SAVUNMA YOKSA YARGI DA YOKTUR !

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü gün avukatların sorunlarına değinerek ‘’Avukat haklarını kaybediyor.

Hatay 26.11.2018 13:16:57 0
SAVUNMA YOKSA YARGI DA YOKTUR !

Bu durumda, avukatların dışında yapılan hukuki iş ve işlemlerin avukatların alanına kaydırılması ya da yeni iş olanaklarının geliştirilmesi gerekmekte iken ortada hukuksuzluklar var; avukatlık dünyasının maddi olarak daraltılması çabası var, avukatlara saldırılar var, bağlı oldukları baroları itibarsızlaştırma çabaları var. Unutulmamalıdır ki savunma yoksa yargı da yoktur!’’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Avukat Suzan Şahin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bitmeyen davalar, haksız tutuklamalar, uzun tutukluluk süreleri ve en önemlisi gerçekleşmediğini iddia ettiği 'adalet' kavramı konusunda hukukçuların yaşadığı sorunlara değindi.

Türkiye, ciddi hukuk sorunları ile boğuştuğunu ve bu durumun uluslararası endekslere de yansıdığını belirten Şahin, 'Dünya Adalet Projesi’in 'Küresel Hukukun Üstünlüğü Endeksi' 
genel sıralamasında 99 ülke içinde 59.uncu sırada yerlanan Türkiye’nin Temel haklar kategorisinde 78., açık devlet 69., düzen ve güvenlik 67., sivil adalet sisteminde  47.ci sırada yer aldığını açıkladı.

Bu vahim tablonun temelinde ise Türkiye’deki temel hukuk ve hukukçu sorunlarının yer aldığını belirten Şahin ‘’Adaletin sadece bir kadın adı olarak kaldığı ülkemde, vatandaşın elinde kalan tek sığınağı olan savunma hakkını temsil eden avukatların sorunlarından bahsetmemiz gerek. İtibarsızlaştırılmak istenen avukatlardan... Avukatlık mesleğinde başlayan kaos sürüyor. Ülkenin hukuk devleti olabilirliği konusunda fiili ve fikri sorunlar avukatların dünyasını doğrudan etkiliyor.AKP iktidara geldiği günden bu güne üniversite ve fakülte açmayı bir seçim şovu haline getirmiştir. Gençleri meslek sahibi değil, sadece diploma sahibi yaparak, işsizler ordusuna katmış, tüm meslek dallarında olduğu gibi avukatlık mesleğinde de kalitenin düşmesine neden olmuştur.’’ dedi.

Türkiye’de avukatların sayılarının artması ve ekonomik darboğaza girdiğini söyleyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ‘’Avukatların iş alanları günden güne daralıyor ve gittikçe yoksullaşıyor. İşçi ve genç avukatlar ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Parası olmayan avukat sağlık yardımı alamıyor. Avukat sayısındaki hızlı artış ve hukuk eğitiminin kalitesizleşmesi de avukatların saygınlığını ve niteliğini her geçen gün azaltıyor. Avukat haklarını kaybediyor. Bu durumda, avukatların dışında yapılan hukuki iş ve işlemlerin avukatların alanına kaydırılması ya da yeni iş olanaklarının geliştirilmesi gerekmekte iken ortada hukuksuzluklar var; avukatlık dünyasının maddi olarak daraltılması çabası var, avukatlara saldırılar var, bağlı oldukları baroları itibarsızlaştırma çabaları var. Avukatlık stajına kabul ve avukat sıfatını kazanmanın sınava bağlanması şarttır. Hukuk fakültelerinin kontenjanları düşürülmesi, eğitim kalitesinin artırılması gerekmekte olup, yeni fakültelerin açılması engellenmelidir. Sayılar sorunun büyüklüğünü göstermek için yeterlidir. Yaklaşık 110 bin kayıtlı, 15 bin stajyer avukat, fakültelerde 70  bin civarı hukuk öğrencisi vardır. 5 yıl içinde avukat sayısı 200 bini aşacaktır. 

 Mahkeme kalemlerinde, noterlik dairelerinde, banka şubelerinde, tapu dairelerinde hukuk fakültesi mezunları için belirli sayıda kadronun ayrılması gerekmektedir. Böylece işsiz mezunlara iş imkanı tanınmış olacaktır. Ayrıca derece hakimlerinin kıdem ortalamaları son derece düşükken, ceza uyuşmazlıklarında hukukçu olmayanların uzlaştırmacı yapılmasının, avukatsız arabuluculuğu teşvik eden yaklaşımın ve avukatları bilirkişilik yapmaktan alıkoyan uygulamanın yanlışlığından da bir an evvel dönülmelidir. Çünkü hizmetin kalitesi olumsuz etkilenmektedir.İdare mahkemesi hakimlerinin her hangi bir fakülte mezunu olmasına izin veren düzenleme, hem mesleğin hem de vatandaşlarımızın hukuki güvenliği açısından sakıncalıdır. Hukuk devletinin temeline dinamit koymaktır. Bu hatadan derhal ama derhal dönülmelidir.

CMK avukatlığında öngörülen ücretlerin düşüklüğü, avukatlık ücretlerine uygulanan KDV’nin yüksek olması, yabancı avukatlık bürolarının faaliyet yasaklarını dolanarak neden oldukları vergi kayıpları da haksız rekabete yol açarak hukukçuların temel sorunu haline gelmiştir. CMK ücretleri en az asgari ücrete çıkarılmalı, avukatların CMK ücretlerinden KDV alınmamalı, diğerlerinden de KDV oranı %18’in altına düşürülmelidir. Kamu hizmeti sunmakta olan avukatlara yeşil pasaport hakkı verilmelidir. Yine kamuda görev yapan avukatların ek göstergeleri hakimler ile eşitlenmeli, emeklilik şartları da yine hakimlerle aynı olmalıdır. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı mücadelesinin avukatlığa, savunmanın bağımsızlığına, hukuka, hukukun ve ülkenin demokratikleşmesine katkı sağlayacağı mutlak bir gerçektir.’’ İfadelerini kullandı.

İşçi avukatların sorunlarına, hamasi söylemlerin ardına sığınmadan, sorumluluk alarak çözüm bulmak, avukat sayısındaki devasa artışa, meslek tekelinin daralmasına dur diyebilmek, genç avukatların sorunlarının halli için vergi muafiyeti ve mikro kredi uygulamaları gibi acil önlemler devreye sokmak, sağlık hizmeti ve sosyal yardımların paraya tahvil edilmesinin önünü kesmek, mesleki dayanışmayı en üst seviyeye taşıyıp, yargı görevi içinde en iyi koşulları avukatlara sağlayarak, mesleki saygınlığı yeniden kazanmak avukatların öncelikli talepleri olduğunun üzerinde duran Şahin, sorunların giderilmesi için ivedilikle iyileştirme, avukatlık mesleğini itibarlı hale dönüştürmeye yönelik adımlar atılması gerektiğini söyleyerek ’’Avukatların ekonomik sorunları ile saygınlıklarının doğrudan bağlantılı olduğunun bilinciyle, avukatlara yeni iş alanları yaratmak ve giderlerini azaltmak, yani sorunlarını ortadan kaldırmak adalet Bakanlığı’nın görevidir. Bugün sayıları 110 bine ulaşmış olan avukatların sorunlarının çözümü konusunda adalet bakanlığı eylem planı oluşturarak, gerekli çalışmaları derhal yapmalıdır. Unutulmamalıdır ki savunma yoksa yargı da yoktur!’’ sözleriyle Adalet Bakanlığı ve AKP hükümetini göreve davet etti.

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

CAN ATALAY'DAN MEKTUP: ER YA DA GEÇ HATAY'A KARŞI GÖREVİMİ YERİNE GETİRECEĞİM

VALİLİK'TEN CHP'NİN YÜRÜYÜŞÜNE ENGEL: TAKSİM, ŞİŞHANE VE KABATAŞ DURAKLARI KAPATILACAK!

ESKİ DHMİ DAİRE BAŞKANI "RÜŞVET VE YOLSUZLUK" SUÇUNDAN TUTUKLANDI

ÖZEL, DANIŞTAY BAŞKANI ZEKİ YİĞİT'İ ZİYARET ETTİ

SARAÇHANE DAVASINDA ÖĞRENCİLER VE GAZETECİLER HÂKİM KARŞISINDA...

SENDİKALAR 1 MAYIS'TA KADIKÖY'DE!

ALİ KOÇ ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ OLAY OLDU: ANKARA’DA KONUŞULANLAR ORTAYA ÇIKTI

CHP’Lİ VEKİLDEN YILMAZ TUNÇ’U DÜŞÜNDÜRECEK CEM KÜÇÜK SORUSU!

KEMALPAŞA BELEDİYESİ’NE OPERASYON: CHP'Lİ ASLANOĞLU'NDAN GÖZALTILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ TEDAVİ GÖRDÜĞÜ HASTANEDEN AÇIKLAMA

ALMANYA TÜRKİYE'YE EUROFİGHTER İHRACATINI DURDURDU: GEREKÇE İMAMOĞLU!

EYLEM YAPAN ÖĞRETMENLERE POLİSİN KULLANDIĞI SÖZLER TEPKİ TOPLADI

İMAMOĞLU İKTİDARIN KANAL İSTANBUL PLANINI İFŞA ETTİ!

RASİM OZAN KÜTAHYALI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ALİ KOÇ İLE GÖRÜŞTÜ

HBB ESKİ BAŞKANI SAVAŞ 21. KURULTAYI HAKKINDA DA DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

İMAMOĞLU "YARINDAN TEZİ YOK" DİYEREK AÇIKLADI!

DEVLET BAHÇELİ: CHP’YE KAYYUM HEM DOĞRU DEĞİL HEM DE MÜMKÜN DEĞİLDİR

İMAMOĞLU: YANLIŞIN BEDELİ 50 MİLYAR DOLAR OLDU

MERKEZ BANKASI FAİZİ YENİDEN YÜKSELTTİ

SELÇUK KOZAĞAÇLI YENİDEN GÖZALTINA ALINDI

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’İN SAĞLIĞIYLA İLGİLİ SON DURUM: TEDAVİYE İYİ YANIT VERİYOR

RASİM OZAN KÜTAHYALI HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ERDOĞAN İMZALADI: BAZI FAKÜLTELERİN ADI DEĞİŞTİ, YENİ FAKÜLTELER KURULDU

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA YENİ DALGA: 12 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE'NİN BÜTÜN DEMOKRATLARI OTOKRATA KARŞI MÜCADELE EDİYOR

ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

AVUKAT SELÇUK KOZAĞAÇLI TAHLİYE EDİLDİ

TÜRKİYE BU 'YASAK AŞK'I KONUŞUYOR... TUTUKLANDILAR

Yükleniyor


ERZİN'DE KAYIP KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

HATAY'DA FECİ KAZA... BİR ÖLÜ BİR YARALI

HBB’DE 1 YILLIK ÇALIŞMALAR MASAYA YATIRILDI

HBB MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTISI’NI YAPTI

BELEN’DE DÖNÜŞÜMLÜ SU DÖNEMİ SONA ERDİ

CHP’Lİ MULLAOĞLU: HATAY’DA İMAMOĞLU İÇİN İMZA ATANLAR KONTEYNER KENTTEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLDİ

  • Cumartesi 27.7 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.8 ° false
  • Pazartesi 24.7 ° / 9.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 24 1 5 44 77
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Konyaspor 31 11 13 7 -5 40
9.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
10.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
11.Göztepe 29 10 10 9 9 39
12.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 31 9 15 7 -12 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 30 4 19 7 -25 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47