HATAY’DA REZERV ALAN SORUNU GİDEREK DERİNLEŞİYOR.

Rezerv alanında konutu ya da işyeri bulunan Hatay’daki afetzedelerden kira yardımı alacakları gerekçesiyle kaymakamlıklara çağırılarak ‘mülkiyet hakkından vazgeçmeleri’ istendi. Avukatlar ‘‘İmza atmayın’’ uyarısı yaptı.

GÜNDEM 16.09.2024 12:04:00 0
HATAY’DA REZERV ALAN SORUNU GİDEREK DERİNLEŞİYOR.

Birgün’den  İlayda Kaya’nın haberine göre 6 Şubat depremlerinden en büyük hasarı alan Hatay’da rezerv alan sorunu giderek derinleşiyor. TOKİ kuralarından çıkan konutu istememesi halinde feragatname imzalatılmak istenmesinin ardından şimdi de yeni bir yöntemle yurttaşların konutuna konmak isteniyor. Rezerv yapı alanında konut ya da işyeri olan yurttaşlara, taşınmazlarını anlaşma ile tahliye ederse ve şartlar uygun görülürse kira yardımı yapılacağı duyuruldu. Avukatlar, depremzedenin kira yardımı almaya hak kazanması karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmiş olacağını söyleyerek “Hak kaybı yaşanabilir” dedi.

Hatay’daki depremzede yurttaşlara geçen günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yazılar gitti. Söz konusu yazılarda, konutları rezerv alanda olan depremzede yurttaşlara kira yardımı yapılacağı söylenerek kaymakamlıklara gitmeleri istendi. Kira yardımından faydalanmak isteyen depremzedelere resmi bir belge iletilerek faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmeleri talep edildi.

KESİNLİK YOK!
Taşınmazlarını anlaşma ile tahliye etmeleri istenen depremzedelerden belediyelere ve kentsel dönüşüm müdürlüklerine iletmeleri ve imzalamaları için iletilen belgelerde özetle şu ifadeler yer aldı: “Yapı/ yapının bulunduğu alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı/riskli alan olarak ilan edilmiş olup, konutumu/ işyerimi tahliye ettiğimi belirterek kira yardımından faydalanmak istiyorum. Kira yardımından faydalanmam halinde 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 'Yapılacak yardımlar ve tahliye' başlıklı bölümünde yer alan ‘Dönüşüm projeleri özel hesabından aynı kişiye hem kira hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz’ hükmü uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusundan bulunmayacağımı taahhüt ederim.”

vukatlar “Alınacak kira yardımı karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkınızdan vazgeçiyorsunuz. Yardımın ise yapılıp yapılmayacağı bir soru işareti. Bir taraftan bakan, bakan yardımcıları 'Rezerv istemeyenler varsa bunu mutlaka değerlendireceğiz' derken ardından bu yazıların gelmesi yurttaşları iyice huzursuz ediyor’’  diye yurttaşları uyardı. Depremzedeler ise “Boşaltmıyoruz ama boşaltmamız için bezdirme politikası uyguluyorlar. Herhangi bir uzlaşma da yapmıyorlar. Biz konutlarımızı ve işyerlerimizi teslim etmemek için direniyoruz” dedi.

GÖREVİNİZİ YAPIN!
Deprem davalarıyla ilgili yürütülen soruşturmaların kapsamlı şekilde yürütülmemesine yakınlarını kaybedenler tepkili. Antakya Fuat Koku Sitesi’nde ailesini kaybeden Döne Kaya başlattığı adalet nöbeti 18’inci haftasına girdi. Eylemini Ankara’daki Kuğulu Park’ta sürdüren Kaya burada yaptığı açıklamasında ‘‘Depremde hayatını kaybeden en az 53 bin insanımız için adalet hâlâ sağlanmadı. Yetkililer ne yapıyor? Depremin üzerinden nerdeyse 2 yıl geçti, adaleti neden sağlamadılar? Türkiye'deki tüm yetkilileri, Cumhurbaşkanı'ndan bakanlıklarına kadar herkesi göreve davet ediyorum” dedi.

YAŞANMAZ HALE GELDİ
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay Yayladağı’na bağlı Bozlu Mahallesi’nde yurttaşların sağlıklı yaşam hakkını gasbeden taş ocağına tepki gösterdi. Kara, “Yaparken yıkmak, artık iktidarın alameti oldu. Taş ve maden ocakları bu mahalleyi de yaşanılmaz kılıyor. Bakanlara sesleniyorum: gelin yurttaşlarımızın nasıl bir yaşam mücadelesi verdiğini görün” dedi.
∗∗∗
TAKİBE ALINDI
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 6 Şubat depremlerin 19’uncu ayında bölgedeki duruma ilişkin rapor yayımladı. TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, raporla ilgili “Yaklaşık 89 iş makinesi ve aracı bölge belediyelerine hibe şeklinde dağıtımına karar verdik. Araçların bir kısmını da gönderdik. Deprem bölgesinden etkilenen tüm belediye başkanlarımızın katılımıyla oluşturulacak bir takip ve izleme komisyonun kurulmasına karar verildi. Bölgede yapılan çalışmalar kapsamında hazırlanan raporumuzu ve sahadaki uygulamaları yakından takibe devam edeceğiz” diye konuştu.

  • BIST 100

    9301,04%-1,01
  • DOLAR

    38,17% 0,54
  • EURO

    43,55% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4083,54% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6612,78% 0,65

ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

ALMANYA TÜRKİYE'YE EUROFİGHTER İHRACATINI DURDURDU: GEREKÇE İMAMOĞLU!

EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERE POLİSİN KULLANDIĞI SÖZLER TEPKİ TOPLADI

İMAMOĞLU İKTİDARIN KANAL İSTANBUL PLANINI İFŞA ETTİ!

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN 'SIRRI SÜREYYA ÖNDER' YORUMLARINA İSYAN ETTİ!

TARKAN'IN ANNESİ NEŞE TEVETOĞLU HAYATINI KAYBETTİ

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI TBMM GENEL KURULU'NDA OKUTULDU

Yükleniyor


ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

  • Cuma 28.2 ° / 12.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47