HATAY’DA SUSUZ VE ELEKTRİKSİZ BİR YAŞAM MÜCADELESİ

Deprem bölgesindeki sorunlara aylardır çözüm getirilmedi.

Hatay 27.07.2023 11:19:00 0
HATAY’DA SUSUZ VE ELEKTRİKSİZ BİR YAŞAM MÜCADELESİ

Hatay’daki depremzede yurttaşlar, kentte yaşanan su ve elektrik kesintilerindeki sürelerin uzadığına dikkat çekerek “Susuz ve elektriksiz saatler hatta günler geçiriyoruz. Biz artık çözüm istiyoruz” dedi.Maraş merkezli depremlerin üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine karşın afet bölgesindeki sorunların çoğuna çözüm bulunmadı. Kentlerde sıcak hava etkisini artırırken su ve elektrik kesintilerinin süreleri ise üç güne kadar yükseldi. Yurttaşlar yemeklerini, hastalar ise ilaçlarını koruyamaz hale geldi. Bölgedeki yurttaşlar, sağlıklarının tehlikede olduğunu söyleyerek “Bu şartlarda hastalanmadan yaşamamız çok zor” dedi.

Hatay’da çadırkentte kalan yurttaşlar, afet sürecinin yönetilemediğini söyleyerek “Bu kesintilerle, bu şartlarda aylardır yaşam mücadelesi veriyoruz. Hastalanmadan yaşamamız çok zor. İlaçlarımızı, yemeklerimizi saklayamıyoruz. Su sıkıntısından yeterli kişisel bakım yapamıyoruz. Aylardır aynı sorunlarla boğuş- mak ne demek? Şebeke suyundan su kullanamıyoruz. Eşyalarımızı yıkayamıyoruz. Aylardır aynı sorun. Biz depremin etkilerini sanki her ay sil baştan yaşıyoruz” diyerek tepki gösterdiler.

‘ÖNLEM ALIN’ ÇAĞRISI

Su ve elektrik kesintilerinin bakım ve tedavi aşamasında hastayı olumsuz etkilediğini, ilaç gibi ürünlerin de saklanamadığını söyleyen Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz da şunları söyledi:“Kentte şu an şebeke suyumuz içilemiyor. Dışa bağımlı durumdayız. Hayırseverlerin yardımları da kesildi. AFAD’ın kendilerinin de ‘yetersizliği’ kabul ettiği yardımı oluyor. Ama bu yetersiz yardımlar metrelerce kuyruklar oluşturuyor. Yetkililerin şebeke suyunun içilebilir hale gelmesini sağlaması, su sorununu çözmesi gerekiyor. Elektrik ve su kesintileri çok sık yaşanıyor. Havaların sıcaklığı 40 dereceleri aşmış durumda. Klimalar, soğutucular, buzdolapları çalışmıyor. Gıdaya erişim bu kadar zorken bir de bozulma yaşanıyor. Bazı ilaçların dolaplarda saklanması gerekiyor. Eczacılar jeneratörle kesintiye karşı önlem alabilir ama halkın böyle bir şansı olmuyor. Örneğin, diyabet hastalarının en çok kullandığı insülin ilacının dolapta saklanması gerekiyor. Diyabet hastaları kendi ilaçlarını maalesef koruyamıyor. Elektrik ve su sorunu başta olmak üzere tüm sorunların acilen çözülmesini istiyoruz.”

İLAÇLAR SAKLANAMIYOR

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da “Hatay’da ilçe merkezleri ve merkeze bağlı mahalleler ile konteynerkent ve çadırkentlerde plansız yıkımların da yol açtığı elektrik kesintileri 7-8 saati bulurken çadırkentlerde bazen 3 günü bulan uzun süreli su kesintileri de yaşanıyor. Kesintiler nedeniyle içme suyuna erişimde halen güçlüklerin yaşandığı Hatay’da arıtma cihazları çalışmıyor; bireylerin tedavi ve bakım süreçlerinde aksamalar olurken ilaç gibi ürünler saklama koşullarının uygunsuzluğu nedeniyle olumsuz etkileniyor. Acilen önlemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

İKTİDARIN YAPTIĞI BİR SİYASİ TERCİH

Hatay’daki SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri’yle bölgedeki yurttaşlara destek olan Feray Aytekin Aydoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada, kentteki sorunlara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:“Temiz suya erişim depremin ilk gününden bugüne yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen her gün artarak derinleşen bir sorun. SOL Parti ve Dayanışma Gönüllüleri noktalarımızda günlük 10 ton su üreten su arıtma tesis- lerimizle yaşanılan bu soruna çözüm üretmeye çalışıyoruz. Son derece çözülebilir olan bu sorunu halledememek siyasi iktidarın halkın kaynaklarını halk için kullanmama yönündeki siyasi tercihi. Kısa sürede yapılabilecek bir adım olarak, her köye ve mahalleye su arıtma sistemleri kurulabilecekken, bu adımlar atılmadı. 

Sıcakların en yoğun olduğu günlerde saatlerce, günlerce susuz, elektriksiz yaşama zorlanmak bir yandan sağlık sorunlarını artırırken, bir yandan da yemek, temizlik gibi en temel yaşamsal ihtiyaçların karşılanamamasına da neden oluyor. Biz, yıkılan tüm kentlere bir söz verdik. Dayanışma için yaralarımızı birlikte sarmak halk için halkla birlikte çözüm üretmek için buradayız.”

 

  • BIST 100

    9338,58%0,68
  • DOLAR

    37,92% -0,15
  • EURO

    42,53% 2,29
  • GRAM ALTIN

    3846,77% 2,18
  • Ç. ALTIN

    6217,27% 0,90

BERKAY GEZGİN'İN DE ARALARINDA OLDUĞU 102 GENCE TAHLİYE!

13 YIL SONRA İLK TEMAS: ERDOĞAN, DEM PARTİ HEYETİ İLE GÖRÜŞTÜ

GAZETECİLER MURAT AĞIREL VE TİMUR SOYKAN GÖZALTINA ALINDI!

ÇAYIRHAN MADEN OCAĞINDA PATLAMA!

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN AB'YE EKREM İMAMOĞLU UYARISI!

ERDOĞAN'DAN YENİ ATAMALAR! YİĞİT BULUT, ORHAN GENCEBAY, HÜLYA KOÇYİĞİT, ALİ SAYDAM...

CHP'DEN KAYYUM ATANAN ŞİŞLİ'DE 'MİLLET İRADESİNE SAHİP ÇIKIYOR' MİTİNGİ

DUDUOĞLU SON YOLCULUĞUNA DUALARLA UĞURLANDI.

MAHİR POLAT’A EV HAPSİ

AHMET ÖZER'İN KAYYUM DAVASINDA YENİ GELİŞME

'CHP KURULTAYININ İPTALİ İÇİN DİLEKÇE VERDİ' İDDİASINA YALANLAMA

ERDOĞAN "CUNTACILIĞI" CHP’YE YÜKLEDİ, DEM İLE YARIN GÖRÜŞECEĞİNİ DUYURDU

ÜNİVERSİTELİLER, TUTUKLU ARKADAŞLARI İÇİN 'GENÇLİK DAYANIŞMA SAHNESİ'NDE

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

MALTEPE HUZUREVİ'NDE ÇIKAN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI: 17 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

BERHAN ŞİMŞEK DURMUYOR! KONGRE İPTALİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI

'MAHİR POLAT İLAÇ ALMIYOR' İDDİASINA SERT YANIT!

CHP'Lİ GÜRSEL EROL MECLİS KÜRSÜSÜNDE KONUŞMADAN DURDU

DİN DERSİ ÖĞRETMENİNİN CEP TELEFONUNDAN 20 ÖĞRENCİSİNİN PORNOGRAFİK GÖRÜNTÜSÜ ÇIKTI

PARİS KONSEYİ'NDEN EKREM İMAMOĞLU'NA 'FAHRİ HEMŞEHRİLİK' UNVANI

MAHMUT TANAL, ADALET BAKANLIĞI ÖNÜNDE ÇADIR KURDU...

PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

YÜKSELİŞ KOLEJİ ERASMUS ORTAKLARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

DÖNMEZ:İSKOOP ÖZELLİKLE KADIN İSTİHDAMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

İMAMOĞLU'NUN BABASININ EVİNDE ARAMA! KAPIYI ÇİLİNGİRLE KIRDILAR

İMAMOĞLU'NUN AVUKATLARINDAN RTÜK'E 9 KANAL İÇİN BAŞVURU

TRUMP ERDOĞAN'I ÇOK SEVERİM, BİR RAHİBİMİZ VARDI VE GERİ ALDIK

CEMAL ENGİNYURT MASAK'A SESLENDİ…

BAHÇELİ TALİMAT VERDİ! MHP'DEN 'KILIÇDAROĞLU' ADIMI

Yükleniyor


PAYAS’TA İÇME SUYU SORUNU TARİH OLUYOR

BÜYÜKŞEHİRDEN KAÇAK HAFRİYAT DÖKÜMÜNE DEV CEZA

HBB, HASTA VATANDAŞLARIN YANINDA

HATAY’DA JANDARMA PERSONELİ VE KIZ ARKADAŞI SAHİLDE ÖLÜ BULUNDU

HATAY'DA KUYUMCUDA 100 BİN TL'LİK ALTIN BİLEKLİK HIRSIZLIK ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

CHP'NİN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY KARARININ İPTALİ TALEBİNE RET

  • Cuma 16.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 6.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.4 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 29 15 8 6 11 51
4.Beşiktaş 28 13 6 9 14 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 28 12 10 6 7 42
7.Göztepe 28 10 9 9 10 39
8.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
9.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
10.Antalyaspor 29 11 12 6 -19 39
11.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
12.Konyaspor 29 9 13 7 -7 34
13.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
14.Bodrum FK 29 9 14 6 -10 33
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41