRAM TATİLİNİN ACI BİLANÇOSUNU AÇIKLADI!

VOLKAN KONAK'IN VASİYETİ ORTAYA ÇIKTI: SAHNEDE AÇIKLADI

BAHÇELİ BU KEZ YENİ ANAYASA İÇİN ÇAĞRI YAPTI

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-35 ŞANTAJI

MHP İLK KEZ DEM PARTİ İLE BAYRAMLAŞMASINDA 'İMAMOĞLU' DAMGA VURDU

KONSERDE FENALAŞAN VOLKAN KONAK YAŞAMINI YİTİRDİ

ERDOĞAN 10 HÜKÜMLÜYÜ AFFETTİ: ARALARINDA HİZBULLAHÇILAR DA VAR!

ÖZEL, LE MONDE'A KONUŞTU: BU BİR SİVİL DARBE GİRİŞİMİDİR

DAVUTOĞLU İLE GÖKÇEK ARASINDA 'YOLSUZLUK' POLEMİĞİ

ÖZGÜR ÖZEL; TUTUKLU GENÇLER YARIN İLK İŞ SİLİVRİ'DEYİM!

ÖZGÜR ÖZEL TRABZON'DA…

Yükleniyor


İMAMOĞLU HAKKINDAKİ MASAK RAPORU: AKLAMA VE TERÖRE İLİŞKİN TESPİT YOK

VOLKAN KONAK İÇİN SON GÖREV MAÇKA'DA

CEM KÜÇÜK ÖNCE İHBAR ETTİ SONRA "İFADEYE ÇAĞIRILACAKLAR" DEDİ

AKP'Lİ KURMAYLARI RAHATSIZ EDEN GENEL BOYKOT BAŞLADI

MHP'Lİ FETİ YILDIZ’DAN BOYKOT AÇIKLAMASI: 2 SORUŞTURMA BİRLEŞTİRİLDİ

SİVAS'TA YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ: 2 KİŞİ ÖLDÜ, 23 KİŞİ YARALANDI

  • Perşembe 20 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21 ° / 7.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.8 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39