Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, sahil ve denizlerde gerçekleştirdikleri titiz temizlik çalışmalarıyla Samandağ Sahili’nden 4 yılda 4 bin ton atık topladıklarını duyurdu.
Kentin önemli turizm noktaları arasında yer alan ve dünyanın en uzun ikinci sahili olma özelliğine sahip Samandağ sahilinde; 4 yıldır her yaz sezonunda dış kaynaklı atıkları toplayan Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehir ekonomisine katkıda bulunacak deniz turizminin gelişebilmesi adına çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bayram Öksüz, deniz temizleme projesinin 2015 yılında başlatıldığını belirterek, 2018 yılı sahil ve deniz temizliğinin sonuna geldiklerini belirtti.
Başkan Öksüz; “Deniz temizliği çalışmalarını üç aşamada gerçekleştirmekteyiz. Birincisi deniz içerisindeki katı atıkların deniz aracı yani tekne ve gemi marifeti ile toplanması, ikinci aşama sahildeki, kumsaldaki birikmiş olan atık ve çöplerin yine insan gücü ve makine marifeti ile toplanması, üçüncü aşama ise balıkçı barınaklarına yerleştirmiş olduğumuz konteynerler içerisine balıkçılarımızın ağına takılan katı atıkların çöp, naylon ve benzeri atıkların biriktirilmesi ve toplanması şeklinde gerçekleştirmekteyiz. Buradaki temel amacımız hem deniz ortamındaki atıkların toplanması yani deniz canlılarının ekosistemlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi hem de denize giren vatandaşlarımızın ve turistlerimizin sağlıklı ortamda denize girmelerini sağlamaktır. Sahilde ise temiz bir sahil ve kum bandı oluşturarak insanlarımızın bu ortamlardan diledikleri gibi faydalanmaları adına konforlu bir alan yaratıyoruz. Bu projemizin başka bir amacı da bölgemizde üreyen deniz kaplumbağaları için üreme ve yumurtlama alanını korumaktır. Deniz kaplumbağaları için risk ve tehlike oluşturan çöplerin temizlenmesi projenin en önemli tarafıdır.” dedi.
'SAHİL VE KUMSAL TEMİZLİKLERİNİ İNSAN GÜCÜYLE YAPIYORUZ'
Hatay'daki sahil ve kumsalların temizliklerinin insan gücüyle yapıldığını ifade eden HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bayram Öksüz, “Daha öncede söz ettiğimiz gibi deniz ve kıyı temizliğimizin ikinci aşaması sahil, kumsal temizliğidir. Bu temizliği insan gücü ve makine marifeti ile yapıyoruz. Ekibimizle beraber sabahtan akşama kadar sahilimizdeki tüm çöpleri biriken kirlilikleri topluyoruz. Toplanan atıkları poşetler içerisinde ambalajlayarak ardından da onları çöp nakil araçlarımıza teslim edip bertaraf tesisine gönderiyoruz. Bu vesile ile Nisan ayında başlatmış olduğumuz projenin ikinci ayağında kumsalımızın tamamen temiz ve insanlarımızın rahatlıkla kullanabileceği hijyenik bir ortam haline getiriyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Başkan Öksüz konuşmalarının sonunda, sahil temizliğinin daimi olabilmesi adına vatandaşlarında duyarlı olması gerektiğinin altını çizerek; “Temizlemiş olduğumuz sahili ve denizi kullanan vatandaşlarımızdan bir ricamız var. Kendi kullandıkları alanları hem denizimizi hem de sahilimizi buldukları gibi tekrar bırakmaları ve atıklarını toplamaları, temiz tutmaları çok önem arz etmektedir” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55