Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren “Geçici Başıboş Hayvan Bakımevi ve Kısırlaştırma Merkezi” il genelinde bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının bakımına beslenmesine ve barınmasına k
HBB Zabıta Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren merkezde, sokakta yaşam mücadelesi veren evcil ve yabani hayvanlar, kontrolleri ve bakımları yapılarak barındırılıyor.
5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu ve ilgili uygulama yönetmeliği dahilinde verdiği hizmetler kapsamında başıboş sokak hayvanlarının hem merkeze gelen ihbar ve şikayetlere yönelik olarak hem de bakımevinin genel planlaması kapsamında toplanarak barınağa getirildiğini belirten yetkililer, toplanan bu hayvanların bakım, beslenme ve tedavilerinin yapılması ile işaretleme denilen sürece tabi tutularak sahiplendirilmemesi durumunda alındıkları ortama geri bırakıldığını ifade etti.
Barınağa getirilen hayvanların ilk olarak genel sağlık muayenesinden geçirildiğini ve ardından bir günlük müşahede altında tutulduğunun altını çizen yetkililer, sağlık durumu kötü olanların zaman geçirilmeden tedavilerine başlanarak tedavi kafeslerine nakledildiğini ifade etti. Müşahede süresinin bitiminde hastalık göstermeyenler ile iyileşmiş olan hayvanlar, bakım evinde türüne ırkına ve cinsiyetine uygun olan paraziter uygulamalar, kulak küpelemesi, deri altı mikroçip uygulaması, kuduz aşılaması ve kısırlaştırma operasyona tabi tutuluyor. Operasyon sonrası bakım süresi olan 7 günden sonra sağlık sorunu yaşamayan hayvanlar aşina oldukları çevreye salınarak hayatlarına kaldıkları yerden alışkın oldukları şekilde devam etmeleri sağlanıyor.
Bakım evinde barınan hayvanlara günlük düzenli olarak su ve besin ihtiyaçları karşılanmakla beraber, 0-6 aylık yavrulara günde 3 öğün, 6-12 aylık yavrulara, gebe ve anaçlar ile tedavi gören hasta hayvanlar ve yetişkin kedilere günde 2 öğün, yetişkin köpeklere de günde 1 öğün beslenme yapılarak temel gereksinimleri karşılanıyor. Temiz su ihtiyaçları ise devamlı dolu ve gün aşırı temizlenen otomatik suluklarla gideriliyor.
Bakımevinde 14 büyük barınma kafesi ve ilave 40 adet özel tedavi kafesleri ile 12 bölmeli müşahede ve karantina amaçlı bölümler, bu kafeslerde mevcut 90 adet kulübe, 10 tonluk su deposu, otomatik suluk tesisatı (85 adet), otomatik sisleme- ilaçlama sistemi, muayenehane ve ameliyathane, ameliyat sonrası bakım kafesi, vatandaşların da faydalanabileceği, Türkiye’nin ilk hayvan mezarlığı mevcut.
Bakımevine aylık bine yakın ihbar değerlendirilerek, saldırgan davranış sergileyen, yaralı, kaza geçirmiş, hasta ve gebe hayvanlara öncelik veriliyor. Bakımevinde sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle terk edilmiş kedi ve köpekler sağlık muayenelerinin ardından vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda sahiplendirilebiliyor.
HBB Geçici başıboş Hayvan Bakımevi ve Kısırlaştırma Merkezi sorumluları tüm bu hizmetlerin yanı sıra hayvanseverlerin iş birliği ile Antakya ve Defne ilçelerinde başlayan, İskenderun ve Arsuz ilçeleriyle devam eden 60’a yakın noktada beslenme odakları ve kedi evleri kurulduğunun altını çizdi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55