YENİ BİR GÖÇ DALGASINA HAZIR DEĞİLİZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş katıldığı bir televizyon programında Hatay’a ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Savaş, Suriyeli sığınmacı sorununun ekonomik anlamda Hatay’ı zorladığını beli

Hatay 6.01.2020 14:06:41 0
YENİ BİR GÖÇ DALGASINA HAZIR DEĞİLİZ

HBB Başkanı Savaş ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 250 bin Suriyelinin Türkiye sınırına yaklaştığı yönündeki açıklamalarını yorumladı. Başkan Savaş söz konusu yeni göç dalgası ile ilgili şöyle konuştu: “Sınır ötesinde yalnızca 250 bin kişi yok o bölgede 4 milyon kişi yaşıyor. Eğer 250 bin kişi sınırı geçerse o 4 milyon kişide bunun için çabalayacaktır. Türkiye, her zaman sınırın ötesinde güvenli bir bölge oluşturulmalı. Ve bu bölgede sığınmacılar için kamplar yapılarak o insanların temel ihtiyaçları karşılanmalı. Hatay halkı yeni bir göç dalgasına hazır değil. Geçiş yapacak insanların içerisinde radikal insanlar da var. Bunlar sınırı geçerse Hatay yaşanmaz bir hal alır. Hatay 8 yıldır savaşın gölgesinde sosyolojik ve psikolojik olarak bu süreçlerden etkilendi. Ancak buna rağmen toplumsal huzura katkı sağlıyor. 
 

MİSAFİRLİK 8 YIL SÜRMEZ
 

Sınır ötesine gerçekleştirilen operasyonlarda Türkiye’nin yanında yer alan ülkelerin, Suriye’den gelen sığınmacıların Türkiye’nin ekonomik ve sosyokültürel yapısını değiştirmesine göz yumduğunu ve Türkiye’yi bu anlamda yalnız bıraktığını ifade eden Başkan Savaş, 4 milyon sığınmacının yükünü hem ekonomik hem de sosyal olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çektiğini belirtti. Bu soruna acil bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Savaş, Suriye’de barış sağlanana kadar gelen sığınmacıların oluşturulacak güvenli bölgedeki kamplarda kalması gerektiğini ifade etti. Başkan Savaş, ”Türkiye’nin bu süreçte Suriye’de barışa katkı sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Başkan Savaş, Hatay’ın güvenliği ile ilgili gerçekleştirilen toplantılara davet edilmediklerini yalnızca bu toplantılar için şehre gelenlerin karşılanması ve uğurlanması noktasında yer aldıklarını ifade etti. Başkan Savaş Suriyeli sığınmacı sorunun ekonomik anlamda Hatay’ı zorladığını belirterek, “Biz 8 yıldır 3 kişi için ayrılan bütçeyle 4 kişiye bakmak zorunda kalıyoruz. Bizim Suriyeli vatandaşlarımızla sorunumuz yok ama kendi vatandaşımızın hakkını da savunmamız gerekiyor. Bunun vicdani bir boyutu var. Hiçbir misafirlik 8 yıl sürmez. Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür. İktidarın Libya’ya gidecek gücü varsa bizim sınırlarımızı koruyacak gücü de vardır” dedi.

 

EXPO HAZIRLIKLARI HIZLA SÜRDÜRÜLÜYOR
 

EXPO’nun çok önemli bir organizasyon olduğunu bir kez daha vurgulayan Savaş, bu organizasyon için Antakya ve Defne’de inşaatların başladığını ve Kasım ayı sonuna kadar iki bölgenin de tamamlanacağını ifade etti. Başkan Savaş, “3 dönümlük arazi içerisinde 13 medeniyeti tasvir eden bir mozaik yapacağız. Bu dünya rekoru anlamına geliyor. Uğur Mumcu meydanından çıkan bir şapeli bu alanda ağırlayacağız. Gastronomi köyü, dikey tarım uygulamaları da bu alanda yerini alacak” açıklamalarında bulundu. 
 

İSTANBUL ÇOK ÖNEMLİ
 

İstanbul sadece Türkiye’yi ilgilendirmiyor. NATO’yu ilgilendiriyor. Rusya ve Amerika’yı ilgilendiriyor. Bizi de hem ekonomik hem stratejik hem de coğrafi anlamda çok etkiliyor. Bu kadar önemli bir konunun oldu bittiye getirilmesi hiç doğru değil. İstanbul’da 16 milyon insan yaşıyor. Bu insanların orada hakkı var. Bu devletin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Montrö Anlaşması’nı yapmış. Bu anlaşma hem Türkiye hem de Karadeniz ülkeleri için yararlı bir anlaşma. Kanal İstanbul ise Amerika’ya ve Rusya’ya fayda sağlayacak. Bunun yanı sıra o bölgede içme suyu kaynakları var ormanlar var bunlara zarar vereceksiniz. Belki de fay hattını tetikleyeceksiniz. Oradaki arazilerin Katarlılara satıldığına dair bir söylenti var. Neden bunu yalanlayamıyorsunuz? Libya konusunda da oraya asker göndermemizin gerekli olup olmadığına dair bir kamuoyu araştırması yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. Bir gecede Ankara’da alınan bir kararla olmamalıydı” açıklamalarında bulundu.
İstanbul’a yapılması planlanan ‘Kanal İstanbul’ projesi hakkında bilim insanı kimliğiyle görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Ben bilim adamıyım. İktidarın bu kanalı yapılması için geçerli gerekçelerini anlatması lazım. Toplum tatmin oluyorsa yapılsın ama bu kadar insanın kafasında soru işareti varken yapmak, iktidarın geliş amacına uygun davranmadığını gösterir. Çünkü o zaman daha fazla adalet, demokrasi, insani muamele ve ekonomi diyerek gelen bir iktidarın bu işi oldu bitti ile yapması kendiyle çelişmesi demektir” dedi.

 

İMAR PLANI BİR ŞEHRİN YOL HARİTASIDIR
 

Hatay’daki imar planları hakkındaki soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ İmar planı bir şehrin yol haritasıdır. Hatay ilk defa 1/100.000 ölçekli imar planını bizimle yaptı. 1/ 5000 ölçekli imar planını da biz yaptık. Biz bunu yaparken Türkiye’de 64 kurum ve kuruluşlara sorduk. En geç Tarım Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bütün bu görüşleri, ihale ile profesyonel şirketlere verdik. Bizim bu şirketlere müdahale etme şansımız yok. Biz STK’lara ve bütün belediyelere 1/100.000 ve 1/5000 ölçekli imar planını çıkarırken konuyu anlattık. Bu süreçlerde hep değerlendirmeler yapıldı ve bunlardan sonra plan kesinleşti. İtirazlar haklı olsaydı biz bu planları bitiremezdik. Hiçbir imar planına ben kendim karar vermiyorum. Hepsi meclisten çıkıyor. İmar komisyonundaki arkadaşlarımıza da güveniyoruz” dedi. 
 

ATATÜRK’ÜN ADININ YAŞATILMASINI İSTİYORUZ
 

Hatay’da yapımı tamamlanan stadyumun ismi ile alakalı açıklamalar yapan Başkan Savaş, “ Ben bu konuda hem Vali Bey hem de Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizim başkomutanımız ve kurucu başkanımızdır. Bu ülke yaşadıkça Atatürk’e sevgi artacaktır. Biz bu saygının artmasından yanayız ve gerekli çalışmaları yaparız. Bu konuda iktidar partisindeki temsilciler karar veriyorlar. Herkes bu ismin değiştirilmesini istiyor, bizler de aynı düşüncedeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yaşatılmasını istiyoruz” dedi.  Hatayspor hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Biz takımımızdan memnunuz. Hatayspor inşallah bıraktığımız yerden çalışmalarına ve başarılarına devam edecek. Biz de desteklemeye devam edeceğiz. Hatayspor’u birkaç futbolcu ile güçlendirmeyi hedefliyoruz. Takıma takviyede bulunma durumumuz olabilir. Hocalarımızdan transferler konusunda ve mevcut arkadaşlarımızın performansları hakkında günlük raporlar alıyoruz” açıklamalarında bulundu. 
 

GENÇ İŞSİZLİK ORANI OLDUKÇA YÜKSEK
 

2020 yılında Büyükşehir Belediyesine personel alımlarının yapılıp yapılmayacağı ile alakalı soruları yanıtlayan Başkan Savaş,” Biz belediyemizde 7 bin beş yüz personel ile çalışmaktayız. Hatay’da o kadar işsiz gencimiz var ki işsizlik oranını düşürmek maalesef mümkün değil. Şu anda toplu bir alım yok” dedi. 


750 MİLYON LİRALIK YATIRIM PLANIMIZ VAR 
 

Hatay’ın kırsal anlamda çok geniş bir coğrafyada bulunduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Hatay’daki kırsal bölgenin geniş olmasından dolayı ilçelerimizde de çok büyük sıkıntılarımız var. En fazla altyapı yapan belediyeyiz. Allah nasip ederse önemli projelere imza atmak istiyoruz. Dörtyol’dan Defne’ye kadar içme suyu ve kanalizasyon gibi insan sağlığını ilgilendiren projelerimiz var. İlçelerimizin tamamında gerçekleştireceğimiz bu projeleri 430 milyon TL kredi ile yapacağız. Avrupa Birliği’nden 21 Milyon Euro’luk hibe çalışmamız da var. KDV’ler ile birlikte 750 Milyon TL yatırım planımız var. Bu sene içerisinde projelerin hepsine başlamayı istiyoruz” dedi.
Hatay’ın yıllardır biriken altyapı sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Savaş, belediye başkanlığı döneminde şimdiye kadar Hatay’a 10 adet arıtma tesisi kazandırdığını açıkladı. 

 

İKTİDAR BELEDİYELERİ KÖTÜ DURUMDA
 

Savaş, “Türkiye’de borçlanabilir belediye arasındayız. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzattık her zaman. İktidar belediyeleri kötü durumda. Çünkü çok korkusuzca rahat bir şekilde borçlandılar” dedi. 


Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    8948,83%0,57
  • DOLAR

    34,24% 0,31
  • EURO

    37,62% -0,38
  • GRAM ALTIN

    2917,14% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4901,60% 0,41

İLÇE MİLLİ EĞİTİM'DEN OKULLARA 'CHP'Lİ BELEDİYE' TALİMATI: ASLA TALEPTE BULUNMAYIN

ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI GÜLŞAH DURBAY, ÖZGÜR ÖZEL İLE İLİŞKİSİ OLDUĞU İDDİASINI YALANLADI: HESABINI SORACAĞIM

GENÇ KADINI SOKAK ORTASINDA TACİZ EDEN SAPIKLAR TEPKİLER ÜSTÜNE GÖZALTINA ALINDI

AKP'DEN 'İSRAİL' AÇIKLAMASI: BÖLGESEL SAVAŞ ÇIKABİLİR

HAYRÜNNİSA GÜL’Ü İNGİLTERE’DE ŞOKE EDEN HIRSIZLIK!

SİNAN ATEŞ DAVASINDA YENİ GELİŞME!

NARİN SORUŞTURMASINDA DİYARBAKIR BAROSU'NUN TALEBİ KABUL EDİLDİ

DİYARBAKIR’DA BELEDİYENİN ‘GAFFAR OKKAN’ HAMLESİ KAYMAKAMLIĞA TAKILDI

UEFA AVRUPA LİGİ'NDE GECENİN SONUÇLARI VE PUAN DURUMU

BURSA'DA BİR KİŞİ, SOKAK KÖPEĞİNİ SOPAYLA ÖLDÜRDÜ

YAVAŞ’TAN HATAY’A ZİYARET

GALATASARAY, UEFA AVRUPA LİGİ'NDE RFS ENGELİNE TAKILDI!

POLİSE UZUN NAMLULU SİLAHLA SALDIRI! 1 POLİS AĞIR YARALI

KRİTİK MGK BİTTİ: BİLDİRİDE DİKKAT ÇEKEN 'İSRAİL' VURGUSU

İSTANBUL BOĞAZINDA İKİ GEMİ ÇARPIŞTI. TELSİZ KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI: MUTLAKA SEÇİM DÖNEMİNDE BİR GAZA BASARIZ

NARİN GÜRAN SORUŞTURMASINDA 2 KÖYE EŞ ZAMANLI BASKIN!

CEM GARİOPOĞLU’NUN MEZARI AÇILIYOR…

İMAMOĞLU'NDAN 'AHMAK DAVASI' HAMLESİ

BAHÇELİ'DEN DAVUTOĞLU'NA ÖVGÜ

İSRAİL, BEYRUT'U VURMAYA DEVAM EDİYOR: 4 HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ

ÖZGÜR ÖZEL'DEN KILIÇDAROĞLU'NA YANIT

KİRA ARTIŞ TAVANI BELLİ OLDU

ÜCRETSİZ OLACAĞI SÖYLENEN TÜNELİN GEÇİŞ ÜCRETİNE BİR YILDA ÜÇÜNCÜ ZAM!

BAKAN ŞİMŞEK’TEN KİRA ARTIŞINA YENİ FORMÜL

TÜİK VERİLERİ: ENFLASYON EYLÜLDE ARTTI, YILLIK ENFLASYONDA BAZ ETKİSİ SÜRÜYOR

SİNAN ATEŞ DAVASINDA KARAR AÇIKLANDI

SİNAN ATEŞ'İN AİLESİNE SALDIRI

AKP'DE 4 İLÇE BAŞKANI VE YÖNETİMLERİ GÖREVDEN ALINDI

BENZİN VE MOTORİNE ZAM GELDİ

Yükleniyor


YAVAŞ’TAN HATAY’A ZİYARET

HATSU’DAN İSKENDERUN’DA ALTYAPI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

ÖNDER DUALARLA UĞURLANDI

VALİ MASATLI YOL ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

MULLAOĞLU BU KAZALARIN SÜREKLİ YAŞANMASININ BİR TESADÜF DEĞİL…

HATAY’DA HAFRİYAT KAMYONU TAM 7 ARACA ÇARPARAK DURABİLDİ

YARGITAY'DAN "6 ŞUBAT DEPREMİ" KARARI

  • Cumartesi 31.7 ° / 17.2 ° Güneşli
  • Pazar 32.7 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.6 ° / 19.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1