Tarih: 26.01.2019 15:18

İVEDİ TEDBİRLER ALINMALI

Facebook Twitter Linked-in

Limandan canlı hayvan sevkiyatıyla ilgili bir açıklama yaparak İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Ülkemizin Yurtdışından yapmış olduğu canlı hayvan ithalatın sevkiyat işlemleri bir süredir İskenderun Limak Port limanından sürdürülmektedir. Yaz aylarında, Büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun şekilde ağır bir koku yayılmakta idi” dedi.
Bundan daha da önemlisi yaşadıkları coğrafyada aslında var olmayan farklı sinek türleri hayvanlarla birlikte geldiğine işaret eden Nermin Yıldırım Kara “Gemilerin şehrimize geldiği dönemde yoğun sinek şikâyetleri ve sineklerin birçok hastalığın taşıyıcısı olduğu düşünüldüğünde daha önce ülkemizde hiç karşılaşılmayan hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olabilecektir. Demiştik.

Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde İskenderun Limak Port’dan canlı hayvan sevkiyatları aralıklar ile süre gelmektedir. Gemilerin varlığını, tahliye işlemlerini çıplak gözle görmekteyiz” diye konuştu. Hafta sonu kendilerine Arsuz yolu Şirinnar site sakinlerinden bir fotoğraf gönderildiğine de değinen Nermin Yıldırım Kara “Muhtemelen gemilerden bırakılmış ceset büyük baş hayvan cesedi. Son günlerde yaşanan yoğun yağışlarında etkisiyle karaya vurmuş ve siteye yakın bir alanda görülmüştür.

Konuya dikkati yeniden çekmek istiyoruz, olası, ciddi, insan ve halk sağlığı sorunlarının yaşanmaması için muayene, kontrol ve gemi içeresinde hayatını kaybeden bu canlıların deşarj işlemlerinin usulüne uygun olarak yapılması hususunda yetkililerin gerekli ve ivedi tedbirleri alması çok önemlidir. Anayasanın 56.maddesi Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir der, Çevreyi geliştirmek sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ demektedir” şeklinde konuştu.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —