HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

Çin'de ortaya çıkan HMPV virüsüne karşı uyarılarda bulunan Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, virüsün özellikle çocuklar, 65 yaş üstü bireyler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı.

SAĞLIK 10.01.2025 12:24:00 0
HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

Diktaş, "HMPV’nin semptomları, öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi üst solunum yolu hastalıklarına benzerken, ileri vakalarda zatürreye dönüşebilir ve ciddi solunum güçlüklerine yol açabilir" dedi.

Çin’de ortaya çıkan ve hızla yayılan insan metapnömovirüsünün (HMPV), yeni bir salgın endişesi oluşturduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, virüsün özellikle çocukları, yaşlıları ve bağışıklık sistemi zayıf bireyleri tehdit ettiğini belirtti.

Hastalığı tüm yönleriyle ele alan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, "Çin’in kuzeyinde insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarında yaşanan artış, dünya genelinde yeni bir salgın endişesine neden oldu. Özellikle çocuklar, 65 yaş üstü bireyler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehdit oluşturan bu solunum yolu enfeksiyonu, belirtileri itibarıyla Covid-19’u hatırlatıyor. Çinli yetkililer bu artışı mevsimsel bir durum olarak değerlendirirken, sosyal medyada paylaşılan görüntüler ve hastanelerde artan yoğunluk, HMPV’nin etkileriyle ilgili tartışmaları da alevlendirdi" diye konuştu.

"SALGIN TEHLİKESİNE KARŞI DİKKATLİ OLUN"
Dünyanın yeni bir alarmın eşiğine geldiğini savunan Doç. Dr. Diktaş, "Virüs, özellikle ateş, soğuk algınlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi semptomlarla başlıyor. Eğer zatürreye dönüşürse hırıltılı solunum ve oksijen seviyesinin düşmesi gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik akciğer hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler bu virüsü daha ağır geçirme riski taşır" dedi.

HMPV VE DİĞER SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ARASINDAKİ FARK
Diğer solunu yolları virüsleri arasındaki farkları da anlatan Doç. Dr. Diktaş, "HMPV, genellikle Covid-19 ve influenza gibi diğer solunum yolu hastalıklarıyla karışabilir. Ancak, bu hastalıkların birbirinden ayırt edilmesi önemlidir. HMPV tanısı için PCR testleri ve hızlı solunum testleri kullanılır. Bu testler, doğru tanı konulmasını sağlar ve hastaların doğru tedavi sürecine yönlendirilmesine olanak tanır. HMPV’ninsemptomları, öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi üst solunum yolu hastalıklarına benzerken, ileri vakalarda zatürreye dönüşebilir ve ciddi solunum güçlüklerine yol açabilir" ifadelerini kullandı.

"ETKİLİ BİR ANTİVİRAL TEDAVİ VEYA AŞI YOK"
Virüsün tanı ve tedavi süreci hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Diktaş, "Maalesef bu virüse karşı etkili bir antiviral tedavi veya aşı bulunmuyor. Tedavi, sadece semptomların hafifletilmesine yöneliktir. Özellikle solunum sıkıntısı çeken bireylerin göğüs hastalıkları uzmanına başvurması büyük önem taşır. Bu sebeple, bireylerin kendilerini koruma konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Kalabalık ortamlardan kaçınmak, maske kullanımı ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymak, virüsün yayılmasını engellemek için en etkili yöntemlerdir. Sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve sık sık ellerin yıkanması, virüsün bulaşma riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Bu tedbirler, sadece kişiyi değil, çevremizdeki insanları da korumaya yardımcı olur" diye konuştu.

 

Anahtar Kelimeler: VİRÜSÜ YAYILIYOR: GRUBU ETKİLİYOR
  • BIST 100

    11347,73%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

ODTÜ’LÜLERE 19 MART EYLEMLERİ SORUŞTURMASI: ÖĞRENCİLER PEŞ PEŞE İFADEYE ÇAĞIRILIYOR

MEHMET ALİ ÇELEBİ’DEN BERELİ ŞOV! TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

MEMURLAR İÇİN KRİTİK 5 GÜN BAŞLADI

İBB DAVASI İÇİN GERİ SAYIM: 4 İDDİANAME HAZIRLANIYOR!

BAHÇELİ'DEN CUMHUR'DA ÇATLAK İDDİALARINA YANIT : CAMDAN VAZO DEĞİL Kİ ÇATLASIN

DENİZDE KAYBOLAN İŞ İNSANI HALİT YUKAY'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

PAZARCILARI AZARLAYAN BAŞKAN, MARKET ÇALIŞANINI DA HEDEF ALDI

KOCAELİ'NDE YANGIN: BARAKA VE KONTEYNERLERE SIÇRADI, MÜDAHALE SÜRÜYOR

BAKAN YERLİKAYA İMZALADI: EMNİYET’TE GECE YARISI KRİTİK ATAMA

ZEYDAN KARALAR SÜRECE İLİŞKİN İLK KEZ KONUŞTU: “HUKUKİ BİR SÜREÇ GÖRMÜYORUM”

KKM’DE SON: MEHMET ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

THK’DEN SKANDAL AÇIKLAMA:8 UÇAKTAN SADECE 3’Ü UÇABİLİR DURUMDA

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SURİYE KARARI: TÜRKİYE’DEN SURİYE’YE PASAPORTLA GEÇİŞ BAŞLADI

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKILIYOR: SİVAS MEYDANI TIKANDI!

BEYOĞLU’NDA YENİ BAŞKAN VEKİLİ BELLİ OLDU: CHP’Lİ KARAAHMETOĞLU SEÇİLDİ

EBRU GÜNDEŞ’İN EŞİ MURAT ÖZDEMİR SUÇ ÖRGÜTÜ İDDİASIYLA GÖZALTINDA!

SARAY'A YÜRÜYECEKLERDİ: BİRLEŞİK KAMU-İŞ ÜYELERİNE POLİS ENGELİ!

DİYANET ÖNCÜLÜĞÜNDE E-OKULA ENTEGRE DİNİ KREŞ: MEB ASLİ GÖREVİNİ TERK EDİYOR

EYLÜLDE YENİ YOL HARİTASI: ÖZEL’İN MASASINDA EKONOMİ VE SÜRPRİZ PLAN VAR

BATMAN’DA BUNGALOV KRİZİ: KAYYUM, AKP’Lİ YÖNETİCİ VE DEM’Lİ VEKİL KARŞI KARŞIYA

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, NEBATİ’YE: SEÇİM BÖLGENİ İHMAL ETME

İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRÜ TÜRK’TEN ÖZLEM ÇERÇİOĞLU AÇIKLAMASI: AYDIN’A SAĞLANAN KREDİ TİCARİ SIR DEĞİL

NEVŞEHİR VALİSİ ALİ FİDAN, KORUMA POLİSİNDEN DAİRE MÜDÜRÜ YAPTI!

ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANAN AZİZ İHSAN AKTAŞ’IN EV HAPSİ SONA ERDİ

İSTANBUL’DA SAHİPSİZ KÖPEKLER İÇİN VALİLİKTEN YENİ KARAR

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İMAMOĞLU'NA ZİYARET

FATİH ALTAYLI “YOLSUZLUKLARA RAĞMEN İKİNCİ PARTİ OLMASININ SEBEBİ ERDOĞAN”

HATAY’DA TOPLU KONUT KRİZİ: TAPULU ARAZİLERE EL KONULDU, KÖYLÜLER AYAKTA!

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE SKANDAL SATIŞA YARGI FRENİ

‘BİZ VATAN İÇİN BEDEL ÖDEDİK, TERÖR ÖRGÜTÜ ELEBAŞLARININ TALEPLERİ ASLA KABUL EDİLEMEZ’

Yükleniyor


REFLÜ MÜ YOKSA KALP KRİZİ Mİ?

DÜZENSİZ UYKU YÜKSEK TANSİYONA NEDEN OLUYOR

HMPV VİRÜSÜ YAYILIYOR: 3 GRUBU ETKİLİYOR

ZATÜRRE VAKALARI ARTIYOR!

BOĞULMA VAKALARINDA İLKYARDIM NASIL OLMALIDIR?

ASTIM KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

ÖNTÜRK SAĞLIKÇILARLA BULUŞTU

  • Pazar 35.4 ° / 20.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.7 ° / 21 ° Güneşli
  • Salı 32.4 ° / 21.1 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Göztepe 3 2 0 1 5 7
2.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
3.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
4.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Trabzonspor 2 2 0 0 2 6
7.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
14.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
17.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0