İYİ MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ 1 OCAK'TA BAŞLIYOR

Maliye Bakanlığının dürüst mükellefe yüzde 5 vergi indirimi uygulaması 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girecek. Düzenli beyannamesini veren, vergisini yatıran ve kaçakçılığa bulaşmamış olanlar yararlanacak.

Hatay 21.11.2017 11:54:21 0
İYİ MÜKELLEFLERE VERGİ İNDİRİMİ 1 OCAK

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere verginin yüzde 5'i oranında sağlanacak indirim 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak. İlk olarak 2017'nin gelir ve kurumlar vergisi kazançlarını 2018'in mart ve nisan ayında beyan edecek mükelleflerden, geriye dönük 2 yıl içerisinde düzenli beyannamesini veren, vergisini yatıran ve kaçakçılık suçunu işlememiş olanlar yararlanacak. İndirim miktarı 1 milyon lirayı geçemeyecek. Düzenleme, uyumlu mükellefe bir vergi istisnasını ya da muafiyeti getirmiyor. Sadece mükelleflerin vergi dairesine ödeyecekleri vergi tutarında indirim sağlıyor.
İndirim, ticari, zirai ve serbest meslek kazancı üzerinden hesaplanan yıllık gelir vergisi ile kurumlar vergisi için söz konusu olacak. Bunun dışında; geçici vergi, stopaj, KDV, ÖTV, MTV, Damga Vergilerinde indirim sözkonusu olmayacak. Bakanlar Kurulu, indirim oranını iki katına kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek.

Ücret, kira, değer artış kazancı (gayrimenkul satışından elde ettiği geliri beyan edenler), faiz, kar payı vb. menkul sermaye iradı elde eden, gelir vergisi mükellefleri indirimden yararlanmayacak. Kurumlar vergisi mükelleflerinden ise bankalar, faktoring şirketleri, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları yararlanamayacak. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanabileceği indirim tutarı ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak yapılacak.
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, vergi indirim tutarı olarak hesaplanacak. Öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. İndirim tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde beyan üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden (geçici vergi, KDV, stopaj vb) mahsup edilebilecek. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen indirim tutarları, mükelleflere iade edilmeyecek. Yani, iade hakkı kaybedilmiş olacak.

İş dünyası, vergi indirimindeki oranı yetersiz buluyor. İndirimin en az yüzde 10 olması talep ediliyor. Yine, vergi indiriminin, KDV ve ÖTV dışındaki diğer tüm vergiler için geçerli olması beklentisi var. Vergisini kanuni süresinde ödeyememekle birlikte, indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı ile ödeyen ve bu tarih itibariyle borcu bulunmayan mükelleflerin de uygulamadan yararlandırılması isteniliyor.
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığı sonradan tespit edildiğinde ilgili vergilendirme döneminde indirim nedeniyle ödenmeyen vergiler eski orandan yeniden hesaplanıp ödenecek. 

Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,82% -0,01
  • EURO

    44,01% 0,40
  • GRAM ALTIN

    4149,24% 0,99
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,53

ÖZGÜR ÖZEL: "ANILAN TELEFONU EKREM İMAMOĞLU, İLK İFADESİNDE KAYDA GEÇİRDİ"

İMAMOĞLU, SİLİVRİ'DEN PENDİK'E SESLENDİ…

ŞÜKRİYE ACİ VE DİĞER MÜŞTEKİLER, TİMUR CİHANTİMUR VE EYLEM TOK HAKKINDAKİ ŞİKAYETLERİNİ GERİ ÇEKTİ

ESER KARACA, BOŞANDIĞI ERKEK TARAFINDAN UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRDIĞI GÜN KATLEDİLDİ!

GOOGLE'DAN GMAİL KULLANICILARINA UYARI: BU E-POSTAYI HEMEN SİLİN

ESKİ THK REKTÖRÜ ÜNSAL BAN FETHİYE’DE GÖZALTINA ALINDI

İMAMOĞLU'NUN DANIŞMANI YILDIZ ADLİ KONTROLLE TAHLİYE EDİLDİ…

"TÜRKİYE MAARİF VAKFI’NA KAYNAK AKTARILMASI HAKKINDA KARAR" RESMİ GAZETE'DE …

BAŞSAVCILIK RASİM OZAN KÜTAHYALI İÇİN KARARINI VERDİ

HSK SEÇİMLERİ AYM'YE TAŞINDI!

ÖZGÜR ÖZEL'DEN HSK ÜYELİĞİ SEÇİMLERİNE TEPKİ: AYM'YE BAŞVURACAĞIZ

İKTİDARI ELEŞTİREN TÜSİAD YÖNETİCİLERİ TURAN VE ARAS HAKKINDA ARA KARAR AÇIKLANDI

İBRAHİM KALIN, COLANİ İLE GÖRÜŞTÜ: "YPG'NİN SURİYE'YE ENTEGRE OLMASI" ELE ALINDI

GAZETECİLERDEN AKŞAM GAZETESİNDE YER ALAN İDDİALAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

İBB OPERASYONUNDA ÜÇÜNCÜ DALGA: 22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ÖZGÜR ÖZEL İZMİR'DEN ERDOĞAN'A SESLENDİ: DOĞRULARI GÖR VE ARTIK KÖŞENE ÇEKİL

CHP'NİN İZMİR MİLLETVEKİLİ SAYISI 13'E YÜKSELDİ! ROZETİ ÖZGÜR ÖZEL TAKTI

İMAMOĞLU: BU SADECE BİR SEÇİM MÜCADELESİ DEĞİL YENİ BİR KURTULUŞ MÜCADELESİ

ÖZGÜR ÖZEL, AKP'Lİ GENÇLERE SESLENDİ: TAYYİP BEY TOPU GÖTÜRÜYOR, KESECEKMİŞ

15 ÇOCUĞA 8 YIL İSTİSMAR! OKUL MÜDÜRÜNE 300 YIL HAPİS İSTEMİ

EKREM İMAMOĞLU, ATATÜRK'ÜN SÖZLERİYLE GENÇLERE SESLENDİ

ÖZGÜR ÖZEL: "BU MÜCADELEYE NEFER KAZANDIRMAK HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR"

ESKİ ABD BAŞKANI JOE BİDEN'A KANSER TEŞHİSİ KONULDU

'HAYALET' SINIFLAR PATLADI: YÜZLERCE KİŞİNİN DİPLOMASI İPTAL EDİLDİ

ERDOĞAN ARINÇ'IN BU AÇIKLAMALARINA ÇOK KIZACAK!

İMAMOĞLU'NDAN MEHMET ŞİMŞEK'E SERT SÖZLER

A101'DE BOZUK ÜRÜN SKANDALI: 3 ŞUBESİ KAPATILDI!

MEDYUMUN FİLMLERİ ARATMAYAN DOLANDIRICILIĞI…

ÇANAKKALE AYVACIK'TA KORKUTAN DEPREM!

'AİLE YILI' AFİŞİNE TEPKİ! KIZ ÇOCUĞA BAŞÖRTÜ, ERKEK ÇOCUĞA TAKKE TAKTILAR

Yükleniyor


HBB’DEN FİZİK TEDAVİ VE PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETİ

HBB’DEN OTEL ÇALIŞANLARINA YANGIN EĞİTİMİ

HATAY’IN ULAŞIMINA DEV YATIRIM

HATAY'DA SAĞLIKSIZ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DENETİM: 220 KİLOGRAM İMHA EDİLDİ

HATAY VALİSİ GÖREVİNİ ALİ KEMAL COŞKUN’A DEVRETTİ...

HATAY'DA KADIN CİNAYETİ

  • Perşembe 34.1 ° / 16 ° Güneşli
  • Cuma 33.4 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.9 ° / 17.5 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59