ÖRNEK BELEDİYE 

ÖRNEK BELEDİYE 

Sağlıklı ve yaşanılabilir bir çevreye yatırım yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi, çevre ve insan odaklı hizmetleriyle gelecek nesillerin güvenli bir çevrede yaşamını sürdürebilmesi adına önemli adımlar atıyor.

Çöpten elektrik üretiminden çevre dostu araç alımlarına; yeşil alanların genişletilmesinden güneş enerjisinin kullanılmasına kadar her hizmette çevre hassasiyeti ile hareket eden HBB, bünyesinde çalışan personellerde ve vatandaşlarda çevre bilinci oluşmasına vesile oluyor. 

HBB ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİYOR

HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, nüfus, kentleşme ve sanayileşmeye paralel olarak artan katı atıkları yeni teknolojiler aracılığıyla değerlendirerek günümüzün en kıymetli ürünü olan elektrik enerjisine dönüştürüyor. “Çöpten Elektrik Üretimi” projesiyle çevreci bir üretim yolu izleyen HBB, bunun yanı sıra küresel ısınmaya sebebiyet veren ve karbondioksite göre 21 kat daha fazla sera gazı etkisi olan metan gazını elektriğe dönüştürerek çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlamaktadır. Gökçegöz Katı Atık Düzeli Depolama Sahasında, günlük yaklaşık 1200 ton katı atığı bertaraf ederek binlerce konut ve iş yerinin ihtiyacını karşılayacak şekilde elektrik enerjisine dönüştüren Hatay Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda ülke ve bölge ekonomisine de katkıda bulunarak çevreci atılımlarıyla örnek belediyeler arasında yerini alıyor. 

TEMİZ ÇEVRE İÇİN KOLLAR SIVANDI

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, enerjinin etkin kullanımına öncelik veren, sürdürülebilir ekonomik katma değer ve istihdam yaratan çevre dostu kentsel gelişmeyi sağlamak amacıyla kurumsal bazda karbon ayak izi envanterini (üretilen sera miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü) çıkarmayı planlıyor. Bu kapsamda 2016 yılında Çevre Dostu elektrikli ve karbon emisyon salınımı düşük araçlar alarak Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi bu konuda ilk adım atmış oldu. HBB, kurumun enerji ihtiyacının daha çevreci yollarla sağlamak gibi birçok yeniliğe öncü olacak projeler ile diğer kurum ve kuruluşlar için de teşvik edici hale gelmeyi hedefliyor. 

VATANDAŞLAR BİLİNÇLENDİRİLECEK

Isınma ihtiyacının büyük bölümü kömür gibi fosil yakıtlardan karşılanan Hatay’da, karbon salınımını azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılıncaya kadar bu yakıtların olabildiğince verimli yakılması hususunda bilinçlendirici broşürler hazırlanıp vatandaşlara ulaştırılacak. 

ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR HATAY CADDELERİNDE 

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, elektrikle çalışan, çevreci 12 adet kaldırım süpürme aracı ve 8 adet vakumlu yol süpürme aracı; Ulaşım Dairesi Başkanlığı, az yakıt tüketen, çevre dostu 7 adet 9.5 metrelik Euro 6 seviyesindeki otobüsleri bünyesine katarak sağlıklı ve temiz bir gelecek için kolları sıvadı.

OTOBÜS DURAĞI VE SOKAK LAMBALARINDA GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİSİ

Ulaşım Daire Başkanlığı, kente güneş enerjisi ile çalışan 20 adet otobüs durağı kazandırarak hem ekonomik hem de çevreci bir uygulamayı daha hayata geçirmiş oldu. Tüm birimleriyle doğal kaynakları tüketmeden yenilenebilir kaynaklara yönelen Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı da Yeni Devlet Hastanesi yoluna güneş enerjisi ile aydınlatan sokak lambaları yerleştirerek kentin umut vadeden geleceğine  katkı sağladı. 

YEŞİL ALANLAR GENİŞLİYOR

Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı kente yeşil alanların korunması ve genişletilmesi için essiz hizmetlere imza atıyor. Orman yangını sonucu zarar gören arazileri lise öğrencileriyle yeniden ağaçlandırarak hem çevre bilinci oluşturuyor hem de ekosistemin işler hale gelmesine yardımcı oluyor.