Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan 2008 yılında Türkiye'ye tır içerisinde kaçak yollarla sokulmak istenilirken ele geçirilen tarihi eserlerin Irak’a iadesi için devir teslim töreni gerçekleştirildi.
Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan 2008 yılında Türkiye'ye tır içerisinde kaçak yollarla sokulmak istenilirken ele geçirilen tarihi eserlerin Irak’a iadesi için devir teslim töreni gerçekleştirildi.
Etnografik nitelikteki 80 parça eser ile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde koruma altında tutulan tarihi mühür, Iraklı yetkililere teslim edildi. Hatay Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen imza törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hasan Janabi, Irak Ortaelçisi Nazdar Şirzad, Irak Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adnan Özkaya, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, İl Jandarma Komutan Vekili J.Alb. Özgür Sakarya, İl Emniyet Müdür Vekili Tuncay Pekin, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör’ün yaptığı açılış konuşmasının ardından İnterpol Avrupa Daire Başkanı Lütfi Çiçek yaptığı konuşmada, “İnterpol Europol Daire Başkanlığı olarak suçlularla dünyanın dört bir tarafında mücadele ederken bir yandan da ülkemizden yasadışı yollarla kaçırılıp yurt dışına götürülen tarihi eser ve kültürel varlıklarımızın yakalanıp iadesi için yoğun çaba gösteriyoruz. Şu ana kadar dünyanın dört bir tarafından 4.250’ye yakın kültürel mirasımızı Türk kültürüne yeniden kazandırdık. İnterpol olarak toplamda 194 ülkenin aradığı yaklaşık 52 bin tarihi eser var. Türk İnterpol’ü olarak yaklaşık 2.600 tarihi eseri bulup getirip Türk kültürüne kazandırmak için çalışıyoruz. Bu çalışmalarda bize desteğini esirgemeyen Kültür Bakanlığımıza, Jandarmamıza, Sahil Güvenliğimize tüm iç birimlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Irak Büyükelçisi Hasan al-Janabi ise devri teslim törenine katkı sunanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Eserlerimizi içinde bulunduğumuz bu müzede koruduğu için özellikle Sayın Valimize teşekkür etmek istiyorum. Üzülerek ifade ediyorum ki Irak olarak bizim ülkemiz, bölgemiz çok sayıda savaşa maruz kaldı. Sonrasında terör çeteleriyle mücadele verdi. Bu çetelerin en büyük kötülüğü Irak’ın kültürünü, eserlerini imha etme çabaları olmuştur. Bugün yaptığımız bu tören, eserlerimizin kaçırılmasına engel olmak insanlık mirasına sahip çıkmaktır. Terörün mağdurları sadece insanlar değil buna ilave olarak medeniyettir. Medeniyet ki insanlığı birleştiriyor. Medeniyetimize ait bu eserlerin tekrar bulunup iade edilmesini sağlayan bu protokolle şimdi ben kendimi sizinle birleşmiş sayıyorum. Ne olursa olsun kültür bizi birleştirir, tarih bizi birleştirir, coğrafya bizi birleştirir.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu önemli tören için tarih, kültür, medeniyet şehri Hatay’da olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bakanlık olarak tarihi eserlerin, kültürel mirasın yer değiştirmesi ve kaçakçılığının önlenmesi konusunda son derece hassas olduklarının altını çizen Alpaslan, 'Bunun mağduru bir ülkeyiz. Ülkemiz insanlık tarihinin başlangıç odak noktası olduğu için belki dünyada hiçbir ülkede olmayan tarihi zenginlik, kültürel miras bizim ülkemize nasip olmuştur. Maalesef ki çok önemli değerlerimiz de kaçakçılığın kurbanı olarak yurt dışına kaçırılmış durumda. Bunun mağduru bir ülke olarak bununla mücadele konusunda son derece hassasız.' ifadesini kullandı.
Alpaslan, yoğun mücadele sonrasında bu zamana kadar 4 bin 200 üzerinde eserin tekrar ülkeye kazandırıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
'Daha birçok eserimiz, zengin tarihi mirasımız yurt dışında. Bunları ülkemize getirmek istiyoruz. Biz diyoruz ki her eserin bulunduğu ülkede, çıkarıldığı toprakta sergilenmesi, gösterilmesi çok daha değerli ve doğrudur. Bu anlayışla da 2008 yılında Cilvegözü'nde yakalanan Irak'tan kaçırıldığı ortaya çıkarılan bu önemli eserleri teslim etmenin mutluluğunu, memnuniyetini hep beraber yaşıyoruz. Biz bu işten mağdur olmuş bir ülke olarak bu hassasiyeti en fazla göstermesi ve örnek olması gereken bir ülke olarak üzerimize düşen sorumluluğu en güzel şekilde yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Bu eserleri gerçek sahibine, çıkarıldığı topraklara iade etmenin memnuniyetini, mutluluğunu yaşıyoruz.'
Hatay Milletvekili ve Türkiye – Irak Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Şanverdi yaptığı konuşmada, “Irak’tan kaçak yollarla Türkiye’ye getirilen tarihi eserlerin Irak Hükümetine teslim edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük emek sarf ederek bugüne geldik. Bu eserlerin Irak’ta sergilenecek olmasından dolayı mutlu olacağımızı da ifade etmek istiyorum. ” dedi.
Törende konuşan ve Hatay’ın bir tarih, bir kültür şehri olduğunu, gastronominin merkezi ve medeniyetlerin beşiği bir kent olduğunu ifade eden Vali Doğan, “Bu tören aslında çok ilginç, Anadolu topraklarından çıkıp çeşitli yollarla dünyanın diğer coğrafyalarına götürülen eserlerimizi tekrar orijinine getirebilmek için Dışişleri Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız çok ciddi mücadeleler veriyor. Oysa bugün burada bizler kendi imkânlarımızla ele geçirdiğimiz bu eserleri orijinine bir törenle teslim ediyoruz. Bu Türk milletinin yüce gönüllülüğünü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de büyüklüğünü göstermektedir. Bundan dolayı da emniyet güçlerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu kıymetli eserler yerinde sergilendiğinde daha da yakışacaktır diye düşünüyorum. Ben emeği geçen tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.” dedi
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan ile Irak Büyükelçisi arasında eserlerin devir teslim protokolü imzalandı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55