İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı Meclis toplantısı İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen Başkanlığında toplandı.
Meclisin açılış konuşmasını yapan İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, “1 Nisan 2018 tarihinde İTSO’da seçim yapılacak olup. Seçim tarih yönetim kurulumuz tarafından belirlenmiştir. Seçimin Tüm İTSO üyelerine hayırlısı olmasını temenni ediyorum” diyerek Meclis oturumunu açtı.
İTSO Başkanı Yılmaz; “Seçim sürecinde şeffaf olacağız”
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, 1 Nisan tarihinde İTSO’da seçimler yapılması yönünde seçim kararı aldık. İnşallah Odamız için, İskenderun için, bölgemiz için bu seçim hayırlara vesile olur. Seçim sürecinde şeffaf hareket edeceğiz. Seçimden önce bir meclis toplantımız daha olacak” dedi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’da Mecliste yaptığı konuşmasında, ülke ve bölgemizde yaşanan son gelişmelere de değindi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz; Bilindiği üzere, ülkemizin güvenliğinin korunması ve sınır bölgesindeki terör koridorunun ortadan kaldırılması amacıyla ülkemiz tarafından bir harekât başlatılmıştır. Bu harekâtın temel amacı, bölgeyi terör örgütlerinden temizlemek suretiyle, huzur, güven ve barış ortamının bölgede yeniden tesis edilmesidir. Ülkemizin güvenliğine açık bir tehdit oluşturan terör unsurlarıyla mücadele, evrensel hukuka tamamen uygun olarak başlatılmış olup Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı çerçevesinde ilerlemektedir.
Ayrıca azami dikkat gösterilerek masum yöre halkının korunması için gereken tedbirler de alınmaktadır. Bu bağlamda, tüm uluslararası camiayı, teröre karşı ortak tavır sergileme ve insan haklarını bu bölgede hâkim kılma yönünde niyetlerini net bir biçimde göstererek, ülkemize destek vermeye davet ediyoruz. Öte yandan bütün vatandaşlarımızı, oluşturulabilecek bilgi kirliliği ve art niyetli provokasyonlara karşı sağduyulu olmaya çağırıyoruz.
Kahraman askerlerimiz tarafından gerçekleştirilen bu operasyonun, bölgeye kalıcı bir istikrar getireceğine yürekten inanıyoruz. Bu operasyonda hayatını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Hatay’ın ekonomik verileri hakkında detaylı bilgiler veren İTSO Başkanı Yılmaz konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Hatay’a ilişkin özet veriler paylaşarak devam etmek istiyorum.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre, ülkemiz tarafından 2017 yılında 157 milyar dolar civarında ihracat yapılmıştır. Yılın aynı dönemindeki ithalat miktarı ise 233 milyar dolara ulaşmıştır. 2017 yılında Hataylı firmalar tarafından 2,33 milyar dolar ihracat yapılmış olup bu tutar ülkemizin toplam ihracatının %1,49 olarak belirlenmektedir. Yine 2017 yılında Hataylı firmalarca 3,85 milyar dolar tutarında yapılan ithalat, ülke toplamında yapılan ithalat tutarının yaklaşık %1,65’lik bölümünü oluşturmaktadır. 2016 yılı ile kıyaslandığından Hataylı firmalarca 2017 yılında yapılan ihracat miktarı 1,74 milyar dolardan 2,33 milyar dolar olmak üzere %34 civarında artmıştır.
Hatay ilinin 2017 yılında en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında, 207 milyon dolarla Suriye ilk sırada yer almaktadır. Bölgemizden Suriye’ye büyük miktarlarda tarımsal ürün ihraç edildiğinden ve transit ticaret de devam ettiğinden, Suriye ilk sırada bulunmaktadır. Suriye’yi 183 milyon dolarla Suudi Arabistan, 181 milyon dolarla Irak, 149 milyon dolarla Romanya ve 140 milyon dolarla Rusya Federasyonu takip etmektedir. Hatay ilinin 2017 yılında en fazla ithalat yaptığı ülkeler ise; 1,17 milyar dolarla Rusya Federasyonu birinci sırada yer alırken, Rusya’yı 460 milyon dolar ile ABD, 276 milyon dolarla Brezilya, 221 milyon dolarla Avustralya ve 134 milyon dolarla Kanada izlemektedir.
Hatay’dan ihracat yapılan Suriye’ye, Rusya Federasyonu’na, Amerika Birleşik Devletleri’ne, Brezilya ve Avustralya’ya en fazla demir çelik ana sanayi ürünleri ve meyveler, sert kabuklular, içecek ve baharat ürünleri ihraç edilmektedir. Bu kalemlerde yapılan ihracat tutarı, yapılan tüm ihracatın yaklaşık %65’lik bölümünü oluşturmaktadır.
Hataylı firmalar tarafından ürün bazında en fazla ihracat yapılan ürünler ise şu şekildedir; 1,16 milyar dolar ile demir çelik ana sanayi ilk sırada bulunurken meyveler, sert kabuklular, içecek ve baharat bitkileri 363 milyon dolarla ikinci sırada, sebze, bahçe ve kültür bitkileri 103 milyon dolarla 3. Sırada, 62 milyon dolarla genel amaçlı makineler dördüncü sırada ve 49 milyon dolarla motorlu kara taşıtları ve motorları 5. Sırada yer almaktadır.
Hatay’dan en fazla ithal edilen ürünler ise sırasıyla; 948 milyon dolar atık ve hurdalar, 857 milyon dolar maden kömürü, 850 milyon dolar demir çelik ana sanayi 438 milyon dolar demir cevheri ve 106 milyon dolarla kimyasal gübre, azotlu bileşikler olarak sıralanabilmektedir.
Hatay tarafından 2017 yılında yapılan ihracat tutarı, 2016 yılına oranla %34 civarında artış kaydetmiştir. Bu artışın 2018 yılında da devam etmesini diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum”