Tedavileri Tamamlanan 'Caretta Caretta'lar Samandağ Deniziyle buluştu.
Samandağ sahilinde vatandaşlar ve balıkçılar yaralı bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKİYM) tedavi edilen ‘chelonia mydas’ türü deniz kaplumbağası, doğal ortamlarına bırakıldı.5 aydır tedavisi yapılan bu”Zeytin”adlı kaplumbağanın boynunda yaralar ve kafa travması geçirdiği tespit edildiği belirtildi.
'Caretta caretta”nın denize bırakılması sırasında, DEKİYM Müdürü ve MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enes Altuğ, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Orman ve Su İşleri bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Hatay şubesi yetkilileri, MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri de hazır bulundu.
MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi ve Kurtarma Uyg. Ve Araştırma Merkezi Müdürü, MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dali Başkanı Prof. Dr. Muhammed Enes ALTUĞ açıklamasında:”Hatay sahilleri ve özellikle Samandağ sahili deniz kaplumbağaları için ülkemizdeki en önemli yuvalama kumsallarından biridir. Bölgemizde deniz kaplumbağalarına yönelik koruma, ilk yardım ve tedavi faaliyetleri etkin bir şekilde sürdürülmektedir.
Bu amaçla 2010 yılında Mustafa Kemal Üniversiesinde “Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ,Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (DEKİYM) kurduk.2015 yılında ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Hatay Şube Müdürlüğü ile koordinasyon halinde Üniversite Kampüs yerleşkesinde Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezini kurduk.Bu merkezlerde hastane konforunda ilk yardım,tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir.
Chelonia mydas ve C.caretta lar nesli tehlikede olan ve korunmakta olan türlerdir. Fakat üreme sezonlarında ve yaz aylarında balıkçılık faaliyetlerine bağlı yaralanmalar sık görülmektedir. Özellikle de olta hasarı ve kafa travmalarına bağlı olarak birçok deniz kaplumbağasının Akdeniz’de yaralanarak öldükleri ve kıyılara vurduğu görülmektedir.
2017 yılında merkeze 2’si ölü olmak üzere toplam 16 deniz kaplumbağası getirildi.
Tedavisi yapılan 14 kaplumbağadan 4’ü C.mydas,12’si C.caretta türü idi.Yaralı deniz kaplumbağalarında nesil devamlılığına katkıda bulunmak için ilk yardım,tedavi ve rehabilitasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde yapıyoruz.Bugün denize bıraktığımız ve “ZEYTİN” adını verdiğimiz Chelonia mydas türü deniz kaplumbağamız ile birlikte 2017 yılında gelen 7 deniz kaplumbağasını özgürlüğüne kavuşturduk.ZEYTİN barışın sembolüdür ve ZEYTİN DALI Operasyonumuza,Kahraman Ordumuza ve Mehmetçiğe destek amacı ile Afrin Zaferinden önce bu ismi verdik.Afrin zaferi ile bu isim daha da anlam kazandı.Denize Bıraktığımız kaplumbağaların 5’inde Kafa ve karapaks travması,2 sinde ise yüzgeç ve özefagusta olta vardı.Cerrahi müdahele ve tedavilerini yaptık ve sağlıklarına kavuştular.
Zeytin ilk geldiğinde yüzgeçlerinden biri kopmak üzere idi yaklaşık 5 aylık bir tedavi sonunda iyileşti ve bugün özgürlüğüne kavuşacak.Deniz kaplumbağaları 20-30 yılda erişkinliğe ulaşıyor.Zeytin genç bir kaplumbağa 1 kg ağırlığında Merkezimizde halen bir adet C.Caretta’nın tedavisi devam etmektedir.
Merkeze getirilen deniz kaplumbağalarında radyografik ve ultrason muayeneleri,endoskopik muayeneler,kan tetkikleri,medikal ilaç uygulamaları ve inhalasyon anestezisi eşliğinde cerrahi müdahaleler yapılarak kaplumbağalar sağlığına kavuşturulmaktadır.Yaptığımız tedaviler ile deniz kaplumbağalarının nesil devamlılığına katkıda bulunuyoruz.Yumurtadan çıkan bin deniz kaplumbağa yavrusundan ancak 1-2 tanesinin erişkinliğine ulaşabildiği düşünüldüğünde tedavi faaliyetlerinin önemini ortaya koymaktadır.” İfadelerine yer verdi.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00