Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş katıldığı bir televizyon programında Hatay’a ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Savaş, Suriyeli sığınmacı sorununun ekonomik anlamda Hatay’ı zorladığını beli
HBB Başkanı Savaş ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 250 bin Suriyelinin Türkiye sınırına yaklaştığı yönündeki açıklamalarını yorumladı. Başkan Savaş söz konusu yeni göç dalgası ile ilgili şöyle konuştu: “Sınır ötesinde yalnızca 250 bin kişi yok o bölgede 4 milyon kişi yaşıyor. Eğer 250 bin kişi sınırı geçerse o 4 milyon kişide bunun için çabalayacaktır. Türkiye, her zaman sınırın ötesinde güvenli bir bölge oluşturulmalı. Ve bu bölgede sığınmacılar için kamplar yapılarak o insanların temel ihtiyaçları karşılanmalı. Hatay halkı yeni bir göç dalgasına hazır değil. Geçiş yapacak insanların içerisinde radikal insanlar da var. Bunlar sınırı geçerse Hatay yaşanmaz bir hal alır. Hatay 8 yıldır savaşın gölgesinde sosyolojik ve psikolojik olarak bu süreçlerden etkilendi. Ancak buna rağmen toplumsal huzura katkı sağlıyor.
MİSAFİRLİK 8 YIL SÜRMEZ
Sınır ötesine gerçekleştirilen operasyonlarda Türkiye’nin yanında yer alan ülkelerin, Suriye’den gelen sığınmacıların Türkiye’nin ekonomik ve sosyokültürel yapısını değiştirmesine göz yumduğunu ve Türkiye’yi bu anlamda yalnız bıraktığını ifade eden Başkan Savaş, 4 milyon sığınmacının yükünü hem ekonomik hem de sosyal olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çektiğini belirtti. Bu soruna acil bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş, Suriye’de barış sağlanana kadar gelen sığınmacıların oluşturulacak güvenli bölgedeki kamplarda kalması gerektiğini ifade etti. Başkan Savaş, ”Türkiye’nin bu süreçte Suriye’de barışa katkı sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Başkan Savaş, Hatay’ın güvenliği ile ilgili gerçekleştirilen toplantılara davet edilmediklerini yalnızca bu toplantılar için şehre gelenlerin karşılanması ve uğurlanması noktasında yer aldıklarını ifade etti. Başkan Savaş Suriyeli sığınmacı sorunun ekonomik anlamda Hatay’ı zorladığını belirterek, “Biz 8 yıldır 3 kişi için ayrılan bütçeyle 4 kişiye bakmak zorunda kalıyoruz. Bizim Suriyeli vatandaşlarımızla sorunumuz yok ama kendi vatandaşımızın hakkını da savunmamız gerekiyor. Bunun vicdani bir boyutu var. Hiçbir misafirlik 8 yıl sürmez. Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür. İktidarın Libya’ya gidecek gücü varsa bizim sınırlarımızı koruyacak gücü de vardır” dedi.
EXPO HAZIRLIKLARI HIZLA SÜRDÜRÜLÜYOR
EXPO’nun çok önemli bir organizasyon olduğunu bir kez daha vurgulayan Savaş, bu organizasyon için Antakya ve Defne’de inşaatların başladığını ve Kasım ayı sonuna kadar iki bölgenin de tamamlanacağını ifade etti. Başkan Savaş, “3 dönümlük arazi içerisinde 13 medeniyeti tasvir eden bir mozaik yapacağız. Bu dünya rekoru anlamına geliyor. Uğur Mumcu meydanından çıkan bir şapeli bu alanda ağırlayacağız. Gastronomi köyü, dikey tarım uygulamaları da bu alanda yerini alacak” açıklamalarında bulundu.
İSTANBUL ÇOK ÖNEMLİ
İstanbul sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. NATO’yu ilgilendiriyor. Rusya ve Amerika’yı ilgilendiriyor. Bizi de hem ekonomik hem stratejik hem de coğrafi anlamda çok etkiliyor. Bu kadar önemli bir konunun oldu bittiye getirilmesi hiç doğru değil. İstanbul’da 16 milyon insan yaşıyor. Bu insanların orada hakkı var. Bu devletin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Montrö Anlaşması’nı yapmış. Bu anlaşma hem Türkiye hem de Karadeniz ülkeleri için yararlı bir anlaşma. Kanal İstanbul ise Amerika’ya ve Rusya’ya fayda sağlayacak. Bunun yanı sıra o bölgede içme suyu kaynakları var ormanlar var bunlara zarar vereceksiniz. Belki de fay hattını tetikleyeceksiniz. Oradaki arazilerin Katarlılara satıldığına dair bir söylenti var. Neden bunu yalanlayamıyorsunuz? Libya konusunda da oraya asker göndermemizin gerekli olup olmadığına dair bir kamuoyu araştırması yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Bir gecede Ankara’da alınan bir kararla olmamalıydı” açıklamalarında bulundu.
İstanbul’a yapılması planlanan ‘Kanal İstanbul’ projesi hakkında bilim insanı kimliğiyle görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Ben bilim adamıyım. İktidarın bu kanalı yapılması için geçerli gerekçelerini anlatması lazım. Toplum tatmin oluyorsa yapılsın ama bu kadar insanın kafasında soru işareti varken yapmak, iktidarın geliş amacına uygun davranmadığını gösterir. Çünkü o zaman daha fazla adalet, demokrasi, insani muamele ve ekonomi diyerek gelen bir iktidarın bu işi oldu bitti ile yapması kendiyle çelişmesi demektir” dedi.
İMAR PLANI BİR ŞEHRİN YOL HARİTASIDIR
Hatay’daki imar planları hakkındaki soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ İmar planı bir şehrin yol haritasıdır. Hatay ilk defa 1/100.000 ölçekli imar planını bizimle yaptı. 1/ 5000 ölçekli imar planını da biz yaptık. Biz bunu yaparken Türkiye’de 64 kurum ve kuruluşlara sorduk. En geç Tarım Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bütün bu görüşleri, ihale ile profesyonel şirketlere verdik. Bizim bu şirketlere müdahale etme şansımız yok. Biz STK’lara ve bütün belediyelere 1/100.000 ve 1/5000 ölçekli imar planını çıkarırken konuyu anlattık. Bu süreçlerde hep değerlendirmeler yapıldı ve bunlardan sonra plan kesinleşti. İtirazlar haklı olsaydı biz bu planları bitiremezdik. Hiçbir imar planına ben kendim karar vermiyorum. Hepsi meclisten çıkıyor. İmar komisyonundaki arkadaşlarımıza da güveniyoruz” dedi.
ATATÜRK’ÜN ADININ YAŞATILMASINI İSTİYORUZ
Hatay’da yapımı tamamlanan stadyumun ismi ile alakalı açıklamalar yapan Başkan Savaş, “ Ben bu konuda hem Vali Bey hem de Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim başkomutanımız ve kurucu başkanımızdır. Bu ülke yaşadıkça Atatürk’e sevgi artacaktır. Biz bu saygının artmasından yanayız ve gerekli çalışmaları yaparız. Bu konuda iktidar partisindeki temsilciler karar veriyorlar. Herkes bu ismin değiştirilmesini istiyor, bizler de aynı düşüncedeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yaşatılmasını istiyoruz” dedi. Hatayspor hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Biz takımımızdan memnunuz. Hatayspor inşallah bıraktığımız yerden çalışmalarına ve başarılarına devam edecek. Biz de desteklemeye devam edeceğiz. Hatayspor’u birkaç futbolcu ile güçlendirmeyi hedefliyoruz. Takıma takviyede bulunma durumumuz olabilir. Hocalarımızdan transferler konusunda ve mevcut arkadaşlarımızın performansları hakkında günlük raporlar alıyoruz” açıklamalarında bulundu.
GENÇ İŞSİZLİK ORANI OLDUKÇA YÜKSEK
2020 yılında Büyükşehir Belediyesine personel alımlarının yapılıp yapılmayacağı ile alakalı soruları yanıtlayan Başkan Savaş,” Biz belediyemizde 7 bin beş yüz personel ile çalışmaktayız. Hatay’da o kadar işsiz gencimiz var ki işsizlik oranını düşürmek maalesef mümkün değil. Şu anda toplu bir alım yok” dedi.
750 MİLYON LİRALIK YATIRIM PLANIMIZ VAR
Hatay’ın kırsal anlamda çok geniş bir coğrafyada bulunduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Hatay’daki kırsal bölgenin geniş olmasından dolayı ilçelerimizde de çok büyük sıkıntılarımız var. En fazla altyapı yapan belediyeyiz. Allah nasip ederse önemli projelere imza atmak istiyoruz. Dörtyol’dan Defne’ye kadar içme suyu ve kanalizasyon gibi insan sağlığını ilgilendiren projelerimiz var. İlçelerimizin tamamında gerçekleştireceğimiz bu projeleri 430 milyon TL kredi ile yapacağız. Avrupa Birliği’nden 21 Milyon Euro’luk hibe çalışmamız da var. KDV’ler ile birlikte 750 Milyon TL yatırım planımız var. Bu sene içerisinde projelerin hepsine başlamayı istiyoruz” dedi.
Hatay’ın yıllardır biriken altyapı sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Savaş, belediye başkanlığı döneminde şimdiye kadar Hatay’a 10 adet arıtma tesisi kazandırdığını açıkladı.
İKTİDAR BELEDİYELERİ KÖTÜ DURUMDA
Savaş, “Türkiye’de borçlanabilir belediye arasındayız. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzattık her zaman. İktidar belediyeleri kötü durumda. Çünkü çok korkusuzca rahat bir şekilde borçlandılar” dedi.
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00