Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, sağlıklı beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu, okul çağının, çocukların büyüme ve gelişme dönemini içeren bir dönem olduğunu hatırlatarak, “Bu dönemde öğrencilere sağlıklı ve güvenli bir okul ortamı sağlanması, sağlığı koruyucu ve geliştirici okul sağlığı hizmetleri verilmesi devletin yükümlülüğündedir. Ülkemizde okul sağlığı ile ilgili uygulamalardan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı sorumludur” dedi.
TÜİK 2020 yılı verilerine göre, üç çocuktan birinin yoksul hanelerde yaşamakta olduğu, yoksulluk arttıkça da evde paylaşılan besinlerin azalmakta olduğu, bunun da en çok annelerle evin küçük bireylerini çaresiz bıraktığını açıklamasında dile getiren Yılmaz, önerilerini şöyle sıraladı:
-Bir an önce, devlet okullarda ücretsiz beslenme programları başlatılmalı ve eksiksiz olarak tüm okullarda uygulanmalıdır.
-MEB tarafından, okullarda okul beslenme programları düzenlenmesi yanı sıra sağlıklı besinlerden okulda ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği sunulması gibi, devlet desteği ile yapılan çalışmalar başlatılmalıdır. Bu projeler, ulusal beslenme programlarına dönüştürülmelidir. Ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz okul beslenme eğitimi programlarına ulusal düzeyde öncelik verilmelidir.
-Bu açıdan MEB, SB ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca toplanan komisyon, Milli Eğitim müfredatına ‘sağlıklı beslenme davranışı’ kazanmayı hedefleyen ‘beslenme eğitimi dersi’, öğrencilerin yaşına ve gelişim düzeyleri dikkate alınarak, teorik-uygulama formatında hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
-Başta okul idareleri, öğretmenler ve aileler olmak üzere, yerel yönetimler, doktorlar, beslenme uzmanları ve diyetisyenler, sivil toplum örgütleri tarafından desteklenmeli, programlarda, öğretmenler ile birlikte doktorlar, beslenme uzmanları ve diyetisyenler aktif rol almalıdır.