Avukat Deniz Bayram, İçişleri Bakanlığı’nın deprem soruşturmaları nedeniyle Adalet Bakanlığı’na dava açtığını belirtti.
Adalet Peşinde Aileleri Platformu tarafından Türkiye Barolar Birliği’nde ‘6 Şubat depremleri sonrası: hukuki mücadeleler, adalet arayışı ve geleceğe hazırlık’ konulu konferans düzenlendi. Konferansta ‘Türkiye: deprem ölümlerinde yetkililerin yargılanması’ üzerine sunum yapan Avukat Deniz Bayram, İçişleri Bakanlığı’nın deprem soruşturmaları nedeniyle Adalet Bakanlığı’na dava açtığını söyledi.
‘SADECE İKİ VALİLİK VE İKİ KAYMAKAMLIK YANIT VERDİ’
Deprem kaynaklı ölümlerde adaletin gerçekleşmesindeki en büyük engelin ‘4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun’un olduğunu belirten Bayram, depremin vurduğu 11 ilin valiliklerine, yıkımın en çok gerçekleştiği 47 ilçede kaymakamlıklara ve İçişleri Bakanlığı’na depremde yıkılan binalara ilişkin kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatıldığına ilişkin bilgi edinme başvurusu yaptıklarını söyledi.
GİZLİ BİLGİ’ DEDİLER’
Sadece Gaziantep, Şanlıurfa, Adana Valiliği ile İslahiye ve Dörtyol Kaymakamlığı’ndan yanıt aldıklarını söyleyen Bayram “2024 yılı Nisan ayı itibarıyla bize Diğer valilikler ve kaymakamlıklar, bu bilgilerin ‘Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ kapsamında olmadığı ve gizli bilgi olduğu gerekçesiyle paylaşmadı” diye konuştu.
SORUŞTURMA İZİNLERİ
Bayram, soruşturmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Gaziantep Valiliği, 16 dosyaya soruşturma izni verdi. 4 dosyada ön soruşturma tamamlandı, 3 dosyada ön soruşturma devam ediyor. 9 dosyada müfettiş bekleniyor. Şanlıurfa Valiliği, 5 dosyaya soruşturma izni verdi. 4 dosyada ön soruşturma tamamlandı, 1 işleme konma sürecinde. Adana Valiliği, 7 dosyaya soruşturma izni verdi. Ancak içeriğine ilişkin bilgi verilmedi. İslahiye Kaymakamlığı, 3 dosyaya soruşturma izni verdi. 2 izin hakkında ilgililer idari yargı sürecine başvurdu. Dörtyol Kaymakamlığı, 3 dosyaya soruşturma izni verdi. Müfettiş bekleme aşamasında.”
‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ADALET BAKANLIĞI’NA KARŞI DAVA AÇTI’
Bayram sonra şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığı’na ‘kaç kamu görevlisine soruşturma izni talebinde bulunulduğunu, kaç kişi hakkında soruşturma izni verildiğini, kaç kişi hakkında ön soruşturmanın tamamlandığını, izin verilmediyse nedenlerinin neler olduğuna dair’ bilgi edinme başvurusu yaptık. İçişleri Bakanlığı, bize ‘soruşturma gizli’ yanıtını verdi. Oysaki biz gizli bir bilgi sormamıştık. Sadece rakamsal verilerin paylaşılmasını istemiştik. İçişleri Bakanlığı’nın yanıtına ilişkin Adalet Bakanlığı’na bağlı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz başvurusunda bulunduk. Kurul başvurumuzu kabul etti. İçişleri Bakanlığı’nı bu rakamsal verileri açıklamasına karar verdi. Son derece olumlu bir karardır. Fakat bu kararın ardından İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı’na karşı dava açtı.”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55