Tarih: 23.03.2022 12:32

SAVAŞ: SUSMAK VATANA İHANETTİR

Facebook Twitter Linked-in

Programda Suriye konusu hakkında önemli açıklamalar yapan Başkan Savaş, Hatay’da gerçekleştirdikleri projeleri de anlattı. 
SAVAŞ: FERYADIMI DUYMALARINI İSTEDİM 
Geçtiğimiz günlerde Suriyeliler ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Başkan Savaş, Hatay’ın 11 yıldır Suriyelileri misafir eden bir şehir olduğunu belirtti.
“Suriyeliler şehrimize gelmeden önce huzur bozulmasın diye belediye başkanları, kanaat önderleri ve muhtarlarımızla binlerce toplantı yaptım” diyen Savaş, Hatay'ın Fransızlara karşı yıllarca kurtuluş mücadelesi veren önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müthiş diplomasi örneği ile Hatay’ın bağımsızlığını kazandığını kaydeden Savaş, “Atatürk’ün son emanetinin Ankara tarafından iyi takip edilmesi ve Suriye komusunun bundan sonraki süreçte planlanmanın iyi yapılması için Ankara’ya seslendim. Benim bu feryadımı duymalarını istedim” dedi. 
Kentte demografik yapısının değiştiğini, bunun çeşitli sorun ve risklere sebep olduğunu anlatan Savaş,  Suriyeli sığınmacılara Hatay’da vatandaşlık verilmesinin seçmen oranını daetkilediğini ifade ederek Suriyeli kadınların doğum oranlarının Türk kadınlarına göre oldukça fazla olduğunu kaydetti.
Savaş, Suriyeliler arasında çok eşliliğin de yaygın olduğunu ve bu sorunun ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılar yaratacağını kaydetti.
“BUNLARI GÖRÜP SUSMAK VATANA İHANETTİR” 
Hatay’ın Almanya’daki iki kardeş şehri ile birlikte Suriyeli sığınmacılar için okul yaptıklarını da açıklayan Savaş, “Okulda Suriyeli çocuklara resim yarışması yapacağımızı söyledik. Çocukların  bir tanesi bile normal resim yapmadı. Çocuklar top, silah, askeri helikopter ve savaş uçağı yaptı. Bu çocuklar hayallerindeki resimleri çiziyor. Tüm bunları görüp de susmak  vatana ihanetir” dedi. 
Küreselleşme ve iklim değişikliği ile insanların göç etmelerine neden olduğunu da belirten Lütfü Savaş, bu konuda önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. 
“TARIMLA UĞRAŞAN ÇİFTÇİLERİMİZ GİRDİ MASRAFLARINI ÇIKARTAMAMAYA BAŞLADI” 
Suriyelilerin ucuza çalışmaları ile birçok sektörde oldukça sıkıntılar yaşandığını da ifade eden Savaş, “Suriyeliler ucuza çalıştığı için sadece tarımda değil lojistik, inşaat ve ticaret sektöründe olduğu gibi esnafı da zor duruma soktu. Son on bir yılda tarımda çalışan insan sayımız 36 binlerden 9 binlere düştü. Yüzde 74 bir daralma var. İnsanlarımız tarımı bırakarak şehre göç etmeye başladı. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz girdi masraflarını çıkartamamaya başladı” diye konuştu. 
“HATAY’DA PSİKOLOJİK, SOSYOLOJİK VE EKONOMİK SORUNLAR GİTTİKÇE ARTIYOR” 
Komşu ülke Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Hatay ekonomisinde ciddi bir bozulma meydana geldiğini de açıklayan Savaş,  “Hatay’da psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sorunlar gittikçe artıyor. Suriye’den günde 250 TIR’la ihracat yapardık. Şu anda 25 günde bir, sadece Basra Körfezi’ne 100 konteyner gönderebiliyoruz”dedi. 
“HÜKÜMETİN BARIŞ İÇİN ÇABA SARF ETMESİ LAZIM” 
Suriyeli misafirler ile alakalı hükümete de önemli görevler düştüğünü belirten Savaş şu şöyle konuştu;
“Suriyeliler bizim din kardeşimiz hem de yüzyıllarca beraber yaşamışız. Barışı istemek, geelecekle ilgili milli konularda fikir beyan etmek suçsa biz de çekeriz. Suriyelilere yaşayabilecekleri bir altyapı oluşturulursa insanlara çalışabilecekleri ve oturabilecekleri  mekan yapılırsa onlar da gitmek ister. Ve orada insanlarımız ölüyor. Hükümetin barış için çaba sarfetmesi lazım. Her iki taraf da eziyet çekiyor. Gelecek konusunda durum meçhul. İnsanlarımız hayal kuramıyor, plan ve program yapamıyor.” 
“YAŞANILAN SIKINTILARIN BERTARAF EDİLMESİ LAZIM” 
Suriyelilerin vatandaşlık almaları ve oy kullanmaları ile ilgili de açıklama yapan Başkan Savaş, “Son seçimimizde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2020 verilerine baktığınız zaman  oy kullanabileceklerin sayısı artmış. Muhtarlarımızla görüştüğümüz zaman Suriyelilerin muhtarlığı kazanabileceğini söylüyorlar. Reyhanlı’da seçime girseler rahatça ve fazlasıyla kazanırlar. Mesele bundan sonra insanların gelecek adına plan ve program yapabilmesi için önünü görmesi lazım. Yaşanılan sıkıntıların bertaraf edilmesi lazım. Bunu büyükşehir belediye başkanları yapamaz. Bunu genel iktidarın yapması lazım. Biz de sinerji oluşturarak destek olalım” açıklamalarında bulundu. 
Suriyeliler ile herhangi bir düşmanlığın söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyen Savaş, iki komşu ülke arasında entelektüel bir farkın olduğunu ve dünya görüşleri ile ilgili fikir farklılığı yaşandığını belirtti. 
Eğitim politikaları hakkında da  konuşan Savaş, milli eğitim politikalarının yeniden değiştirilmesi veya geliştirilmesi gerektiğini ve 50 yıllık plan ve program yapılması gerektiğini söyledi.
“ 9 BİN 700 İNSANIMIZ İLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPIYORUZ” 
Hatay’da gerçekleştirdiği kırsal kalkınma projesi hakkında da bilgi veren Lütfü Savaş, “İnsanlarımızın şehre göç etmesini önlemek amacıyla çalışmalar yapıoruz. Çiftçilerimize fide ve tohum desteğinde bulunduk. Topraklarını terk etmemeleri için kırsal kalkınma projesi başlattık. 27 kadın kooperatifi ile iletişim  halindeyiz. 70 kooperatife destek veriyoruz. Ve ortaklı olarak şirket kurduk. 9 bin 700 insanımız ile sözleşmeli tarım yapıyoruz. Çiftçilerimiz mal ettiğimiz fiyattan gübre desteğinde bulunacağız. Çiftçilerimizin ürettiklerini satıyoruz” dedi. 
“DİĞER ŞEHİRLER VE ÜLKELER NE KADAR GÜVENLİYSE HATAY DA O KADAR GÜVENLİ” 
Suriye’de yaşanan kaostan dolayı Hatay’ın farklı lanse edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Şimdiye kadar majör bir problemimiz olmadı. Bizim insanımızın empati, sempati ve sevgi konusunda bir sıkıntısı yok. Diğer şehirler ve ülkeler ne kadar güvenliyse, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli” şeklinde açklamalarında bulundu. 
“HATAY’I TİCARET MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ” 
Programın sonunda 1 Nisan’da tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay hakkında bilgi veren Lütfü Savaş, “İnsanlarımızın mutlu olması, gelecek adına umutlu olması ve ekonomik kaygılarını gidermek için çalışıyoruz. Hatay’ı Gastronomi Şehri yaptık. EXPO ve HADO’yu yapıyoruz. EXPO ile Hatay’ın marka değerini yükseltmek istiyoruz. Amacımız şehrimizin tarım, ticaret ve turizm gelirini yükseltmektir. Hatay’ı ticaret merkezi yapmak istiyoruz. EXPO ile Hatay festivaler ve fuarlar şehri olacak” diyerek herkesi gerçekleşecek organizasyona davet etti. 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —