SENDİKALARIN PAYLAŞAMADIĞI KURUM “HATSU”

SENDİKALARIN PAYLAŞAMADIĞI KURUM “HATSU”

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi bünyesinde kurulan HATSU Personel A.Ş.’de çalışan yaklaşık 1700 işçinin sendikalaşma sürecindeki belirsizlik 2020 yılından bu devam ediyor.

TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye-İş Sendikası’nın 2019 yılında çoğunluk üyeye sahip olmasıyla başlayan sendikalaşma süreci, TİS (toplu iş sözleşmesi) yapılamayınca Yüksek Hakem Heyetine gitti. Yüksek Hakem Heyetinin verdiği zam sonrası HATSU’da çalışan personeller ile yapılan görüşmede toplu iş sözleşmesinin detaylarını sorduk. Sendikanın maaşlarına bir katkısı olmadığını ve buna rağmen sendika üyelik/dayanışma aidatı kesildiğini anlattılar. İşçiler memnun olmadıklarını, enflasyona ve asgari ücretin artışlarına karşı ezildiklerini söylediler. Bu dediklerini bordroları ile ispatladılar. Anayasanın işçilere sağladığı Sendika seçme ve değiştirme hakkını kullanan işçiler, 2021 yılının başından bu yana DİSK’e bağlı GENEL-İŞ sendikasına üye olmaya başladılar. Sendika değişimi sonrası Belediye-İŞ’in üye sayısı azalırken GENEL-İŞ’in üye sayısının artmaya başladığı gelen bilgiler arasında.


HATSU yöneticileri işçileri sendika değiştirmeye zorluyor!
Nisan 2021 başından itibaren DİSK’e bağlı GENEL-İş sendikasının üye çoğunluğun (yüzde 80 gibi) fazlasıyla tamamladığı ancak TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye-İŞ sendikası ise istifa eden üyeleri geri döndürmek için çalışmalara başladığı belirtiliyor. Belediye-İŞ sendikasının HATSU Personel A.Ş.’de çalışan işçiler üzerinde bölüm/büro amirleri, şefleri ve/veya müdürleri aracılığı ile işçilere baskı kurduğu özellikle Lütfü SAVAŞ’ın kardeşi Metin SAVAŞ ve yeğeni Mustafa Kemal SAVAŞ adının kullanılmasıyla işçilerin sindirilerek istemeyerekte olsa zorla sendika değiştirilmeye çalışıldığı iddia edilmektedir. DİSK’e bağlı GENEL-İş sendikası yetkililerinin ise HATSU yönetimiyle konuştuklarını ve işçilerin sendika seçme özgürlüğüne sahip olduklarını içeren bir mesajı üyelerine gönderdikleri görülmektedir. DİSK’e bağlı GENEL-İş sendikası yetkililerin yaptığı açıklamada ise; “bizim üyelerimize mesaj gönderdiğimiz doğrudur. Ve bu mesajı HATSU Genel Müdürü Sn. Muhammet İkbal POLAT ve İnsan Kaynakları Daire Başkanı Sn. Metin SAVAŞ’ın işçilere böyle bir baskının olmadığı yönündeki görüşlerini dinledikten sonra gönderdik. Üyelerimizde bunu kesin ve net bir dille anladılar sanıyorum.” dedi.
Yetkililerden açıklama gelmeli!
HATSU’da çalışan işçiler sendika seçme hakkını kullanmasından doğal bir şey yok. Elbette sendikalar üye devşirmek için çalışma yapacaklar. Ancak işçiler zorlanıp, tehdit edilerek sendika değiştirilmeye çalışılması acınası bir durumdur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hakim olduğu Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı HATSU Genel Müdürlüğü’nde böyle iddiaların olması kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Bir an önce hem Partiden hem de Belediye/kurum yetkililerinden kamuoyunu aydınlatacak açıklamalar bekliyoruz.